KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2025 Pazartesi
°C

Vakıflar haftası kutlanıyor

Bingöl Buhara Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı, ‘Vakıflar Haftası’ dolasıyla Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen’in katımıyla program düzenledi.

Vakıflar haftası kutlanıyor
16 MAYIS 2015 CUMARTESİ 00:08
0
1778
0
AA aa

 Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Bingöl Buhara Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Cengiz Değişgeç, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tarihçesi ve Bingöl'de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Dayanışma ve yardımlaşma duygusunun insanlığın kendisiyle birlikte getirdiği en yüce değerlerden biri olduğunu kaydeden Değişgeç, şunları söyledi: “Her toplum, dayanışma ve yardımlaşma konularında yaşadığı zamanın sosyal ve ekonomik yapısına göre, çeşitlilik gösteren müesseseler oluşturmuştur. Ancak yardımlaşma ve dayanışmanın en etkili, en verimli ve teşkilatlanmış şekli kuşkusuz vakıf müessesesidir. Kültür ve Medeniyetimiz Vakıflar aracılığıyla gelişmiş, büyümüş ve kökleşmiştir. Bin yılı aşkın bir süredir, vakıfla özdeşleşen kültür ve medeniyetimiz, ayrılmaz bir bütündür. Dolayısıyla vakıf kültürünün incelenmesi; sentezler çıkarılıp, geleceğe daha güvenle bakmamız açısından önemlidir. Bu da elbette ki tanınma, tanıtma ve kamuoyunu bu konularda aydınlatmaya bağlıdır. Bingöl Buhara Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı olarak ilimizde yardıma muhtaç aileler ile öğrencilere ayni ve nakdi yardımlar yapmaktayız.”

Değişgeç'ten sonra konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Vakıfların Müslümanların özelliklerinden olduğunu söyledi.

Evsen, “Ali İmran süresinin 92. Ayeti; ‘Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe hayırda erginliğe/dürüstlüğe asla ulaşamazsınız' diyor. Bu anlayışla insanlar, vakfet, yaşa, yaşat anlayışını kendi kendilerine yaşam tarzı olarak kabul etmişler. Şimdi onlardan kimse yok ama eserleri ortada. Ecdat, Allah'ın rızasını kazanmak için, amel defterleri kapanmasın diye birçok eser ortaya koydu. Çünkü bunun bu dinin peygamberi, hadisi şerifinde üç şeyin dışında amel defteri kapanır diyor. Bunlar; 1- Geride sadaka-i cariye (devamlı kazandıran bir eser, köprü, cami gibi hayır), 2- Hayırlı bir evlat(ruhu için dua edip hayır hasenatyapan bir evlat) 3- Geride faydalanılacak bir ilim bırakan kimselerin amel defteri kapanmaz. Bu üçünü yapanın amel defteri kapanmaz. Rabbimizin katında ne mürekkep kurur, ne de defter biter” dedi.

“RESTORASYONUNU YAPMADIĞIMIZ ESER KALMADI”

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Evsen, şunları söyledi: “Son 12 yılda, restorasyonunu yapmadığımız, cami, medrese han, hamam, kervansaray kalmadı. Bu dönemde biz vakıf eserlerine altın cağını yaşatıyoruz. Bizim Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün yıllık geliri 4 milyon civarındadır. Bu hizmetlerin devam etmesi için gelirlerimiz, giderlerimizi karşılamıyor. Ama son 12 senedir, gerçekten bölgemizde restorasyonunu yapmadığımız eser bırakmadık. Biz atalarımızdan bize miras kalanları sahiplendik ve kendimizden sonraki nesillere de emanet olarak bırakacağız. İnşallah onlar daha fazla ecdadın eserlerini korurlar.”

5 BİN 500 KİŞİYE AYLIK YARDIM

Hayır işleri kapsamında bölgede her ay 5 Bin 500 kişiye, kuru gıda yardımı yaptıklarını belirten Evsan, bu kapsamda Bingöl'de Bin kişiye yardım edildiğini söyledi.

Evsan, “İllerin nüfus şartlarına göre yardımlar yapıyoruz. Yardıma muhtaçlar ayaklarımıza gelmiyor, ilgili görevli arkadaşlarımız, başvuruda bulunanları araştırarak yardımları sağlıyor. Bingöl'de her ay Bin vatandaşımızın ayağına giderek, yardım kolilerini teslim ediyoruz. Burada 150 öğrencimize burs veriyoruz. 20 tane yetim kardeşimize, muhtaç maaşı veriyoruz. Geliler attığı zaman bu hizmetlerde artacaktır” diye konuştu.

Programda ‘Vakıflar ve Sanat' konulu konferans veren Tarihçi Fırat Atan, İslam'da vakfın menşei, Asrısaadette kurulan vakıflar, vakfın tarihçesi, vakfın İslam toplumundaki yeri ve vakıf eserlerinde sanat konularında katılımcılara etraflıca bilgi verdi.

Program, Aşure ve Kandil Simidi ikramıyla son buldu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2025
01:00
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
AK Parti tarafından nüfusu beş bin ve üzerinde olan yerleşim yerinde belediye kurabilmesi, nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülmesini sağlayan kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
17.05.2025
00:44
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Bingöl'de ameliyattan çıkan genç, BAL Ligi finaline çıkan Genç Muratspor'un şampiyon olup olmadığını sordu, ortaya çıkan renkli görüntüler yakınları tarafından anbean kayda alındı.
17.05.2025
00:13
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Türkiye'de çay denince akla ilk Karadeniz gelse de güncellenen çay tüketim haritası ezberleri bozdu. Yapılan yeni araştırmaya göre, ülkede en çok çay tüketen iller belirlendi. İşte çayı seven iller ve Bingöl'ün o listedeki yeri ile tüketilen çay miktarı…
17.05.2025
00:12
AK Gençlik Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu
AK Gençlik Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Liseler Arası Geleneksel Halı Saha Turnuvası'nda kupanın sahibi Mehmet Akif Ersoy Anadolu lisesi oldu. Kupayı TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar takdim etti.
17.05.2025
00:07
Bingöl`de 6 mera ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl'de 6 mera ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl Valiliği İl Mera Komisyonu tarafından 2025 Yılı Otlatma Sezonu için ihtiyaç fazlası olarak belirlenen 6 (Altı) adet mera, göçerlere mevsimlik hayvan otlatmaları amacıyla kiraya verilecek. İhale 26 Mayıs'ta…
16.05.2025
17:20
Bingöl`de Gençlik Spor`a 5 geçici işçi alınacak
Bingöl'de Gençlik Spor'a 5 geçici işçi alınacak
TYP kapsamında Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde istihdam edilmek üzere 5 geçici işçi alınacak. Başvurular 20 Mayıs'ta başlıyor. Katılım şartları ve kura detayları ise şöyle;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın