KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
31 Mart 2026 Salı
°C

Uzmanlardan 10 yearchallenge akımı uyarısı!

Geçtiğimiz hafta başlayan 10 yıl öncesi 10 yıl sonrası akımı konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. 10 Years Challenge diye geçen akımda bazı bilgilerin ve veri güvenliğinin ihlali olabileceği konusunda Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Uzmanlardan 10 yearchallenge akımı uyarısı!
21 OCAK 2019 PAZARTESİ 02:35
2
2531
0
AA aa

Hemen hemen herkesin yaptığı hatta ünlülerin bile dahil olduÄŸu "10 Years Challenge" akımı bazı güvenlik sorunlarını beraberinde getirebileceÄŸi açıklandı. Uzmanlar, "Selfie", "Ice Bucket Challenge", "Kiki Dansı" ve "Falling Stars" gibi akımların reklam, yüz tanıma, veri edinme ve yapay zeka için kullanılabilecek faaliyetler olduÄŸunu bildirdi. Özellikle son yıllarda artan bu akımlara dikkat çeken Marmara Üniversitesi İletiÅŸim Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sanal ortamın kiÅŸisel hakları toplayabileceÄŸini vurguladı. 

En çok tercih edilen Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal aÄŸlarda ünlü isimlerin bile dahil olduÄŸu "#10yearchallenge" etiketi ile yapılan akım hareketi doÄŸrultusunda milyonlarca kiÅŸi fotoÄŸraf paylaÅŸtı. Kırık korkunç gerçeÄŸi iÅŸte ÅŸu sözlerle anlatı:

"Sosyal medya üzerinde milyonlarca takipçisi bulunan ünlüler, sanatçılar, sporcular, oyuncuların da dahil olduÄŸu bu akıma yönelik paylaşılan içerik oranı 20 milyonun üzerine çıkmış durumda. Birçok akımın ortaya çıkış nedeninin altında birbirinden farklı sebeplerin yattığını söyleyebilmek mümkün. Ön kameralı akıllı telefon taleplerinin artırılması için selfie, araba satışlarının ivme kazanması için sunulan 'Kiki' dansı bu örneklerden sadece birkaçı. Fakat sosyal medyanın narsistik ve hedonist yapısı bilgi hırsızlığı ile veri güvenliÄŸi tehdidini meydana getiriyor. Kullanıcıların geçmiÅŸ yıllara dair fotoÄŸraflarını belirli bir etiket aracılığıyla paylaÅŸması, sınıflandırmayı kolaylaÅŸtırmakta ve bu durum sosyal aÄŸlardaki yüz tanıma sistemine doÄŸrudan katkı saÄŸlamaktadır. Milyonlarca kullanıcının fotoÄŸraflarını paylaÅŸarak bu aÄŸlara katkı saÄŸlaması akıllara birtakım soru iÅŸaretleri de getiriyor. Özellikle Facebook'ta ortaya çıkan bu akımın yapay zeka ile baÄŸlantısı tartışılıyor. Facebook'un reklam ve benzeri sebeplerle dolaylı yollarla veri topladığı zaten biliniyor."

Akımın kendiliÄŸinden geliÅŸtiÄŸini vurgulayan Facebook yetkililerin sözlerine katılmadığını söyleyen Kırık, bunların bir proje olduÄŸunu ve sanal gerçekliÄŸin insanların bilgilerini ele geçirebileceÄŸini ABD BaÅŸkanı Trump'ın seçim kampanyasında kullandığı veri skandalını hatırlatarak örnekledi. 

Adli BiliÅŸim Uzmanı İsa Altun, ise bu durumun çağın petrolü olarak nitelendirerek mahremiyete girme noktası olduÄŸunu "Bazı sosyal medya ÅŸirketleri bireylerin artık ne zaman boÅŸanacağını bile önceden bilir hale geldi. Mahremiyet sınırları aşıldı. Nitekim WhatsApp gibi uygulamaların kullanımı da ücretsiz. Çünkü cep telefonumuz, mail adresimiz, adımız ve soyadımız birer veri kaynağı. ÇoÄŸu insan bunu sorgulamıyor" sözleri ile anlattı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.03.2026
03:12
TKDK`dan 241 Milyon Avroluk Destek
TKDK'dan 241 Milyon Avroluk Destek
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD III Programı kapsamında 2026 yılı çağrı takvimini duyurdu. Toplam 241 milyon avro bütçeli destek programına 81 ilden başvuru yapılabilecek. Arıcılığın destek dışı bırakıldığı belirtildi.
30.03.2026
03:10
Bingöl`de Stratejik Alanlarda Ortak Çalışma Protokolü
Bingöl'de Stratejik Alanlarda Ortak Çalışma Protokolü
Bingöl Üniversitesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında; kuantum teknolojileri, savunma sanayii için ileri malzeme geliştirme, otonom İHA yazılımları, yapay zekâ algoritmaları ve akıllı tarım uygulamaları gibi kritik alanlarda ortak projeler yürütülmesi hedefleniyor.
30.03.2026
03:09
Bingöl Esentepeliler İlk ve Yeni Muhtarını Seçti
Bingöl Esentepeliler İlk ve Yeni Muhtarını Seçti
Bingöl merkezin 16. mahallesi olarak kuruluşu ilan edilen Esentepe Mahallesi, ilk seçimini yaptı. Mahalle Muhtarlığı için sandığa giden Esentepelilerin tercihi Gafur Ulcay oldu.
30.03.2026
03:08
Genç Murat Aslanları`ndan büyük başarı
Genç Murat Aslanları'ndan büyük başarı
Türkiye Kano Federasyonu tarafından Munzur Çayı'nda düzenlenen şampiyonada Bingöl temsilcisi Genç Murat Aslanları Spor Kulübü, Türkiye ikinciliği elde ederek kente gurur yaşattı.
30.03.2026
03:06
12 Bingölspor`da Şampiyonluk İçin Son Viraj!
12 Bingölspor'da Şampiyonluk İçin Son Viraj!
12 Bingölspor, deplasmanda Niğde Belediyespor'u 1-0 mağlup ederek şampiyonluk yolunda kritik bir galibiyet aldı. Yeşil-beyazlı ekip, kalan 3 haftada sadece 1 puanla şampiyonluğunu ilan edebilecek.
30.03.2026
03:04
Atıl alan Gençlik Yaşam Merkezi`ne dönüştürüldü
Atıl alan Gençlik Yaşam Merkezi'ne dönüştürüldü
Bingöl Üniversitesi bünyesinde atıl alanın yeniden dizayn edilmesiyle hayata geçirilen Gençlik Yaşam Merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Merkez, öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimine katkı sunmayı hedefliyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın