KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Şubat 2026 Salı
°C

Yabancı uyruklu çoban çalıştıran çiftçiye Yargıtay'dan kötü haber

Yargıtay, Afganistan uyruklu sığınmacının kaçak olduğunu bildiği hâlde istihdam eden çiftçinin eyleminin, göçmen kaçakçılığı suçu olduğuna hükmetti. Çiftçi, 5 yıldan 8 yıla hapis öngören göçmen kaçakçılığı suçundan yeniden yargılanacak.

Yabancı uyruklu çoban çalıştıran çiftçiye Yargıtay`dan kötü haber
17 HAZİRAN 2023 CUMARTESİ 22:05
3
5592
0
AA aa

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, yurda yasa dışı yollardan giriş yapan Afganistan uyruklu bir kişiyi çoban olarak çalıştıran çiftçi, bir süre sonra bu durumun suç olabileceği düşüncesiyle çabanı işten çıkarttı. Ancak savcılık, çiftçi hakkında soruşturma başlattı ve göçmen kaçakçılığı suçundan dava açtı. Yerel mahkemede yapılan yargılamada, çiftçi göçmen çalıştırdığını kabul etti, ancak suç olabileceği gerekçesiyle 13 içerisinde işine son verdiğini söyledi. Afganistan uyruklu göçmen ise mahkemede verdiği beyanda, Türkiye'ye yasa dışı yollardan giriş yaptığını, sanığın yanında 13 gün çalıştığını daha sonra işine son verildiğini ifade etti. Yerel mahkeme sanık hakkında beraat kararı verirken, karar Yargıtay'a taşındı. Beraat kararını bozan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Afganistan uyruklu sığınmacının kaçak olduğunu bildiği hâlde istihdam eden sanığın eyleminin, göçmen kaçakçılığı suçu olduğuna hükmetti.

Kararda, yasal olmayan yollardan Türkiye'ye giren, ikamet ya da çalışma izni olmayan, başka bir ülkeye gitme amacı bulunmayan ve sürekli olarak kalmak istediği anlaşılan Afganistan uyruklu göçmenin, kaçak olduğu bilindiği hâlde istihdam edildiği ve bu şahsın ülke içerisinde bir yerden başka bir yere gitmesine aracı olunduğu ve Türkiye'de kalmalarına imkân sağlandığı belirtildi. Sığınmacıların kayıt dışı olarak çalıştırıldığına dikkat çekilen kararda, göçmen çalıştıranların sigorta ve vergi masrafları yükümlülüğünün bulunmadığı, haksız bir şekilde işlerine son verilmesi hâlinde kaçak işçilerin sınır dışı edilme korkusuyla haklarını arayamadıkları ifade edildi. İşverenlerin bu gerekçelerle göçmenlere tazminat ödeme gibi yükümlülüklerden kurtulduğunu, avantajlar sayesinde doğrudan ve dolaylı olarak menfaat elde ettiğine dikkat çeken Daire, TCK'nın “gözmen kaçakçılığı” başlığını taşıyan 79. maddesi kapsamındaki suçun tüm unsurlarıyla oluştuğuna hükmetti. Sanığın eyleminin aynı zamanda çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştırma kabahatine uyduğuna işaret edilen kararda, sanığın Kabahatler Kanunu ve 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası öngören TCK'nın 79. maddeden cezalandırılması gerektiği gözetilmeden beraat kararı verilmesi bozma nedeni sayıldı.

İHA

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.02.2026
19:46
Bingöl`de Çaya Yüzde 30 Zam
Bingöl'de Çaya Yüzde 30 Zam
Artan maliyetler nedeniyle Bingöl'de çay fiyatına yüzde 30 zam yapıldı. 13 TL'lik yeni rayiç sonrası esnaf temsilcileri, düzenlemenin zorunlu olduğunu vurguladı.
16.02.2026
19:25
Bingöl`de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Bingöl'de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Kapsül halinde 88 parça uyuşturucu yutan şüpheliler, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
16.02.2026
19:24
Hesarek`te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Hesarek'te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Yeşilay ve Narkotik'ten Bingöl Hesarek Kayak Merkezinde farkındalık etkinliği düzenlendi. Karaca; 'Bağımlılıkla mücadelede en güçlü yöntem, sorun ortaya çıkmadan önce önlemektir. Bu nedenle özellikle gençlerimize ve ailelerimize ulaşarak koruyucu ve önleyici çalışmalarımızı anlatıyoruz' dedi.
16.02.2026
19:23
Hesarek`e ziyaretçi akını
Hesarek'e ziyaretçi akını
Bingöl'de kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, ziyaretçi akınına uğradı.
16.02.2026
19:22
Trafik Kazası Hasar Sürecinde Yeni Dönem
Trafik Kazası Hasar Sürecinde Yeni Dönem
Trafik kazaları sonrası hasar ve değer kaybı süreçlerini kolaylaştıracak yeni düzenleme yürürlüğe giriyor. 1 Nisan 2026'da pilot illerde başlayacak uygulama ile eksper atamaları otomatik yapılacak, komisyoncu ve aracıların devre dışı bırakılması hedefleniyor. İşte detaylar...
15.02.2026
15:36
12Bingölspor`dan Sahada Net Mesaj: 7 Gollü Yanıt, 12 Puanlık Fark
12Bingölspor'dan Sahada Net Mesaj: 7 Gollü Yanıt, 12 Puanlık Fark
Seyircisiz oynama cezasına rağmen kenetlenen şehir, sahada terinin son damlasına kadar savaşan bir takım ve dev ekrandan yükselen tezahüratlar… 12 Bingölspor, 7-1'lik tarihi galibiyetle hem zirveyi sağlamlaştırdı hem de sahada en güçlü cevabı verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın