KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Mayıs 2025 Cumartesi
°C

Üzümden pestile zorlu yolculuk

Bağbozumunun başladığı bugünlerde bağcılar tarafından toplanan üzümler, zorlu süreçlerden geçerek pekmez ve pestil haline getiriliyor.

Üzümden pestile zorlu yolculuk
13 EKİM 2016 PERŞEMBE 22:49
0
1820
0
AA aa

Doğu ve Güneydoğu bölgesinde bağ sahibi olan aileler, sonbaharın başlamasıyla bağbozumuna devam ediyorlar. Köylüler, topladıkları üzümleri geleneksel yöntemlerle pekmez, pestil, kesme ve sucuklara dönüştürüyorlar.

Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan Hüseyin Gem (76), bağbozumu zamanının Ekim'de başladığını söyledi. Gem, “Bağı sürdükten sonra tevek dallarının toprakla temasını kesmek için değnek altlarına yerleştiriyoruz. Sonra teveklerin arasını düzeltip bağımızı yabancı otlardan arındırıyoruz. Ekim ayı gelince de bağbozumuna başlıyoruz. Bağda kopardığımız üzümleri traktörlerle, üzümden şirenin çıkarıldığı yer olan bağ evine yani mahsere getiriyoruz. Burada üzümün şiresini çıkartmaya çalışıyoruz. Ardından temiz olması için süzmeye bırakıyoruz ve şireyi, günler önce kurduğumuz kazanımıza boşaltıp kaynatıyoruz. Kaynama işleminin ardından şireyi kazandan çıkarıp soğutmaya alıyoruz. Sonrasında şireyi ikinci defa kazana boşaltıp bulamaç haline gelene kadar azar azar un döküp karıştırıyoruz. Böylelikle kazan içindeki işlem bitmiş oluyor.” dedi.

Sadece şire üzümünden pestil yapılabildiği bilgisini veren Gem, sözlerini şöyle tamamladı: “Kazanımız ateş üzerinde olacak şekilde sawan dediğimiz beyaz örtüler üzerine bulamacımızı ince bir katman şeklinde döküp tahtadan yapılmış mala ile düzeltiyoruz. 5-6 saat sonra kuruyan pestili sawandan çıkarıyoruz. İhtiyacımız olan pestili kendimize ayırıyor, diğerlerini ise ilçede satıyoruz. Sadece pestil yapmıyoruz. Aynı zamanda pekmez, helva, kesme de yapıyoruz. Köyümüzde ceviz ve badem ağacı fazla olmadığı için az miktarda da sucuk yapıyoruz. Her üzümden pestil, helva, kesme ve pekmez olmaz. Sadece şire üzümü dediğimiz üzümden bu gıdalar olur.”

Güneşli olmayan günlerde pestil çıkarma işleminin uzayabileceğini dile getiren Sultan Gem, büyük kazanlarda 80, normal kazanlarda ise 53 kalıp pestil elde ettiklerini ifade etti.

Hava şartları uygun olduğu için bağbozumu işlemine rahat bir şekilde devam ettiklerini belirten Zülküf Akdoğan, topladıkları güzel üzümleri sattıklarını söyledi.

Akdoğan, önceki yıllara göre bu sene üzüm veriminin az olduğuna değinerek, “Biz yeterince üzüm yemedik. Bunun nedeni ise bağlara henüz tespit edemediğimiz bir hastalık bulaşmış. Ziraat mühendisleri köye gelip teveklerimizden numune aldılar ve tahlile götürdüler. Henüz nedenini bildirmiş değiller.” şeklinde konuştu.

Ailesiyle birlikte bağbozumu yapan Mehmet Ali Çakır da, “Dedelerimizin geçim kaynağı buydu. Benim bağımda geçen sene 8 kazan, bu sene 3 kazan çıktı. Bu da bağcılığın öldüğünü gösteriyor. Her kazanda 500 liralık pekmez çıkıyor. Bağlara hastalık düştü. Devlet bizi sormuyor. Yetkili mercilere bu hastalık için başvurduk. Mühendisler geldi, bağları kontrol etti ama sonuç hakkında bilgi vermediler. Bu köy üzümüyle herkes tarafından tanınıyor. Maalesef şimdi köyümüzde üzüm kalmadı. Yetkililerden, özel bir ekibin gelip bu sorunumuzu çözmelerini istiyorum.” dedi.

Elde ettiği üzümlerle sucuk yapan Suphi Kaya ise “Sucuklar için ceviz ve badem kullanıyoruz. Benim ceviz ağacım olmadığından badem ile yaptım. Normalde ceviz ile daha güzel. Öncelikle bademi kırıp ipe geçiriyoruz ardından hazırladığımız bulamaca bandırıyoruz. Birkaç defa bu işlemi tekrarlıyoruz. Kuruyan sucukları özellikle kış mevsiminde misafirlerimize ikram ediyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.05.2025
16:41
Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti
Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti
TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den acı haber geldi. 18 gündür yoğun bakımda tedavi gören Önder, doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamadı. Yapılan açıklamada, vefat sebebi olarak çoklu organ yetmezliği gösterildi.
02.05.2025
18:30
Zerginur`dan gururlandıran başarı!
Zerginur'dan gururlandıran başarı!
Bingöl Merkez Sarayiçi İlkokulu Öğrencisi Zerginur Bükey, Singapur ve Asya Okulları Matematik Olimpiyatında bronz madalya alarak Singapur'da yapılacak matematik olimpiyatlarına katılma hakkı elde etti.
02.05.2025
18:13
'Basın özgürlüğü yoksa, adaletin kalan yolu kapalıdır'
Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı Tiryaki, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü açıklamasında; 'Fikir özgürlüğüne kelepçe vurmak isteyenler, bu milletin ufkunu karartmak isteyenlerdir. Farklı düşünceler bu ülkenin zenginliğidir. Her eleştiri bir tehdit değil, bir uyarıdır. Özgür bir toplum, ancak özgür fikirlerle var olabilir. Basın bu özgürlüğün taşıyıcısıdır' dedi.
02.05.2025
17:56
Eğitim sendikalarına promosyon için birlik çağrısı!
Eğitim sendikalarına promosyon için birlik çağrısı!
Sendikaların amacının tüm bankaları ihaleye sevk edip rekabet ortamı oluşturmak olması gerektiğini belirten Cebba: 'Buradan tüm sendikalara açık çağrımızdır! Gelin, yeni bir hüsrana birlikte engel olalım. Hep birlikte eğitim camiası için buluşup ortak bir karar verelim. Bu yönde bütün gücümüzü eğitim çalışanları için kullanalım.'
02.05.2025
17:33
Bingöl`de uyuşturucuya geçit yok
Bingöl'de uyuşturucuya geçit yok
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, farklı tür ve miktarlarda uyuşturucu madde ele geçirildi.
02.05.2025
00:02
Başkan Arıkan zam müjdesini 1 Mayıs`ta verdi
Başkan Arıkan zam müjdesini 1 Mayıs'ta verdi
Toplu iş sözleşmesine yüzde 40 oranında zam yaptıklarının müjdesini veren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Emeği ve alın teriyle çalışan tüm işçi kardeşlerimize hayırlı olsun.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın