KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Haziran 2026 Perşembe
°C

Yargıtay'dan emsal karar! Kavga edene yok

Yargıtay kavga sonucu işten çıkarılan usta başı için verilmesi kararlaştırılan tazminat kararını bozdu.

Yargıtay`dan emsal karar! Kavga edene yok
12 MART 2018 PAZARTESİ 06:43
0
2868
0
AA aa

Sakarya'da ustabaşı olarak çalıştığı mobilya imalathanesinde mesai arkadaşına küfür edip kavga çıkartan bir kişi tazminatsız işten çıkarıldı. Olay mahkemeye taşındı. Mahkeme tazminat talebinin kabulüne karar verse de Yargıtay davayla ilgili son noktayı koydu ve emsal bir karara imza attı.

Sakarya'daki bir mobilya atölyesinde ustabaşı olarak çalışan işçi, sözlü tartışma yaşadığı işçiyle kavga etti. Kavga sonrası devreye giren işveren, iş yerindeki huzuru bozduğu gerekçesiyle ustabaşıyı işten çıkardı. İş yerinden kıdem ve tazminat almadan kovulmanın şokunu yaşayan ustabaşı, soluğu Sakarya 1. İş Mahkemesi'nde aldı.

 

İş akdinin haksız olarak feshedildiğini ileri süren davacı usta, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma ücreti, genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti ve yıllık izin ücreti alacağının tahsiline karar verilmesini talep etti.

"ÖZENSİZ ÇALIŞTI, 10 BİN LİRADAN FAZLA ZARARA UĞRATTI"

Mahkemede savunma yapan davalı işveren ise davacının iş akdinin iş yerindeki kurallara uymaması, işi aksatması, iş arkadaşlarına sataşması ve ahlaka aykırı sözler sarf etmesi sebebiyle feshedildiğini öne sürdü. Davacının iş arkadaşı ile kavga ederek çalışma düzenini bozması sebebiyle işten çıkarıldığını belirten davalı işveren, davacının dikkatsiz ve özensiz çalıştığını, iş yerini 10 bin liradan fazla zarara uğrattığını iddia etti.

MAHKEME TAZMİNAT TALEBİNİ KABUL ETTİ

Münferit bir kavganın dışında davacının iş yeri düzenine aykırı davranışından bahsedilemeyeceğine hükmeden mahkeme, davalı işverenin davacının iş akdini haklı sebeple feshettiğini ispatlayamadığı gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı talebinin kabulüne karar verdi. Kararı işveren temyiz etti. Dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal bir karara imza attı.

YARGITAY KARARI BOZDU

4857 sayılı İş Kanunu'nun 25'inci maddesinde ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin sıralandığına dikkat çekilen Yargıtay kararında, "Sataşma, genel olarak hakaret, darp, kavga, tehdit şekillerinde karşımıza çıkmaktadır. İşçinin işveren veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söylemesi, işverene yahut onun aile üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, bu yönde davranışlarda veya cinsel tacizde bulunması halinde de haklı fesih imkanı bulunmaktadır.

Dosyadaki bilgi belgelerden, tanıkların anlatımlarından, davacının aynı iş yerinde çalışan işçiye, iş sırasında küfür edip, kavgaya sebebiyet verdiği, davacının bu eyleminin 4857 sayılı İş Kanununun 25/II-d bendinde düzenlenen 'işverenin başka işçisine sataşmak' niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır.

İşveren feshinin haklı olduğunun kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile bu alacakların hüküm altına alınması hatalıdır. Mahkeme hükmünün oy birliği ile bozulmasına karar verilmiştir" denildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.06.2026
14:28
HÜDA PAR`dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR'dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emiroğlu, Adaklı ziyaretinde ilçe merkezi ve köylerdeki sorunları gündeme taşıdı. Bingöl-Adaklı yolunun yıllardır çözüm beklediğini belirten Emiroğlu, yetkililere çağrıda bulunarak, 'Bu yol binlerce vatandaşın kullandığı hayati bir güzergâh. Yaşanan mağduriyet artık sona ermelidir' dedi.
18.06.2026
13:49
Bingöl`ün mayıs ayı konut satış verisi açıklandı
Bingöl'ün mayıs ayı konut satış verisi açıklandı
Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre gerilerken, Bingöl'de 175 konut satışı gerçekleşti. Veriler, bölgede en fazla konut satışının Elazığ'da yapıldığını ortaya koydu.
18.06.2026
13:31
Komşu illerden gelip Bingöl`de dileniyorlar! Zabıta yakalayıp cezayı kesti!
Komşu illerden gelip Bingöl'de dileniyorlar! Zabıta yakalayıp cezayı kesti!
Bingöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin kent merkezinde gerçekleştirdiği denetimlerde 2'si çocuk 9 kişi dilencilik yaptığı gerekçesiyle yakalandı. Şahıslardan 7'sinin Bingöl dışından geldiği belirlenirken, toplam 8 bin 820 TL idari para cezası uygulandı.
18.06.2026
01:39
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Bingöl'de SMA Tip-1 hastalığıyla mücadele eden Efrayim Gökalp'in tedavisine destek amacıyla düzenlenen bağış programında 2 milyon TL yardım toplandı. Sosyal medya platformu X üzerinden gerçekleştirilen canlı yayında hayırseverler destek için adeta seferber oldu.
18.06.2026
00:52
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Adana'da serinlemek amacıyla girdiği sulama kanalında akıntıya kapılan 15 yaşındaki Harun Dalçek, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden gencin Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yayağansöğüt köyü nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
18.06.2026
00:51
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi, İlçe Kaymakamı Muhammet Güzel'e Fahri Hemşehrilik Beratı verilmesi gündemiyle olağanüstü meclis toplantısı yapma kararı aldı. Teklifin kabul edilmesi halinde, Genç ilçesi tarihinde ilk kez bir kişiye Fahri Hemşehrilik Beratı verilmiş olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın