KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Mayıs 2025 Cuma
°C

'Virüsün etkisi havalar ısınınca azalabilir'

Prof. Dr. Buzgan, 'İnsandan insana bulaşması oldukça etkenin şiddetli, hastalık yapma gücü artabilir de azalabilir de. Havalar ısınınca etkisi azalabilir. İnsana uyum sağlama özelliğine göre her yıl tekrarlanan salgınlara yol açabilir.'

`Virüsün etkisi havalar ısınınca azalabilir`
09 MART 2020 PAZARTESİ 15:57
7
4384
4
AA aa

Bingöl Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen programa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. Abdullah Taşkesen, İl Sağlık Müdürü M. Emin Gündoğdu, İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, Bingöl Üniversitesi akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı. Programın konuşmacısı ise Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Buzgan'dı.

Programda konuşan Prof. Dr. Buzgan, “Tarihte Corona virüsü gibi birçok salgın hastalıklarının etkili olduğunu dile getirdi. 31 Aralık 2019 tarihinde Çin'de ortaya çıkan ve Çin genelinde hızla yayılan virüsün dünyanın birçok ülkesinde görüldüğüne değinen Prof. Dr. Buzgan maskenin doğru kullanılmaması halinde bir işlev görmediğine hatta daha büyük riskler oluşturacağına da dikkat çekti.

Prof. Dr. Buzgan, “Coronavirüsler tek zincirli, pozitif iplikçikli, zarflı RNA virüsleridir. Virüsün etrafı çıkıntılı olduğu için taca benzetilmiş. Bu yüzden taç kelimesi anlamına gelen corona ismi verilmiş. Yani taçlı virüs. Şu ana kadar hastalığın bulaşma yolunun damlacık yoluyla olduğu belirtilmiştir. Mevsimsel grip gibi yakın temas, öksürük ve benzeri yollarla insanlar arasında yayılım gösterebiliyor. Solunum yoluyla solunum sistemine tutunan virüs, akciğerlerde problem yaratıyor. Çeşitli derecelerde solunum, mide-bağırsak, karaciğer, böbrek ve sinir sistemi tutulumlarıyla seyreden klinik tablolara neden olabilmektedir. Yeni koronavirüsün etkilediği hastalarda ateş bulgusuyla karşılaşıyoruz. Solunum yetmezliği, öksürük, nefes açlığı gibi tanı açısından önemli bulgular söz konusudur. Genellikle alt solunum yollarını tutan bu virüs, riski yüksek hastalarda, hastalığın daha ağır seyretmesine sebep oluyor. Virüsün öldürücülük hızı ise şu an için yüzde 4,3. Bu oranın oldukça düşük olduğunu ifade edebiliriz” dedi.

CORONAVİRÜS TÜRKİYE'Yİ TEĞET GEÇER Mİ?

Aşısı ve spesifik tedavisi henüz olmayan bir etkenle karşı karşıyayız” şeklinde sözlerini sürdüren Prof. Dr. Buzgan, “İnsandan insana bulaşması oldukça etkenin şiddetli, hastalık yapma gücü artabilir de azalabilir de. Havalar ısınınca etkisi azalabilir. İnsana uyum sağlama özelliğine göre her yıl tekrarlanan salgınlara yol açabilir” diye konuştu.

Coronavirüsün Türkiye'ye sıçrama durumunun olup olmadığı ile ilgili gelen soruya cevap veren Prof. Dr. Buzgan, “Çok zor, zannetmiyorum. Teğet geçebilir ama alınan önlemlerle birlikte hastalığın seyri ve mevsimsel faktörler de önemli.  Solunum sekresyonları ile bulaşma özelliği olan bir hastalıkta ve de belirtisiz enfeksiyon geçirenlerin varlığında tüm önlemlere rağmen bulaşma olabilir. Daha da önemlisi; ülkemizde görülse bile hastalığın yayılmasının kontrol altında tutulabilmesidir” dedi.

“Bazı hastalıkların erken döneminde tanı testi negatif çıkabiliyor. Burada da bu durum olabilir mi?” sorusuna cevap veren Prof. Dr. Buzgan, “Evet, olabilir.  Moleküler testler çok yüksek doğruluk oranına sahip olsa da alınan numunenin yetersizliği, olumsuz taşıma şartları ve beklenmedik hatalar buna yol açabilir. Şüphelenilen durumlarda solunum yollarından alınan yeni numune ile test tekrarı gerekir” şeklinde cevap verdi.

Prof. Dr. Buzgan, konferansı Peygamber Efendimizin, “Taun bazen gider, bazen gelir. Onun bir yerde olduğunu duyan, oraya gitmesin. Bulunduğu yerden, ondan kaçmak için ayrılmasın” hadisi ile bitirdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_56313)
10 Mart 2020 Salı 14:53
izleyenlerin hepsi virüs çarpmış gibi başları yana düşmüş gibi :))
Misafir Kullanıcı (@Misafir_56308)
10 Mart 2020 Salı 14:16
havala ısınınca bitecek demiş ama şuan sıcak ülkelerde virüs yayılmış durumda bunu aklına getiremiyormu kimse...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_56307)
10 Mart 2020 Salı 14:15
ali babacan gelecek dertler bitecek...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_56292)
09 Mart 2020 Pazartesi 18:31
ALİ BABACAN ' DEVA ' PARTİYİ KURDU..HAYIRLI VE UĞURLU OLUR İNŞAALLAH.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_56305)
10 Mart 2020 Salı 12:15
@Misafir Kullanıcı ZORUNA MI GİTTİ, KARDEEŞ..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_56303)
10 Mart 2020 Salı 09:56
@Misafir Kullanıcı Belliki partinin kurulmasına çok sevinmişsiniz, ve alakasız bir haberin altına partinin kurulduğunu yazmışsınız. Allah devletimize milletimize zeval vermesin.
08.05.2025
17:07
YKS-LGS`ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS-LGS'ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS ve LGS için geri sayım başladı. Yoğun hazırlık içindeki adaylara bu süreçteki stresle baş etmeye yönelik tavsiyelerde bulunan Öğrenci Koçu ve Eğitim Danışmanı Hamza Ayan, uygulanmasını tavsiye ettiği yöntemler sayesinde sürecin daha sakin ve kontrollü geçirilmesine yardımcı olacağını vurguladı.
08.05.2025
16:37
Bingöl`de okullar arası münazara yarışması
Bingöl'de okullar arası münazara yarışması
İl Finalinde toplam 8 öğrenci, temsil ettikleri eğitim bölgeleri adına bilgi ve hitabet yeteneklerini ortaya koydu.
08.05.2025
16:36
Bingöl`de 193 tüketici başvurusu karara bağlandı
Bingöl'de 193 tüketici başvurusu karara bağlandı
Bingöl'de nisan 2025'te Tüketici Hakem Heyeti'nce 193 başvuru karara bağladı. Vali Ahmet Hamdi Usta: 'Haksız fiyat artışları, fiyat etiketi, fiyat listeleri, raf- kasa fiyat farkları, aldatıcı, yanıltıcı indirimler ve tüketici mağduriyetlerine karşı her zaman yanınızdayız' dedi.
08.05.2025
16:35
Bingöl`de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen uygulamada 1 adet ruhsatsız silah ele geçirildi.
07.05.2025
19:09
Bingöl`de iki araç çarpıştı: 2`si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'de iki araç çarpıştı: 2'si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2'si ağır 7 kişi yaralandı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansıdı.
07.05.2025
19:00
‘Farklı Perspektiflerde Bingöl`ün Deprem Gerçeği` konferansı
'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konferansı
Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek 'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konulu konferansta, alanında uzman isimler önemli sunumlar yapacaklar.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın