KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Haziran 2025 Pazar
°C

Üniversiteden nevruz paneli

Bingöl Üniversitesi tarafından Bingöl Kültür Merkezi'nde Nevruz Paneli düzenlendi.

Üniversiteden nevruz paneli
20 MART 2010 CUMARTESİ 12:04
0
2052
0
AA aa
Bingöl Üniversitesi tarafından Bingöl Kültür Merkezi'nde saat 10.00'da Nevruz Paneli düzenlendi. Üniversite Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. İskender Demirkolun başkanlığını yaptığı panelde, Yard. Doç. Dr. Sıtkı Uluerler “Osmanlılarda Nevruz Kutlamaları”, Yard. Doç. Dr. Aznavur Demirpolat “İnanışlar Açısından Nevrûz” Yard. Doç. Dr. Mehmet Kaya “Kuzey Yarım Kürede Nezrûz Kutlamaları” konulu sunum yaptılar.
Panele Bingöl Vali Vekili Ahmet Odabaş, Belediye Başkan Vekili Ahmet Gündoğdu, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Baydaş ile kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
NEVRUZ İŞTE KURTULUŞU, ÖZGÜRLÜĞÜ MUŞTULAYAN BÖYLE BİR ZAFERİN ADIDIR
Panelde konuşan Yrd. Doç. Dr. Aznavur Demirpolat, Nevruz dostluk, kardeşlik, iyilik ve mutluluk bayramı olduğunu vurgulayarak, “Birlik ve beraberliğin sembolüdür. Anadolu'da da önemli buluşma günü olma özelliğini sürdüren Nevruzun geniş kitlelerce daha doğru tanınması sağlanmalı, önyargılı gruplarca istismarı yapılmamalı, kutlamalar amacından, niyetinden saptırılmamalıdır. Nevruz, sosyal dayanışmanın ve bütünleşmenin bir aracı olarak yüzyıllar boyunca önemli rolleri ifa etmiştir. Türklerde görülen rivayetlerin en önemlisi ise, bu günün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Çünkü bu,  Türk milletinin yeniden dirilmesi, yeniden var olması, yeniden tarih sahnesine çıkmasının ifadesidir. Nevruz Bayramı yok olmak üzere olan bir milletin bağımsızlığına kavuştuğu günün hatırasına kutlanan bir bayramdır.  
Zerdüşti İranlılarda ise yeni yılın ilk günü olarak kabul edilmiş ve bayram olarak kutlanmıştır. Nevruzun başlangıcıyla ilgili şöyle bir inanış vardır: “…Davud oğlu Süleyman peygamber yüzüğünü kaybetmiş ve saltanatı da elinden gitmişti. Kırk gün sonra yüzüğü bulunup kendisine getirildi ve O da saltanatına geri döndü. Bu esnada etrafında padişahlar ve tepesinde de kuşlar toplandı. Bunu gören Farslar “Nevruz Amed” yani “Yeni gün geldi.” dediler. Böylece bugün “Nevruz” olarak adlandırıldı…”
Nevruzun Kürtlere ait bir bayram olduğunu kabul edenler ise nevruzun tarihi temellerini Babil devrine kadar götürürler. Buradaki inanış da şöyledir: Kötülüğü ve haksızlığı sembolize eden zalim Dehhak'a karşı iyilik ve haklılığı sembolize eden Demirci Kawa önderliğinde halk ayaklandı ve kurtuluşunu sağladı. Nevruz işte kurtuluşu, özgürlüğü muştulayan böyle bir zaferin adıdır” ” dedi.
BU BAYRAMIN HALAYLARIN ÇEKİLDİĞİ, ŞARKILARIN SÖYLENDİĞİ, ZİYAFETLERİN VERİLDİĞİ BİR BAYRAM OLMASI GEREKİR
Bayramlar ise Mart ayının gelmesiyle birlikte kuzey yarım kürede yaşayan Farslar, Anadolu Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Afganlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlarda bir heyecan başlar bu heyecan bahar bayramı nevruzun yaklaştığı nevruz bayramı kutlamaları için yapılan hazırlıklar başlar” diyen Yard. Doç. Dr. Mehmet Kaya, “Nevruz şu fonksiyonları içerir: 1. Saygı ve Sevgiyi pekiştirir, 2. Dargınlığı unutturup kardeşçe kucaklaşılır, 3. Bolluk ve Bereketi simgeler, 4. Barış ortamını evrensel boyutta geliştirilmesini sağlar. Nevruz bir milletin, bir ırkın bayramı değildir, Nevruz Kuzey Yarım Kürede yaşayan tarım ve hayvancılıkla uğrasan bütün toplulukların ortak bayramıdır. Yanı Türklerin, Farsların, Kürtlerin, Hinduların, Pakistan'ın ve hatta Arapların ortak bayramıdır. Dolayısıyla bu bayramı kardeşlik duyguları içerisinde yasamalıyız. Bu Bayramın Halayların çekildiği, şarkıların söylendiği, ziyafetlerin verildiği bir bayram olması gerekir.
Kandan, Savaştan, Çatışmadan, Gözyaşından, Ölümden uzak olması gereken bir bayramdır” şeklinde konuştu.
Düzenlenen panelin ardından Kültür Merkezi sergi salonuna geçen katılımcılar, Nevruz konulu sergiyi gezdiler. Program öğrencilerin hazırlamış olduğu Nevruz konulu resim sergisinin açılışı ile sona erdi.
 
 
Bingölonline Haber Servisi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.06.2025
22:54
Turhan`dan Bingöl`e vefa! İki okul yaptıracak
Turhan'dan Bingöl'e vefa! İki okul yaptıracak
Bingöl'de birçok alanda destek sunan Katılımevim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan, bu kez eğitime sunduğu büyük katkıyla adından söz ettirdi. Turhan, Bingöl'de anne ve babası adına iki okul yaptıracak. Protokol sonrası Turhan'a teşekkür eden Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Okullarımızın Bingöl'ümüze ve evlatlarımıza hayırlı olmasını diliyorum' dedi.
20.06.2025
21:35
HSK kararnamesi yayımlandı! Bingöl`e gelen ve giden hâkim ile savcılar belli oldu
HSK kararnamesi yayımlandı! Bingöl'e gelen ve giden hâkim ile savcılar belli oldu
HSK Birinci Dairesi'nin hâkim ve cumhuriyet savcılarının talepleri doğrultusunda yaptığı değerlendirme sonucu hazırlanan kararname, Kurulun internet sitesinde yayımlandı. Kararname kapsamında Bingöl geneli 22 isimin yeri değişti. İşte Bingöl'e gelenler ile Bingöl'den gidecekler…
20.06.2025
18:17
Bingöl`de satışa çıkarılan o konutlar neden pahalı?
Bingöl'de satışa çıkarılan o konutlar neden pahalı?
Konuyu uzmanına sorduk ve fiyat yüksekliğinin sebepleri, diğer illerle fiyat farklığının sebepleri, kurumsal çerçevenin kamuoyunda yanlış yorumlanışı ve dahil edilmeyen konutların akıbetini tek tek açıkladı. Fiyatı yüksek bulan uzman isim, yapılacakları ise şöyle sıraladı;
20.06.2025
17:02
Bingöl`de 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 5 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı ve işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi.
20.06.2025
16:54
Bingöl`de 19 bin kök skunk bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 19 bin kök skunk bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 4 farklı noktada toplam 19 bin 513 kök skunk bitkisi ele geçildi.
20.06.2025
16:37
Bingöl`de ihbar üzerine denetim yapan ekipler zincir markete cezayı kesti
Bingöl'de ihbar üzerine denetim yapan ekipler zincir markete cezayı kesti
Bingöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, bir zincir markette tarihi geçmiş süt, tavuk ve açıkta bırakılmış kıyma ürünleri tespit etti. Denetim sonrası markete 21 bin TL ceza kesildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın