KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Eylül 2025 Salı
°C

Yapılar Denetlenmeli

İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilciliği: 2003 öncesi yapılar, merkez ve kırsaldaki ruhsatsız yapılar, 2011 öncesi Yapı Denetimine tabi tutulmamış yapılar ve TOKİ tarafından yapılan yapılarda hem denetim hem dönüşüm hareketi başlatılmalı.

Yapılar Denetlenmeli
10 ŞUBAT 2023 CUMA 17:17
4
3375
6
AA aa

İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilciliğinden yapılan basın açıklamasında, Bilim insanlarının Bingöl ve civarında deprem beklediklerini ifade ettikleri bir dönemde, özellikle 2003 öncesi yapılar, merkez ve kırsaldaki ruhsatsız yapılar, 2011 öncesi Yapı Denetimine tabi tutulmamış yapılar ve TOKİ tarafından yapılan yapılarda hem denetim hem dönüşüm hareketi başlatılması gerektiği vurgulandı.

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Bilindiği üzere 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 Mw ve Elbistan ilçesi merkezli 7.6 Mw büyüklüğünde, 10 ilde büyük yıkımlara sebep olan depremler meydana geldi. Yerbilimcilerin ittifakla belirttikleri üzere bu depremler ülkemizde ‘Doğu Anadolu Fay hattı' olarak bilinen Karlıova ilçesinden başlayıp Kahramanmaraş-Hatay üzerinden Afrika kıtasına devam eden fay hattı üzerinde meydana gelmiştir. Yine bilim insanları Bingöl Karlıova ve Erzincan arasında Yedisu fayında deprem beklendiğini defaatle ifade etmektedirler.

Türkiye'nin bilinen iki büyük fay hattının kesişim noktasında bulunan ilimizde insanlar haklı bir endişe içinde temsilciliğimizi ve üyelerimizi arayarak içinde yaşadıkları yapılarının depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda bilgi almak istemektedirler. Bu nedenle temsilciliğimiz, halkımıza yönelik genel bir bilgilendirme ve yetkili kurumlara yönelik bir uyarı amacıyla bu açıklamayı gerekli görmüştür. İMO Bingöl Temsilciliğinin ilimiz yapı stokunun depreme dayanımı ile ilgili görüşleri aşağıda ifade edildiği şekildedir; 

1 Mayıs 2003 depreminden önce ruhsatlandırılmış yapılar: Bu yapıların tümü depreme dayanım açısından çok riskli grupta bulunmaktadırlar. Bu yapıların büyük çoğunluğunun proje ve yapım esnasında mühendislik hizmeti almadığı bilinmekte, ayrıca yapıldıkları dönemim yapım teknikleri ve malzeme standartları göz önünde bulundurulduğunda günümüz yönetmeliklerine uymadığı açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu yapıların Kentsel Dönüşüm kanunu kapsamında ivedilikle dönüşümünün sağlanması gerekmektedir.

2003 ile 2011 yılları arasında ruhsatlandırılmış yapılar: Bu yapılar depreme dayanım açısından riskli grupta bulunmaktadırlar. Bu yapılar; yapıda kullanılan malzemenin projesinde öngörülen standartta olup olmadığı -özellikle beton kalitesinin projede öngörüldüğü sınıfta olup olmadığı- yönünden detaylı bir incelemeden geçirilmelidirler. Bu gruptaki yapıların da risk tespitlerinin yapılarak riskli oldukları belirlenen yapıların Kentsel Dönüşüm kanunu kapsamında dönüştürülmesi hızlandırılmalıdır.

2011 yılından sonra ruhsatlandırılmış yapılar: Bu yapılar Yapı Denetim Kanununu işlerlik kazandığı 2011 yılı itibariyle inşa edildikleri için gerek proje gerekse yapım esnasında mühendislik hizmeti almış yapılardırlar. Bununla beraber inşa edilirken kullanılan malzeme standartları ile yapım tekniklerinin güncel olması nedeniyle bu gruptaki yapılar depreme dayanım açısından genel olarak risk taşımayan grupta bulunmaktadırlar Bingöl merkez, ilçe merkezleri ve köylerde ruhsatsız ve denetimsiz inşa edilen yapılar: Bu yapıların tümü depreme dayanım açısından çok riskli grupta bulunmaktadır ve detaylı bir incelemeden geçirilmelidir.

Kamu binaları: Kamu binaları 2003 depreminden sonra büyük çoğunlukla yenilenmiştir ancak 2003 depreminden önce yapılmış ve kullanılmakta olan binalar varsa bunların tamamı depreme dayanım açısından çok riskli grupta bulunmaktadır. Bu yapılar; projelerinin deprem yönetmeliğine uygunluğu, yapının projelerine uygunluğu, yapıda kullanılan malzemenin projesinde öngörülen standartta olup olmadığı ve işçilik yönünden detaylı bir incelemeden geçirilmelidir. 2003 depreminden sonra yapılmış kamu binaların tamamı yapıda kullanılan malzemenin projesinde öngörülen standartta olup olmadığı -özellikle beton kalitesinin projede öngörüldüğü sınıfta olup olmadığı- yönünden detaylı bir incelemeden geçirilmelidir. 

TOKİ tarafından yapılan konutlar: bu binalar kullanılan malzemenin projesinde öngörülen standartta olup olmadığı -özellikle beton kalitesinin projede öngörüldüğü sınıfta olup olmadığı- yönünden detaylı bir incelemeden geçirilmelidir.

Riskli ve Çok Riskli grupta oldukları belirtilen yapıların risk durumlarının ivedilikle ortaya konarak kademeli bir şekilde dönüşümü: Bingöl Belediyesi yürütücülüğünde İnşaat Mühendisleri Odası, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Bingöl Üniversitesi ve ilimizde faaliyet gösteren Yapı Denetim Kuruluşlarının iştiraki ile İlimiz Merkez İlçe Maden Sokakta riskli yapı tespitinin yapılarak bu alanın ivedilikle dönüşümünü amaçlayan işbirliği protokolünün kapsamının ilimizde risk teşkil eden diğer bölgeleri de kapsayacak şekilde genişletilerek işlerlik kazandırılması ve riskli yapıların İlimizde beklenen olası depremden önce güvenli yapılara dönüştürülmesi hayati önem arz etmektedir. Yetkili kurumlara ve Kamuoyuna önemle duyururuz.” 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98146)
12 Şubat 2023 Pazar 11:07
Sayın Başkan Sende bunu çok iyi biliyorsun ki ve Türkiye zihniyetini iyice içine sindirmissin Bingöl'deki ve Tüm Türkiye'deki yapı denetim firmaları sadece ve sadece kağıt üzerinde varlar sen nasıl şimdi yapı denetim den bahs ediyorsun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98106)
11 Şubat 2023 Cumartesi 21:58
Vallahi ne sizin nede bu müteahhit kesiminin ne ekmeği nede suyu içilir.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98085)
11 Şubat 2023 Cumartesi 15:29
Bu şehirde iki dosya hazırlayan müteahhit olduğu için işiniz zor. Her meslekten müteahhit var kuyumcusu,bakkalı,tatlıcısı kim varsa hepsi inşaatçı (!)
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98078)
11 Şubat 2023 Cumartesi 11:55
Bugüne kadar neredeydiniz Bingöl temsilciliğini yenimi kurdunuz. Sizde belediye yada çevre şehircilik te olsaydınız sizde yediniz malasef dışarıda kaldınız nede olsa kendi meslektes larinizdirlar hepisinide tanıyorsunuz. Geçin bunlari
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98061)
10 Şubat 2023 Cuma 19:26
Deprem olunca bunlari biz de düşündük. Simdiye kadar neredeydiniz? Lafim hepinize degil ama zaten olanlardan sizin meslekten olup isini hakkiyla yapmayanlar da sorumlu.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98056)
10 Şubat 2023 Cuma 18:38
Günaydın şimdiye kadar neredeydiniz
16.09.2025
00:11
Bingöl Üniversitesi`nden Küresel Hamle
Bingöl Üniversitesi'nden Küresel Hamle
Bingöl Üniversitesi, 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonuyla akademik ve idari sistemini köklü biçimde revize etti. Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda 750-1000 bandına girmeyi hedefleyen kurum, bilimsel etki, sürdürülebilirlik, uluslararasılaşma ve toplumsal katkıyı merkezine alarak hem bölgesel kalkınmaya hem de küresel akademik prestije odaklandı.
15.09.2025
14:37
Eğitim yatırımlarında temeller yükseliyor
Eğitim yatırımlarında temeller yükseliyor
Devam eden projeleri yerinde inceleyip yüklenici firmalardan bilgi alan Bingöl İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özel; 'Her yeni okul Bingöl'ün eğitim geleceğine yapılan büyük bir yatırımdır. Hayırseverlerimizin desteği ve devletimizin imkânlarıyla eğitimde daha güçlü bir geleceğe yürüyoruz' dedi.
15.09.2025
13:55
Bingöl`de 91 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de 91 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 91 kilo 250 gram kubar esrar ele geçirildi. İki şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.
15.09.2025
12:18
Polisten kaçamadı, motosiklet çalıntı çıktı!
Polisten kaçamadı, motosiklet çalıntı çıktı!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Motosikletli Polis Timleri ekiplerince yapılan çalışmalarda, çalıntı kaydı bulunan 1 motosiklet tespit edilerek sahibine teslim edildi. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şahsa trafik ihlalinden ceza kesildi!
15.09.2025
11:49
Bingöl`de ceviz üreticisine sulama uyarısı!
Bingöl'de ceviz üreticisine sulama uyarısı!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ceviz yetiştiricilerine sulama dönemi uyarısında bulundu! 'Gün aralığını uzatın, sonra yavaş yavaş suyu kesin!'
14.09.2025
20:05
Bingöl`de suç dosyaları kabarık 7 şüpheli yakalandı
Bingöl'de suç dosyaları kabarık 7 şüpheli yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından, kasten yaralama ve mala zarar verme suçundan aranan 7 şüpheli yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın