Sanayi ile üniversiteler işbirliğine gidiyor. Üniversitede okuyan gençlerin piyasa koşullarına uygun eğitimler verilmediğine dikkat çeken Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Solhan Arakonak nüfusuna kayıtlı hemşehrimiz Prof. Dr. Ahmet Diken, ticaret ve sanayi odalarının yanı sıra iş dünyası ile birlikte çözüm üretebileceklerine işaret ederek işbirliği yapacaklarını ifade etti.
PİYASAYA GÖRE ÖĞRENCİ YETİŞTİRİLECEK
Prof. Dr. Diken başkanlığındaki heyet Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk'ü ziyaret etti. Üniversite-sanayi işbirliğine erken yaşta başlamak gerektiğini belirten Diken, ülkemizde bir yandan işsizlik olduğunu, diğer yandan işletmelerimizin istihdam için eleman bulmada zorluk çektiğini ifade ederek bu paradoksun yaşanmaması için üniversiteler olarak piyasanın talepleri doğrultusunda eğitim verilmesi gerektiğini belirtti.
HEDEF KAZANÇLI ÜRÜNLER
Türkiye'nin günden güne büyüdüğünü söyleyen Prof. Dr. Diken, 'İhracatımız 150-160 milyar dolar seviyesinde. 2023 hedeflerine varabilmek için stratejilerimizi güncellemek zorundayız. Katma değeri yüksek ürünler üretip satmak zorundayız. Üniversiteler olarak gençleri piyasanın taleplerine göre yetiştirmeliyiz. Kıt olan kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanmak zorundayız' şeklinde konuştu.
SANAYİCİLER İŞBİRLİĞİ YAPMALI
Üniversite-sanayi işbirliği önceki gün İstanbul Sanayi Odası (İSO)'da da ele alındı. Solhan'da kendisine ait mandırasını Anadolu Lisesi'ne tahsis eden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, bu yıl Ar-Ge'ye ayrılan kaynağın ABD'de 465 milyar dolar, Çin'de 284 milyar dolar, Japonya'da 165 milyar dolar, Almanya'da 92 milyar dolar olduğunu dile getirerek, 'Türkiye ise 11 milyar dolarlık Ar-Ge harcamasıyla küresel rekabete katıldı. Maalesef bilime, araştırmaya ve geliştirmeye yeterli önemi vermiyoruz. Üniversitelerin bu yeni süreçte sanayi ile çok daha güçlü, sonuca odaklı işbirliğine gitmesi giderek kaçınılmaz hale geldi' dedi.