KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Mayıs 2024 Cuma
°C

Ustaların kabinesi işbaşı yaptı

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı yeni kabinede ekonomi bakanlıklarından sadece Çalışma Bakanı değişti. Türkiye, ekonominin usta bakanlarıyla dünyada ilk 10'a koşacak.

Ustaların kabinesi işbaşı yaptı
08 TEMMUZ 2011 CUMA 08:50
0
1750
0
AA aa

61. Hükümeti kuran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi yönetimini ustalara emanet etti. Çıraklık ve kalfalık döneminde Türkiye ekonomisinin dört kat fazla büyümesinde büyük rol alan bakanlar, şimdi de 2023 yılında Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına taşımak için çaba sarfedecekler. Başbakan Erdoğan dün açıkladığı yeni kabinede de, ekonominin patronluğunu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a verdi. Babacan, böylece üçüncü kez ekonominin patronluğuna atanmış oldu.

 
Ekonomi alanında faaliyet gösteren 11 bakanlık arasında sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda değişiklik yapılarak, Ömer Dinçer yerine Faruk Çelik atandı. Babacan'ın dışında, diğer alanlarda faaliyet gösteren ekonomi bakanları da koltuklarını korudu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Taner Yıldız oldu.
 
CARİ AÇIK KAYGI VERİCİ DEĞİL
 
Yeni kurulan bakanlıklar da sürpriz olmadı. Kabine reformu ile birlikte kaldırılan devlet bakanlıkları nedeniyle açıkta kalması beklenen ekonomi bakanlarının tamamı, yeni kurulan icracı bakanlıklara atandı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı'na, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı'na, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na atandı.
 
Ekonomi bakanlıkları içinde tek sürpriz değişiklik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı. 2009 yılında yapılan kabine revizyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na Ömer Dinçer'e devreden Faruk Çelik, tekrar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na atandı. Ömer Dinçer ise Milli Eğitim Bakanı oldu.
 
Başbakan Erdoğan'ın, ekonomi bakanlarında değişikliğe gitmemesinde, küresel krizde bakanların gösterdiği başarı etkili oldu. Yeni kabineyi açıklamasının ardından soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, cari açık sorunuyla ilgili, “Cari açık kaygı verici değil, son çeyreğe cari açıkta çok farklı gireceğiz” diye konuştu.
 
EKONOMİYE YÖN VERECEK BAKANLARIN HEDEFLERİ BÜYÜK
 
1- Ekonominin patronu Ali Babacan: Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, üçüncü kez ekonominin dümenine geçti. 2002'de 230.5 milyar dolar olan GSYH'yi, 2010 sonunda 735.8 milyar dolara çıkardı. Babacan'ın yönetiminde, milli gelir dört yılda 1 trilyon, 2023'te ise 2 trilyon dolara çıkacak.
 
2- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: 2007'deki seçimlerin ardından ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürüten Şimşek, 2009 yılında da Maliye Bakanlığı görevini üstlendi. İki yıllık dönemde, vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getirdi, fazla veren güçlü bütçe sonuçlarına ulaştı. Şimşek'in ajandasında, gelir vergisi, vergi usul kanunu başta olmak üzere vergi sistemini basitleştirmek bulunuyor. 
 
3- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: 2002'den beri Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım, yeni kabinede de aynı göreve atandı. 8 yıllık dönemde duble yol, hızlı tren gibi önemli projelerle büyük başarı sağlayan Yıldırım'ın yeni dönemdeki büyük projelerinin başında Kanalİstanbul, 3. Köprü, tüp geçit, İzmir otoyolu yer alıyor.
 
4- Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: İkinci kez Sanayi Bakanlığı'na atanan Nihat Ergün, dört yıllık bakanlık döneminde KOBİ'lere ve esnaflara yönelik projeleri ile gündeme geldi. Ergün, yeni ismi Bilişim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'yla Silikon Vadisi, yerli otomobil üretimi gibi projeleri hayata geçirecek.
 
5- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:Nabucco Projesi ve nükleer santral ihalesinin yapılmasını sağlayan Taner Yıldız'ın yeni dönemde bu projelerin hayata geçirilmesi en önemli gündem maddesi olacak.
 
6- Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Türkiye'nin ihracatının artmasında büyük rol oynayan Çağlayan, yeni dönemde de Ekonomi Bakanlığı görevini üstlendi. Çağlayan'ın gündeminde ise Cumhuriyetin 100. yılına kadar ihracatı 500 milyar dolara çıkarmak var.
 
7- Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: TOKİ Başkanlığı döneminde 500 bin konut yapan Erdoğan Bayraktar, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın patronu oldu. Bayraktar'ın yeni hedefi, TOKİ'nin yaptığı konut sayısını 1 milyona çıkarmak ve şehirlerin alt yapısını tamamlamak.
 
8- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: Gümrüklerin modernizasyonu konusunda önemli projelere imza atan Hayati Yazıcı, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi konusunda yarım kalan projeleri tamamlayacak.
 
9- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker: Üçüncü kez bu görevi üstlendi. Et krizi başta olmak üzere birçok sorunun çözümünde önemli rol oynayan Eker'in tarım arazilerinin toplulaştırılması, hayvancılığın yaygınlaşması gibi projeler var.
 
10- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: İki yıl aradan sonra tekrar Çalışma Bakanı olan Faruk Çelik, sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasını sağladı.
 
11- Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: DPT'den sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz, yeni kurulan bakanlıkta GAP başta olmak üzere dev projeleri hızlandıracak.
 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.05.2024
16:31
Bingöl`de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl'de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü görevlilerince Nisan ayı içerisinde yapılan çalışmalar kapsamında toplam Bin 239 araç sürücüsüne 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun maddelerine uymamaktan ceza işlem uygulandığı belirtildi.
02.05.2024
15:27
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, Nisan ayında 612 aileye 1 milyon 723 bin 431 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Dernek, ayrıca Filistin için 1 milyon 202 bin TL nakdi yardım yaptı.
02.05.2024
15:03
Bakan Yardımcısı Eminoğlu`ndan Bingöl`e seçim tebriği
Bakan Yardımcısı Eminoğlu'ndan Bingöl'e seçim tebriği
AK Parti Bingöl İl Başkanlığı ziyaretindeki konuşmasında 'Bingöl, bölgede zafer ile çıkan nadir illerimizden oldu. Tebrik ederiz. Teşekkür ederiz' diyen Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu; 'Bingöl hak ettiğinin daha fazlasını nasıl alabilir hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bingöl'ün en büyük şansı Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'dır.'
02.05.2024
13:40
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Bingöl Deprem Çalıştayı'na katılacak
Bingöl'ün birinci derece deprem bölgesi gerçeğine dikkatin çekileceği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı çalıştayda, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin sunumlarının yanı sıra AFAD'dan daire başkanları da paylaşımda bulunacak.
02.05.2024
12:09
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Ticaret Bakanlığı'nın yeni taslağına göre bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak ve ön ödeme yüzde 10'u geçemeyecek.
02.05.2024
11:44
Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
Kafeslerdeki ölü balıkların toplanıp paketlenerek özellikle Bingöl, Elazığ, Diyarbakır, Batman'a, Doğu illerine arabalara yüklenerek buralara gönderilip burada kilosunu 50-60 liraya piyasaya sürüldüğünü belirten somon ve alabalık üreten işletmeci Samettin Tokgöz, kilo maliyeti 150 lira olan somon balığının bazı yerlerde 130 liraya satıldığını kaydederek, 'Bu balıklar ya dip balık ya da ölü balıktır. 160 ila 200 liranın altında da alabalık görüyorsan yine bilsin ki dip balığı, ölü balıktır. Bu insan sağlığına da, sektöre de zararlıdır' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın