KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Haziran 2026 Salı
°C

Uzmanlardan 10 yearchallenge akımı uyarısı!

Geçtiğimiz hafta başlayan 10 yıl öncesi 10 yıl sonrası akımı konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. 10 Years Challenge diye geçen akımda bazı bilgilerin ve veri güvenliğinin ihlali olabileceği konusunda Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Uzmanlardan 10 yearchallenge akımı uyarısı!
21 OCAK 2019 PAZARTESİ 02:35
2
2688
0
AA aa

Hemen hemen herkesin yaptığı hatta ünlülerin bile dahil olduÄŸu "10 Years Challenge" akımı bazı güvenlik sorunlarını beraberinde getirebileceÄŸi açıklandı. Uzmanlar, "Selfie", "Ice Bucket Challenge", "Kiki Dansı" ve "Falling Stars" gibi akımların reklam, yüz tanıma, veri edinme ve yapay zeka için kullanılabilecek faaliyetler olduÄŸunu bildirdi. Özellikle son yıllarda artan bu akımlara dikkat çeken Marmara Üniversitesi İletiÅŸim Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sanal ortamın kiÅŸisel hakları toplayabileceÄŸini vurguladı. 

En çok tercih edilen Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal aÄŸlarda ünlü isimlerin bile dahil olduÄŸu "#10yearchallenge" etiketi ile yapılan akım hareketi doÄŸrultusunda milyonlarca kiÅŸi fotoÄŸraf paylaÅŸtı. Kırık korkunç gerçeÄŸi iÅŸte ÅŸu sözlerle anlatı:

"Sosyal medya üzerinde milyonlarca takipçisi bulunan ünlüler, sanatçılar, sporcular, oyuncuların da dahil olduÄŸu bu akıma yönelik paylaşılan içerik oranı 20 milyonun üzerine çıkmış durumda. Birçok akımın ortaya çıkış nedeninin altında birbirinden farklı sebeplerin yattığını söyleyebilmek mümkün. Ön kameralı akıllı telefon taleplerinin artırılması için selfie, araba satışlarının ivme kazanması için sunulan 'Kiki' dansı bu örneklerden sadece birkaçı. Fakat sosyal medyanın narsistik ve hedonist yapısı bilgi hırsızlığı ile veri güvenliÄŸi tehdidini meydana getiriyor. Kullanıcıların geçmiÅŸ yıllara dair fotoÄŸraflarını belirli bir etiket aracılığıyla paylaÅŸması, sınıflandırmayı kolaylaÅŸtırmakta ve bu durum sosyal aÄŸlardaki yüz tanıma sistemine doÄŸrudan katkı saÄŸlamaktadır. Milyonlarca kullanıcının fotoÄŸraflarını paylaÅŸarak bu aÄŸlara katkı saÄŸlaması akıllara birtakım soru iÅŸaretleri de getiriyor. Özellikle Facebook'ta ortaya çıkan bu akımın yapay zeka ile baÄŸlantısı tartışılıyor. Facebook'un reklam ve benzeri sebeplerle dolaylı yollarla veri topladığı zaten biliniyor."

Akımın kendiliÄŸinden geliÅŸtiÄŸini vurgulayan Facebook yetkililerin sözlerine katılmadığını söyleyen Kırık, bunların bir proje olduÄŸunu ve sanal gerçekliÄŸin insanların bilgilerini ele geçirebileceÄŸini ABD BaÅŸkanı Trump'ın seçim kampanyasında kullandığı veri skandalını hatırlatarak örnekledi. 

Adli BiliÅŸim Uzmanı İsa Altun, ise bu durumun çağın petrolü olarak nitelendirerek mahremiyete girme noktası olduÄŸunu "Bazı sosyal medya ÅŸirketleri bireylerin artık ne zaman boÅŸanacağını bile önceden bilir hale geldi. Mahremiyet sınırları aşıldı. Nitekim WhatsApp gibi uygulamaların kullanımı da ücretsiz. Çünkü cep telefonumuz, mail adresimiz, adımız ve soyadımız birer veri kaynağı. ÇoÄŸu insan bunu sorgulamıyor" sözleri ile anlattı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.06.2026
16:45
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenecek ücretsiz yaz kursları için başvurular başladı. Akademik, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda açılacak 21 branştaki kurslarla çocuklar ve gençler yaz tatilini verimli geçirme imkânı bulacak.
22.06.2026
16:15
O Artık Fahri Bir Gençli
O Artık Fahri Bir Gençli
Genç Belediye Meclisi, ilçeden ayrılmaya hazırlanan Kaymakam Muhammet Güzel'e oy birliğiyle fahri hemşehrilik beratı verdi. İlçede bir kaymakama ilk kez verilen berat, duygusal anlara sahne oldu.
22.06.2026
15:50
Traktöre Çarpan Otomobil Ters Döndü
Traktöre Çarpan Otomobil Ters Döndü
Bingöl'ün Genç ilçesinde park halindeki traktöre çarpan otomobilin ters dönmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı.
22.06.2026
15:34
Bingöl`de aradığınıza ulaşacağınız uygulama… Bingöl D
Bingöl'de aradığınıza ulaşacağınız uygulama… Bingöl D
Yaklaşık 400 işletmenin yer aldığı ve 3 binden fazla kullanıcıya ulaşan bir şehir uygulaması haline gelen Bingöl D Kurucusu Murat Akça: 'Platformumuzda işletme profillerinin yanı sıra iş ilanları, emlak ilanları ve ikinci el ilanlar da yer alıyor. Son dönemde çok sayıda ilan yayınlandı. Emlak kategorisinde kiralık ve satılık ilanlar eklenirken, ikinci el ilanlar da kullanıcılar tarafından aktif şekilde kullanılmaya başlandı.'
22.06.2026
13:11
Bingöl`de Jandarmadan Bir Haftada 27 Operasyon
Bingöl'de Jandarmadan Bir Haftada 27 Operasyon
15 Bin 831 kök kenevir ele geçirildi, aranan 4 hükümlü yakalandı, 30 şüpheli hakkında işlem başlatıldı.
22.06.2026
13:02
Bingöl`de Yaz Kur`an Kurslarında Kayıt Dönemi Başladı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kurslarında Kayıt Dönemi Başladı
Bingöl İl Müftülüğü, 2026 yılı Yaz Kur'an Kursları takvimini açıkladı. Cami ve Kur'an kurslarında gerçekleştirilecek eğitimler, 6 Temmuz'da başlayacak ve 14 Ağustos'a kadar devam edecek. Kurslarda Kur'an-ı Kerim ve temel dini bilgilerin yanı sıra sosyal ve sportif etkinlikler de yer alacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın