KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Aralık 2025 Pazar
°C

'''Üniversiteler ülkeye katkısını gözden geçirsin'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin bulundukları şehir ve bölgenin kalkınmasında lokomotif olması gerektiğini belirterek, ''Üniversiteler ülkeye katkılarını gözden geçirmeli'' dedi.

```Üniversiteler ülkeye katkısını gözden geçirsin`
13 EKİM 2009 SALI 03:27
0
1194
0
AA aa
Cumhurbaşkanı Gül, Erciyes Üniversitesi'nin, Sabancı Kültür Merkezi'ndeki 2009-2010 akademik yıl açılış törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Erciyes Üniversitesi'nin kurulduğu 1978 yılından bu yana büyük hamleler yapmış, dinamik bir üniversite olduğunu ifade eden Gül, üniversiteyi diğerlerinden ayıran en önemli özellik olarak bulunduğu şehirle bütünleşmesini gösterdi. Kayseri'nin de Erciyes Üniversitesi'ne sahip çıktığını anlatan Gül, üniversite ile kent arasındaki ilişkinin herkesin dikkatini çektiğini belirtti.

Üniversitelerin bulundukları şehir ve bölgenin kalkınmasında lokomotif olması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

''Üniversiteler ülkeye katkılarını gözden geçirmeli. Enerjilerini şimdiye kadar gereksiz harcadıkları zamanlar oldu. Zamanı kendi iç çekişmeleriyle geçirdiler. Ülke meselelerini objektif biçimde analiz edip güçlü tavsiyeler yapacakları yerde bunun dışına çıktılar. Böyle olunca üniversitelerin tavsiyeleri dikkate alınmadı. Üniversiteler meselelere eleştirel gözle baksınlar, nerede yanlış varsa söylesinler ama bunu bir partizanlık, günlük siyaset anlayışı içinde yapmasınlar. Böylece tavsiyeleri dikkate alınsın.''

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin bulunduğu şehirlere katkısının öğrencilerin gelmesiyle oluşan ekonomik hareketlilik olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayarak, üniversitelerin de yerleşkelerin içine kapanıp kalarak kentten soyutlanmamasını istedi.

REKTÖRÜN KONUŞMASI

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur da konuşmasında, Türkiye ve dünyanın siyasal, sosyal ve ekonomik açıdan önemli bir dönemden geçtiğini ifade ederek, Türkiye'nin de bu süreçten etkilendiğini söyledi.

Türkiye'nin bu sürecin yanında kendine has bazı sorunları olduğunu da dile getiren Keleştemur, ''Türkiye, iç dinamiklerinden kaynaklanan sorunlarını çözmek zorunda. Bu sorunların temelinde de eğitim yatıyor'' dedi.

Türkiye'nin son yıllarda bilimsel yayın bakımından ilk 20 ülke arasına girdiğini, ancak yayınların kalitesinin aynı oranda arttığını söylemenin mümkün olmadığını belirten Keleştemur, bazı alanlarda ise dünyanın gerisinde kalındığını kaydetti. ''Ne yazık ki üniversiteler arasında bilimsel bir rekabet oluşmamıştır'' diyen Keleştemur, üniversitelerin bütçe ve kadrolarının değerlendirilmesinde bilimsel aktivitelerin dikkate alınmasını istedi.

Erciyes Üniversitesi'nin Kayserililerin yaptığı katkılar sayesinde ''Hayırseverler Üniversitesi'' olarak anıldığını anlatan Keleştemur, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

GÜL'E FAHRİ PROFESÖRLÜK

Törende, Erciyes Üniversitesi Senatosu'nun aldığı karar uyarınca Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur tarafından Cumhurbaşkanı Gül'e fahri profesörlük unvanı verildi. Keleştemur, Gül'e beratını takdim ederek, cüppe giydirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, bu unvandan dolayı üniversiteye teşekkür ederek, Çin'in Urumçi kentindeki Sincan Üniversitesi'nden sonra ikinci kez fahri profesörlük unvanı aldığını söyledi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteye bazı yeni birimler kazandıran hayırseverlere üniversitenin altın madalyonlarını verdi.

Üniversiteye yine hayırseverler tarafından yaptırılacak Klinik Mühendislik Araştırma Merkezi ile Yanık Merkezi binalarının yapımına ilişkin protokoller imzalandı. Bu sırada söz alan Rektör Prof. Dr. Keleştemur, hayırseverlerin katkılarını anıtlaştırmak için bir ''Hayırseverler Anıtı'' yaptırmaya karar verdiklerini, bu çerçevede ulusal düzeyde bir yarışma açtıklarını ve birinci eseri belirlediklerini anlattı. Bütçe sorunu yaşadıklarını dile getiren Keleştemur, anıtın yapımı için yine bir hayırseverin gönüllü olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Keleştemur'un sözleri üzerine, ''Hayırsever Anıtı''nın yapımı için sağlanacak paranın başka ihtiyaçlar için değerlendirilmesini, anıtı Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin yaptırmasını istedi.  

Daha sonra, Gül, Kayserili hayırseverler tarafından yaptırılan bazı laboratuvarlar, Kemik İliği Nakil Hastanesi ve Turizm Meslek Yüksekokulu'nun açılışlarını yaptı.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Gül, tören öncesinde, üniversite öğrencileriyle öğle yemeği yedi. Cumhurbaşkanı Gül'ün üniversite rektörlüğünü ziyareti ise Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Haris Slajdziç ile görüşmesinin uzaması nedeniyle gerçekleşmedi.

AA


HABER7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.12.2025
17:06
İlaç alacaklar aman dikkat! Fiyatlar artıyor
İlaç alacaklar aman dikkat! Fiyatlar artıyor
İlaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru, Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 17 artırılarak 21,67 TL'den 25,33 TL'ye yükseltildi. Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte ilaç barem değerlerinde de güncellemeye gidildi.
19.12.2025
16:48
İRAP`ta Son Durum: Bingöl`de 40 Eylem Tamamlandı
İRAP'ta Son Durum: Bingöl'de 40 Eylem Tamamlandı
AFAD ev sahipliğinde düzenlenen İRAP Değerlendirme Toplantısı'nda, Bingöl'de afet risklerini azaltmaya yönelik yürütülen çalışmalar ele alındı; plan kapsamında belirlenen 99 eylemden 40'ının tamamlandığı açıklandı. 6 Şubat Depremleri Sonrası Bingöl'e yapılan acil yardım miktarı da açıklandı.
19.12.2025
16:28
Bingöl Umut Kervanı`ndan Benin`de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan Benin'de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, hayırseverlerin bağışlarıyla Afrika'nın Benin ülkesinde yetim ve ihtiyaç sahibi onlarca aileye kalıcı ve acil yardımlar ulaştırdı.
19.12.2025
16:13
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Bingöl'de civcivleri çok seven ancak temin edebilecek bir yer bulamayan elektrik mühendisi Enes Akgül, atık malzemelerden kuluçka makinesi yaparak kendi civcivlerini üretti.
19.12.2025
02:45
Bingöl`de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın