KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Aralık 2025 Perşembe
°C

Uzmanlardan 10 yearchallenge akımı uyarısı!

Geçtiğimiz hafta başlayan 10 yıl öncesi 10 yıl sonrası akımı konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. 10 Years Challenge diye geçen akımda bazı bilgilerin ve veri güvenliğinin ihlali olabileceği konusunda Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Uzmanlardan 10 yearchallenge akımı uyarısı!
21 OCAK 2019 PAZARTESİ 02:35
2
2392
0
AA aa

Hemen hemen herkesin yaptığı hatta ünlülerin bile dahil olduÄŸu "10 Years Challenge" akımı bazı güvenlik sorunlarını beraberinde getirebileceÄŸi açıklandı. Uzmanlar, "Selfie", "Ice Bucket Challenge", "Kiki Dansı" ve "Falling Stars" gibi akımların reklam, yüz tanıma, veri edinme ve yapay zeka için kullanılabilecek faaliyetler olduÄŸunu bildirdi. Özellikle son yıllarda artan bu akımlara dikkat çeken Marmara Üniversitesi İletiÅŸim Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sanal ortamın kiÅŸisel hakları toplayabileceÄŸini vurguladı. 

En çok tercih edilen Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal aÄŸlarda ünlü isimlerin bile dahil olduÄŸu "#10yearchallenge" etiketi ile yapılan akım hareketi doÄŸrultusunda milyonlarca kiÅŸi fotoÄŸraf paylaÅŸtı. Kırık korkunç gerçeÄŸi iÅŸte ÅŸu sözlerle anlatı:

"Sosyal medya üzerinde milyonlarca takipçisi bulunan ünlüler, sanatçılar, sporcular, oyuncuların da dahil olduÄŸu bu akıma yönelik paylaşılan içerik oranı 20 milyonun üzerine çıkmış durumda. Birçok akımın ortaya çıkış nedeninin altında birbirinden farklı sebeplerin yattığını söyleyebilmek mümkün. Ön kameralı akıllı telefon taleplerinin artırılması için selfie, araba satışlarının ivme kazanması için sunulan 'Kiki' dansı bu örneklerden sadece birkaçı. Fakat sosyal medyanın narsistik ve hedonist yapısı bilgi hırsızlığı ile veri güvenliÄŸi tehdidini meydana getiriyor. Kullanıcıların geçmiÅŸ yıllara dair fotoÄŸraflarını belirli bir etiket aracılığıyla paylaÅŸması, sınıflandırmayı kolaylaÅŸtırmakta ve bu durum sosyal aÄŸlardaki yüz tanıma sistemine doÄŸrudan katkı saÄŸlamaktadır. Milyonlarca kullanıcının fotoÄŸraflarını paylaÅŸarak bu aÄŸlara katkı saÄŸlaması akıllara birtakım soru iÅŸaretleri de getiriyor. Özellikle Facebook'ta ortaya çıkan bu akımın yapay zeka ile baÄŸlantısı tartışılıyor. Facebook'un reklam ve benzeri sebeplerle dolaylı yollarla veri topladığı zaten biliniyor."

Akımın kendiliÄŸinden geliÅŸtiÄŸini vurgulayan Facebook yetkililerin sözlerine katılmadığını söyleyen Kırık, bunların bir proje olduÄŸunu ve sanal gerçekliÄŸin insanların bilgilerini ele geçirebileceÄŸini ABD BaÅŸkanı Trump'ın seçim kampanyasında kullandığı veri skandalını hatırlatarak örnekledi. 

Adli BiliÅŸim Uzmanı İsa Altun, ise bu durumun çağın petrolü olarak nitelendirerek mahremiyete girme noktası olduÄŸunu "Bazı sosyal medya ÅŸirketleri bireylerin artık ne zaman boÅŸanacağını bile önceden bilir hale geldi. Mahremiyet sınırları aşıldı. Nitekim WhatsApp gibi uygulamaların kullanımı da ücretsiz. Çünkü cep telefonumuz, mail adresimiz, adımız ve soyadımız birer veri kaynağı. ÇoÄŸu insan bunu sorgulamıyor" sözleri ile anlattı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.12.2025
18:43
Bingöl Basın Konseyi`nden Yedisu ve Karlıova ziyaretleri
Bingöl Basın Konseyi'nden Yedisu ve Karlıova ziyaretleri
Bingöl Basın Konseyi, Yedisu ve Karlıova ilçelerinde gerçekleştirdiği ziyaretlerle hem yerel basının sorunlarını masaya yatırdı hem de kurumsal iş birliğini güçlendirmeye yönelik kararlı mesajlar verdi.
25.12.2025
18:40
Bingöl`de tabanca ele geçirildi
Bingöl'de tabanca ele geçirildi
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada bir adet tabanca ele geçirildi.
25.12.2025
18:02
Cezaevlerinden tahliyeler başladı
Cezaevlerinden tahliyeler başladı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 11. Yargı Paketi kapsamında bazı hükümlülerin tahliye edilmeye başlandığını duyurdu. Tunç, 'Ceza İnfaz Kurumlarında hazırlıklar tamamlanmış olup bugün itibariyle düzenlemeden faydalanacak hükümlülerin işlemleri başlatılmıştır' dedi.
24.12.2025
22:38
LÖSEV`den Bingöl Üniversitesi`nde Anlamlı Etkinlik
LÖSEV'den Bingöl Üniversitesi'nde Anlamlı Etkinlik
LÖSEV'in 27. kuruluş yılı ve Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte, lösemiyle mücadelede farkındalık çağrısı yapıldı; kanser bilinci ve sağlıklı yaşam vurgusu öne çıktı.
24.12.2025
20:24
Meteoroloji`den Bingöl`e Yoğun Kar Uyarısı
Meteoroloji'den Bingöl'e Yoğun Kar Uyarısı
Sürücüler ve besiciler için kritik günler başlıyor! Bir diğer önemli uyarı ise sürücülere! Kış lastiği olmadan yola çıkılmaması istenirken, olası tipi ve buzlanma nedeniyle yollarda mahsur kalma riskine de dikkat çekildi.
24.12.2025
20:20
50 bin mahkûma tahliye yolu
50 bin mahkûma tahliye yolu
Kamuoyunda 'Covid-19 düzenlemesi' olarak anılan ve infaz indirimini içeren 27. madde kabul edildi. Deprem suçları ise pakete dahil edilmeyerek, deprem suçlularının infaz indiriminden faydalanılmasının önüne geçildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın