KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Uzmanlardan 10 yearchallenge akımı uyarısı!

Geçtiğimiz hafta başlayan 10 yıl öncesi 10 yıl sonrası akımı konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. 10 Years Challenge diye geçen akımda bazı bilgilerin ve veri güvenliğinin ihlali olabileceği konusunda Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Uzmanlardan 10 yearchallenge akımı uyarısı!
21 OCAK 2019 PAZARTESİ 02:35
2
2691
0
AA aa

Hemen hemen herkesin yaptığı hatta ünlülerin bile dahil olduÄŸu "10 Years Challenge" akımı bazı güvenlik sorunlarını beraberinde getirebileceÄŸi açıklandı. Uzmanlar, "Selfie", "Ice Bucket Challenge", "Kiki Dansı" ve "Falling Stars" gibi akımların reklam, yüz tanıma, veri edinme ve yapay zeka için kullanılabilecek faaliyetler olduÄŸunu bildirdi. Özellikle son yıllarda artan bu akımlara dikkat çeken Marmara Üniversitesi İletiÅŸim Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sanal ortamın kiÅŸisel hakları toplayabileceÄŸini vurguladı. 

En çok tercih edilen Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal aÄŸlarda ünlü isimlerin bile dahil olduÄŸu "#10yearchallenge" etiketi ile yapılan akım hareketi doÄŸrultusunda milyonlarca kiÅŸi fotoÄŸraf paylaÅŸtı. Kırık korkunç gerçeÄŸi iÅŸte ÅŸu sözlerle anlatı:

"Sosyal medya üzerinde milyonlarca takipçisi bulunan ünlüler, sanatçılar, sporcular, oyuncuların da dahil olduÄŸu bu akıma yönelik paylaşılan içerik oranı 20 milyonun üzerine çıkmış durumda. Birçok akımın ortaya çıkış nedeninin altında birbirinden farklı sebeplerin yattığını söyleyebilmek mümkün. Ön kameralı akıllı telefon taleplerinin artırılması için selfie, araba satışlarının ivme kazanması için sunulan 'Kiki' dansı bu örneklerden sadece birkaçı. Fakat sosyal medyanın narsistik ve hedonist yapısı bilgi hırsızlığı ile veri güvenliÄŸi tehdidini meydana getiriyor. Kullanıcıların geçmiÅŸ yıllara dair fotoÄŸraflarını belirli bir etiket aracılığıyla paylaÅŸması, sınıflandırmayı kolaylaÅŸtırmakta ve bu durum sosyal aÄŸlardaki yüz tanıma sistemine doÄŸrudan katkı saÄŸlamaktadır. Milyonlarca kullanıcının fotoÄŸraflarını paylaÅŸarak bu aÄŸlara katkı saÄŸlaması akıllara birtakım soru iÅŸaretleri de getiriyor. Özellikle Facebook'ta ortaya çıkan bu akımın yapay zeka ile baÄŸlantısı tartışılıyor. Facebook'un reklam ve benzeri sebeplerle dolaylı yollarla veri topladığı zaten biliniyor."

Akımın kendiliÄŸinden geliÅŸtiÄŸini vurgulayan Facebook yetkililerin sözlerine katılmadığını söyleyen Kırık, bunların bir proje olduÄŸunu ve sanal gerçekliÄŸin insanların bilgilerini ele geçirebileceÄŸini ABD BaÅŸkanı Trump'ın seçim kampanyasında kullandığı veri skandalını hatırlatarak örnekledi. 

Adli BiliÅŸim Uzmanı İsa Altun, ise bu durumun çağın petrolü olarak nitelendirerek mahremiyete girme noktası olduÄŸunu "Bazı sosyal medya ÅŸirketleri bireylerin artık ne zaman boÅŸanacağını bile önceden bilir hale geldi. Mahremiyet sınırları aşıldı. Nitekim WhatsApp gibi uygulamaların kullanımı da ücretsiz. Çünkü cep telefonumuz, mail adresimiz, adımız ve soyadımız birer veri kaynağı. ÇoÄŸu insan bunu sorgulamıyor" sözleri ile anlattı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.06.2026
20:46
Bingöl`de Bir İlk! Böbrek Alınmadan Kanser Ameliyatı Yapıldı
Bingöl'de Bir İlk! Böbrek Alınmadan Kanser Ameliyatı Yapıldı
Bingöl Devlet Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirilen kapalı böbrek koruyucu kanser ameliyatında, 75 yaşındaki hastanın böbreğindeki 3,5 santimetrelik tümör başarılı bir operasyonla çıkarıldı.
23.06.2026
17:38
Bingöl`de İlaçlama Çalışmalarına Start Verildi
Bingöl'de İlaçlama Çalışmalarına Start Verildi
Yaz aylarında artış gösteren haşere ve zararlılara mücadele kapsamında çalışmalarını başlatan Bingöl Belediyesi, kanal hatlarından parklara, su birikintilerinden yeşil alanlara kadar birçok noktada ilaçlama çalışması yürütüyor. Çalışmalar kapsamında mahallelerdeki ilaçlamaların da arttırılacağı vurgulandı.
23.06.2026
17:26
Bingöl Üniversitesi İçin 50 Kişi alınacak
Bingöl Üniversitesi İçin 50 Kişi alınacak
İŞKUR ve Bingöl Üniversitesi iş birliğinde yürütülecek İUP programına kabul edilecek 50 kişi, 30 Haziran 2026 tarihinde gerçekleştirilecek noter kurasıyla belirlenecek. Başvurular 22-26 Haziran 2026 tarihleri arasında İŞKUR İl Müdürlüğü, İŞKUR e-Şube, e-Devlet ve ALO 170 iletişim hattı üzerinden yapılabilecek.
23.06.2026
12:45
Zehirli Engereği Eliyle Yakalayıp Boynuna Doladı
Zehirli Engereği Eliyle Yakalayıp Boynuna Doladı
Solhan'da engerek yılanını yakalayan 'İmparator' lakaplı Ses Sanatçısı Yakup Koçak, tehlikeye dikkat çekerek uyardı: 'Sakın benim yaptığımı yapmayın. Bir ısırığı tahtalı köye gönderir.'
22.06.2026
16:45
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenecek ücretsiz yaz kursları için başvurular başladı. Akademik, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda açılacak 21 branştaki kurslarla çocuklar ve gençler yaz tatilini verimli geçirme imkânı bulacak.
22.06.2026
16:15
O Artık Fahri Bir Gençli
O Artık Fahri Bir Gençli
Genç Belediye Meclisi, ilçeden ayrılmaya hazırlanan Kaymakam Muhammet Güzel'e oy birliğiyle fahri hemşehrilik beratı verdi. İlçede bir kaymakama ilk kez verilen berat, duygusal anlara sahne oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın