KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Mayıs 2025 Salı
°C

Vatandaşla eczacı karşı karşıya

Katılım payı tahsilâtıyla görevlendirilen eczaneler, alınan parayı vatandaşa izah etmekte zorlanıyor.

Vatandaşla eczacı karşı karşıya
28 EKİM 2009 ÇARŞAMBA 11:40
0
1401
0
AA aa
Eczaneye gittiklerinde 100 TL'ye kadar muayene katılım payı ile karşılaşan vatandaşlar, tepkilerini eczacılara yansıtıyor. Bingöl'de gittiği eczanede geçmişe dönük borcu olduğunu öğrenen Saim Ataoğlu isimli vatandaş, borcun neden çıktığını öğrenmek için eczacıyla karşı karşıya geldi ancak eczacıdan aldığı yanıt netti: “Bizimle ilgisi yok. Her şey bilgisayar ortamında kayda alınıyor. Borcunuzu ödemeden ilaç almanın mümkün değildir. Hangi eczaneye giderseniz gidin, sonuç değişmeyecektir.”

Gereksiz yere hastanelere gidilmesini önlemek ve devletin üstündeki sosyal güvenlik yükünü bir ölçüde de olsa azaltmak amacıyla getirilen muayene katılım payı uygulaması, peş peşe yapılan değişiklikler sebebiyle bir türlü oturmadı. Zaman'ın haberine göre, geçen yıl 1 Ekim'de yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformuyla devlet hastanelerine gidenlerden 3, üniversite hastanelerine gidenlerden 6, özel hastaneleri tercih edenlerden de 10 TL muayene katılım payı alınması kararlaştırılmıştı. 2009 Nisan'da ise Danıştay, farklı katılım payı uygulamasının tebliğe dayandığı gerekçesiyle düzenlemeyi iptal etmişti. Bunun üzerine SGK, bir genelge yayımlayarak katılım paylarını bütün sağlık kuruluşlarında 2 TL'ye çekti. Daha sonra katılım payları yeniden zamlandı. 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren geçerli olan düzenlemeyle katılım payları özel hastanelerde 15, devlette ise 8 liraya çıkarıldı. Ancak özel hastaneler 12, kamu sağlık kuruluşları ise 5 lira katılım payı alıyor. Kalan 3'er lirası ilaç alımı sırasında eczanelere ödeniyor. Yeni uygulama ile ilaç yazdırmayan hastalar ise 3 lira eksik katılım payı veriyor. Öte yandan yeni düzenleme ile daha önce katılım payı alınmayan sağlık ocaklarında da eğer ilaç yazdırılırsa hastadan eczaneler aracılığıyla 3 lira para alınıyor.

Uygulama 1 Ekim'de başlamasına rağmen SGK, hazirana kadar olan katılım paylarını geriye dönük olarak almaya başladı. Bu durumun gerekçesi ise Danıştay'ın iptalinin ardından 2 TL'ye düşürülen katılım paylarının 1 Ekim'e kadar tahsil edilmemesi. 2 Haziran'da bir genelge yayımlayarak katılım paylarını 2 TL'ye çeken SGK, 4 ay boyunca bu paraları tahsil etmedi. Böylece kurum kendi genelgesini uygulamamış oldu. Gelinen noktada ise fatura vatandaşa çıkarıldı. İlaç almak için eczaneye giden vatandaş, yüklü katılım payları ile karşılaşıyor. 4 aylık katılım payları toplu olarak tahsil ediliyor. Yüklü fatura ile karşılaşan vatandaşa SGK tarafından taksit seçeneği de sunuluyor. Buna göre geriye dönük ödemeler, 2 taksit şeklinde ödenebiliyor.

Eczacılar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından katılım paylarını tahsil etmek zorunda bırakılmalarına tepki gösteriyor. Eczaneler, vatandaştan alınan katılım paylarını SGK'ya aktarıyor. Ancak çoğunlukla vatandaşlar, bu paranın eczanelere kaldığını düşünüyor. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu ile eczaneler arasında geçen yılın başlarında imzalanan protokolle özel hastanelerin aldığı katılım paylarının eczaneler yerine hastane tarafından tahsiline karar verilmişti.

Ancak geriye dönük tahsilâtlarda vatandaşın özelde yaptırdığı tedavinin katılım payları da eczaneler tarafından alınıyor. Katılım payı uygulamasına en fazla tepki gösteren kesimlerden biri de özel hastaneler. Özel hastane sahipleri ve işletmecileri, hasta sayılarının azalacağı gerekçesiyle yüksek katılım paylarına karşı çıkıyor.

Devlet 1,5 milyar TL gelir bekliyor

Devlet, katılım payı uygulamasıyla önemli bir gelir elde etmeyi amaçlıyor. Uygulama ile yıllık yaklaşık 1,5 milyar TL gelir bekleniyor. Böylece yılda 30 milyar lirayı aşan sağlık giderlerinin bir bölümü vatandaşa fatura edilmiş olacak. Ayrıca caydırıcı unsur olarak görülen katılım payının, hastanelere gidişleri de azaltacağı öngörülüyor. Öte yandan katılım payı uygulamasının iptali için çok sayıda dava açılıyor. Çeşitli kuruluşlar, uygulamanın iptali için peş peşe dava açıyor. Yeni bir iptal kararı çıkması halinde sistem, içinden çıkılmaz bir hal alacak.

Bingol Kent Haber/Bingol Medya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.05.2025
16:11
Bingöl`de üç ilçede FTR poliklinikleri açıldı
Bingöl'de üç ilçede FTR poliklinikleri açıldı
Yeni açılan poliklinikler; kas-iskelet sistemi hastalıkları, bel ve boyun fıtıkları, romatizmal rahatsızlıklar, felç sonrası hareket kayıpları, ortopedik ameliyatlar sonrası rehabilitasyon süreçleri ve spor yaralanmaları gibi çok sayıda fiziksel sorunun tanı ve tedavisinde önemli bir rol üstlenecek.
13.05.2025
15:50
Bingöl`de oto hırsızları yakalandı!
Bingöl'de oto hırsızları yakalandı!
Yakalanan 6 şüpheliden 2'si tutuklandı. Ayrıca ehliyetsiz araç kullanılması ile ilgili şüpheli şahıslara toplam 56 Bin TL idari para cezası uygulandı.
13.05.2025
14:38
Bingöl`de kamyonet takla attı: 1 yaralı
Bingöl'de kamyonet takla attı: 1 yaralı
Bingöl'de sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği kamyonet refüje çıkıp takla attı. Kazada 1 kişi yaralandı.
13.05.2025
14:37
Hakkında hapis cezası vardı! Polis yakaladı
Hakkında hapis cezası vardı! Polis yakaladı
Bingöl'de hakkında 6 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs polis ekiplerince yakalandı.
13.05.2025
14:36
MEB Daire Başkanları Bingöl`de…
MEB Daire Başkanları Bingöl'de…
Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Bingöl'de temaslarda bulundu. Toplantıların ve ziyaretlerin, halk eğitimi faaliyetlerinin niteliğini artırmaya, yereldeki uygulamaların güçlendirilmesine ve eğitim politikalarının daha etkin uygulanmasına katkı sağlamasının hedeflendiği kaydedildi.
13.05.2025
00:33
Ankara BİNYAR`da seçim! Zazaoğlu güven tazeledi
Ankara BİNYAR'da seçim! Zazaoğlu güven tazeledi
Dernek faaliyetlerinin yalnızca yönetim kurulu üyeleriyle sınırlı olmadığını belirterek tüm Bingöllülerin desteğine ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Başkan Yakup Zazaoğlu: 'Bu dernek hepimizin. Tüm hemşerilerimiz derneğimizin doğal üyesidir. Yeni dönemde projelerimizi daha da çeşitlendirecek, Bingöl kültürünü ve dayanışmasını Ankara'da daha görünür hale getireceğiz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın