KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Aralık 2023 Pazartesi
6 °C Çok bulutlu

Yapımı denetimi ek maliyet gerektirmiyor

İl Bayındırlık ve İskan Müdürü Muhammet Serinkaya, 81 ilde uygulanmaya başlanılan yapı denetim hizmetinin ek bir maliyet gerektirmediğini bildirdi.

Yapımı denetimi ek maliyet gerektirmiyor
27 ARALIK 2010 PAZARTESİ 08:48
0
1898
0
AA aa

İl Bayındırlık ve İskan Müdürü Serinkaya, yaptığı yazılı açıklamada, önce 19 pilot ilde uygulanmaya başlanılan yapı denetimi ile ilgili kanunun 81 ilde uygulanmaya başlandığını belirterek, açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Bilindiği üzere 13.07.2001 tarihli ve 24461 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 29.06.2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi hakkındaki Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmıştır.

 13.07.2010 tarih ve 27640 sayılı 4708 sayılı yayımlanan Resmi Gazetede Yapı Denetimi Hakkında Kanunun uygulanacağı iller hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulması; Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın 20.4.2010 tarihli ve 1240 sayılı yazısı üzerine, adı geçen kanunun 11 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 14/6/2010 tarihinde kararlaştırılmıştır. Bu kanunla 4708 sayılı yapı denetimi kanununun uygulandığı 19 pilot il sayısı 01.01.2011 tarihinden itibaren 81 ile çıkarılmıştır.

Bu kapsamda 3194 sayılı imar kanununun 26. maddesinde belirtilen kamuya ait yapı ve tesisler ile 27. maddesinde belirtilen ruhsata tabi olmayan yapılar “ile tek parselde, bodrum katı dışında en çok 200 metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar hariç, belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalan yerlerde yapılacak yapıların denetimini kapsar. Kendi arsası üzerinde yapı inşa etmek isteyen vatandaşımıza herhangi bir kısıtlama getirilmemektedir. Ancak 500 metrekareyi geçen yapılarda mevcut imar kanunu hükmü çerçevesinde şantiye şefi bulundurma zorunluluğu getirilmektedir.

Yapı denetim uygulaması, denetim hizmeti açısından yapı sahibine ilave bir maliyet getirmemektedir. Mevcut mevzuat gereği; yapıların inşası sürecinde Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS) ruhsata tabi yapılarda zorunlu durumdadır. TUS için verilmesi gereken fenni mesuliyet ücreti yapı yaklaşık maliyetinin %3-%5 aralığında değişmektedir. Yapı denetiminde ödenecek ücret ise, inşaat maliyetinin % 3 ‘ü olacaktır.

Bu verilerden de anlaşılacağı üzere yapı denetim hizmet bedeli ilave bir maliyet getirmemektedir. Buna rağmen bazı kesimlerce kamuoyunda “Yapı denetim hizmet bedeli ilave maliyet getirecek” söylentisi çıkartıldığı ve bu nedenle belediyelere yoğun ruhsat başvurusunda bulunulduğu ifade edilmektedir. Ancak, bilinmelidir ki ruhsat alınmış olsa dahi yeni yapılacak inşaatlarda binaların imara uygunluğu bakanlığımızca denetim altına alınacaktır.

Vatandaşlarımızın daha güvenli, imara uygun ve sağlıklı bir yapıda iskanının sağlanması ve oturduğu sürece yapının imalatından kaynaklanan sorunların çözümü ile sorumluların belirlenmesi açısından yapı denetim sisteminin daha elverişli olduğu anlaşılacaktır. Böylece gelişmiş tüm ülkelerdeki denetim sistemlerine uygun süreç ülkemizde de başlamış olacaktır.

Müdürlüğümüz, Yapı Denetimi Hakkındaki Kanunla ilgili görevleri 01.01.2011 tarihinden itibaren yerine getirmeye başlayacak ve kanunla izin belgesi alan yapı şirketleri hakkında, denetim faaliyetlerinde bulunma işlemi görevlerini, yerinden yürütecektir. 4708 sayılı kanunla bakanlığımıza verilen görevleri yapmak üzere Yapı İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde “Yapı Denetimi Daire Başkanlığı” kurulmuş olup, yapı denetimi ile ilgili iş ve işlemler anılan daire başkanlığınca yürütülmektir.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.12.2023
09:13
Bakan Yerlikaya:
Bakan Yerlikaya: '78 mağara ve sığınak imha edildi'
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bingöl dahil 12 ilde gerçekleştirilen 'Kahramanlar-33' operasyonlarında teröristlere ait 78 barınma alanının imha edildiğini, çok sayıda anti-tank, obüs ve top mühimmatı ile tanksavar silahının ele geçirildiğini duyurdu.
11.12.2023
08:59
Bingöl`de lüks cip takla attı: 2 yaralı
Bingöl'de lüks cip takla attı: 2 yaralı
Bingöl'de yoldan çıkan cipin takla atması sonucu meydana gelen kazada, 2 kişi yaralandı.
11.12.2023
08:43
LİDERLİĞİ KAPTIRDIK! Maç sonrası olaylarda 3 yaralı
LİDERLİĞİ KAPTIRDIK! Maç sonrası olaylarda 3 yaralı
Bölgesel Amatör Lig 11. Grup temsilcilerimizden 12Bingölspor, bu hafta deplasmanda Malatyaspor'a tek golle yenilerek grup liderliğini kaptırdı. Maç sonrası çıkan olaylarda 3 kişi yaralandı.
11.12.2023
08:33
Genç Muratspor hakemlerle berabere kaldı!
Genç Muratspor hakemlerle berabere kaldı!
Bölgesel Amatör Lig 11. Grup 9.hafta mücadelesinde Yeni Genç Muratspor, Bingöl Şehir Stadyumunda konuk ettiği Sivas Kangalspor ile 1-1 berabere kaldı. Hakem triosunun yaptığı hatalar ise adeta saç baş yoldurttu.
09.12.2023
13:36
Bingöl`de bol kazalı ay! Günlük ortalama 4 tane
Bingöl'de bol kazalı ay! Günlük ortalama 4 tane
Emniyet Genel Müdürlüğü, kaza istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kasım ayı süresince günlük 4 kazaya tekabül eden istatistik şaşırttı!
08.12.2023
20:42
Bingöl temsilcileri galibiyet için mücadele verecek
Bingöl temsilcileri galibiyet için mücadele verecek
Bingöl'ün Bölgesel Amatör Lig'deki temsilcileri 12Bingölspor Malatya deplasmanında, Yeni Genç Muratspor ise Sivas temsilcisi Kangal Termikspor'a karşı kendi evinde puan arayacak!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın