KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Temmuz 2025 Salı
°C

Vekil arıtman mason üstadıyla evli

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın eşi Yetkin Arıtman, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nda Üstad-ı Muhterem'i olduğunu itiraf etti.

Vekil arıtman mason üstadıyla evli
17 ARALIK 2005 CUMARTESİ 22:12
1
2455
0
AA aa
Haber1 sitesi yazarı Burak Orhan, CHP'li bayan milletvekilinin eşinin Mason Locası'ndan yöneticilik yaptığını ortaya çıkardı. İşte Orhan'ın konuyla ilgili yazısı:

CHP'li Canan Arıtman'ın eşi Mason Locası Üstad-ı Muhterem'iymiş
 
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman sıkı bir kadın hakları savunucusu. Ama Arıtman, kadınların üye olmasının yasak olduğu Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın yöneticilerinden Yetkin Arıtman'la evliymiş. 
 
Arıtman'a masonluk soruları


Masonluk ve Mason Locası üyelerinin kimlikleri Türkiye'nin gündeminden hiç düşmedi. Loca yöneticilerinin en küçük açıklamaları bile gazete sayfalarında manşetlere çıktı.


İddialara göre siyasetin babalarından bir isim Masonluk yaftasından kurtulması için Mason Locası'ndan sahte belge bile aldı.


Hatta bazı siyasilerimiz masonluklarının ortaya çıkmasından o kadar korktular ki, bakan, milletvekilleri oldukları zaman localardan istifa etmeyi seçtiler.


Geçtiğimiz aylarda bizzat bir üst düzey mason bana, DYP-SHP koalisyonu döneminde bir siyasinin bakan olmadan hemen önce Mason Locası'na başvurarak masonluktan ayrıldığını anlatmıştı. Eski bakanımızın ismi bende gizli.


Ama size bugün yazacağım masonluk hikâyesinin kahramanı bu eski bakanımız değil. Kendisi zaten ununu elemiş, eleğini duvara asmış bir isim. Yazıya konu olan isim ise bir Mason Locası yöneticiyle evli bulunan medyatik bayan siyasetçimiz ile ilgili.


***


Masonluk sadece bir dernek üyeliğinden ibaret değil. Masonluk bir yaşayış biçimi. Giyimden, hareketlere kadar bir sürü kuralı bulunuyor.


Masonlar arasında mason erkeklere “birader”, eşlerine ise “hemşire” deniyor.


Mason Locaları geçmişte 1930'lu yıllarda Atatürk tarafından kapatılan kuruluşlar. Ama İsmet İnönü zamanında tekrar açılmışlar.


Eşi üst düzey Mason olan siyasetçimiz, özellikle TBMM Başkanı Bülent Arınç'la girdiği sert polemiklerle gündeme gelen CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman.
 
Geçtiğimiz aylarda Masonlukla ilgili çalışma yapmak için kütüphaneye kapanmıştım.


Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın yayın organı Tesviye Dergisi'ni 1990'lı yıllardan itibaren taramaya başlamıştım. Tarama sırasında 1996 senesine gelindiğinde dikkatimi Büyük Loca'nın görev dağılımında Sağlık Komisyonunda görev yapan Yetkin Arıtman ismi çekti.


“Bu isim benzerliğimidir” diye düşünürken Canan Arıtman'ın eşi Yetkin Arıtman'a ulaştım ve sordum. “Tesviye Dergisi'nde ismi geçen Yetkin Arıtman siz misiniz. Yoksa bir isim benzerliği mi?”


Bu soruya tepki göstereceğini düşündüğüm Yetkin Arıtman sorularıma beklenmedik bir yumuşaklıkla cevap verdi. O ismin kendisi olduğunu doğrulayan Arıtman, Masonluğu'nu açıkça deklare etti.


4 yıl boyuna Karşıyaka Mason Locası'nın Üstad-ı Muhterem'i olduğunu, 2 yılda başka bir locada aynı görevi sürdürdüğünü belirten Arıtman şu anda loca yönetimlerinde yokmuş.


Arıtman eşiyle ilgili konulara ise girmek istemedi. Verdiği bilgileri dinledikten sonra teşekkür ederek telefonu kapattım.


***


Yetkin beyin eşi Canan Arıtman'ın gerçek mesleği tıp doktorluğu. Ama Arıtman hem doktor, hem hemşire. Çünkü Loca üyeleri arasında eşlere hemşire dendiğini yazmıştım. Arıtman'a da tahminen hemşire deniyor.


Arıtman, CHP'nin keskin çıkışlarıyla tanınan ismi olarak biliniyor. Bir ara Meclis'te kadın mescidi yapılmasına karşı çıkmış ve “Meclis'te mescit varsa, kilise ve havra da yapılsın” demişti. Her sözü bir ara tartışma yaratan Arıtman'ın üst düzey bir mason locası yöneticisiyle evli olması yeni polemiklere gebe gibi duruyor.


Buradan milletvekilimiz Canan Arıtman'a birkaç soru yöneltmek istiyorum:


- Siz kadın hakları konusunda en fazla önem veren bir siyasetçisiniz. Eşinizin yöneticilik yaptığı Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'na kadınların üye olması yasak. Size göre bu durum kadın erkek eşitliğine aykırı değil mi?


- Atatürk geçmişte Mason Localarını kapatmıştı. Atatürk'ün kurduğu CHP'de siyaset yapmanız bir çelişki meydana getirir mi?


- Sizin uzun süre İzmir Karşıyaka Şube Başkanlığı'nı yapığınız Soroptimistler Derneği'nin Mason Localarıyla bağlantısı var mıdır?


- Masonlardan büyük bölümü Masonluklarını gizliyorlar. Siz eşinizin bir Mason Locası yöneticisi olduğunu hiç gizlediniz mi?


- Kamuoyunda “Mason Localarına yakın insanlar siyasette, bürokraside çok hızlı yükselir” iddiası sürekli konuşulur. Eşinizin Mason Locası yöneticisi olması size siyasette bir ayrıcalık sağladı mı?


- Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'na kadınların üye olmasına izin verilse Mason olmayı düşünür müydünüz?


Sorular benden, umarım Canan Arıtman bu yazıyı okur da bizi aydınlatır.


Haber1
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.07.2025
16:04
Bingölspor FK`nın rakipleri belli! Gözler fikstürde
Bingölspor FK'nın rakipleri belli! Gözler fikstürde
Ağırlıklı olarak Akdeniz ve İç Anadolu takımlarının yer aldığı grupta eşleşmeler, 9 Çarşamba günü fikstür çekimiyle belli olacak.
08.07.2025
14:37
Bingöl`de 10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Bingöl'de 10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada 10 yıl 9 ay 19 gün kesinleşmiş hapis cezası ve 10 farklı suç kaydı bulunan şüpheli şahıs yakalandı.
08.07.2025
14:24
Bingöl`de orman yangını kontrol altına alındı
Bingöl'de orman yangını kontrol altına alındı
Bingöl'de çıkan orman yangını, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.
08.07.2025
14:19
Bakan Kacır`ın Bingöl ziyareti iptal oldu
Bakan Kacır'ın Bingöl ziyareti iptal oldu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın çarşamba günü gerçekleşeceği bildirilen Bingöl ziyaretinin iptal edildiği bildirildi. İptalin, şehit cenazeleri nedeniyle gerçekleştiği belirtildi.
08.07.2025
13:59
THY ve AJet`ten
THY ve AJet'ten 'Ada Kıbrıs'a Büyük Destek
'Ada Kıbrıs' logolu uçaklar gökyüzünde tanıtım platformuna dönüşecek. Ahmet Bolat: 'Ada Kıbrıs'ın ana aktörü olmak için bir araya geldik'
07.07.2025
17:18
Bingöl`de uyuşturucu ve silah ele geçirildi! 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu ve silah ele geçirildi! 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de durdurulan bir aracın bagajında 17 kilo 936 gram kubar esrar maddesi ele geçirildi, 4 şüpheli tutuklandı. Ayrıca ruhsatsız iki av tüfeği ile buna ait şarjör ve fişekler ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın