KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Eylül 2026 Salı
°C

Yaşlıları unutmadılar!

Bingöl Hasta Hakları ve Yaşlı Bakım Hizmetleri Derneği (Bin-Hasad) Başkan Yardımcısı Hüseyin Aşan, '18-24 Mart Dünya Yaşlılar Günü' dolayısıyla dernek yöneticileriyle birlikte yaşlı vatandaşları ziyaret etti.

Yaşlıları unutmadılar!
23 MART 2022 ÇARŞAMBA 16:52
10
2261
2
AA aa

Günümüz toplumlarında yaşlılara gereken önemin gösterilmediğini belirten Aşan, ülke genelinde ve Bingöl özelinde son zamanlarda meydana gelen aile içi şiddetler, boşanmalar, geçim sıkıntıları, uyuşturucunun çeşitlilikle yaygınlaşması, toplumda yaygınlaşan her türlü ahlaksızlıkların menşeinin en büyük faktörlerinden birinin yaşlılara gereken hürmetin ve değerin verilmemesi olduğunu söyledi.

Aşan, şöyle devam etti: “Çünkü mümin topluluklara karşı ilmi ve dini konularda mübarezede yetersiz ve etkisiz kalan kapitalist, şımarık, dünyaperest, haçlı ve siyonist cemiyetler, insanları maddeci ve tekilci hale getirip toplumun örf, adet, gelenek ve göreneklerini aktararak insanca ve Müslümanca bir yaşamın temeli olan özellikle yaşlı büyüklerimizle bağımızı kopartmak istiyorlar. Onların yerine mimsiz medeniyetten beslenen asi gençlerin heva ve hevesine hitap edecek şekilde bizden olmayan ve bizi sevmeyenler, maddi ve manevi değerlerimizin içini boşaltarak; tv, internet, gazete, gizli örgütler ile çalışarak farklı planlar üzerinden dünya ve ahiretimize zarar vererek çökertmeye çalışmaktadırlar.

Hayatını bizlere adayarak maddi - manevi bedel ödemiş ama ilahi emrin ve hikmetin gereği olarak bugün yaşlanmış olanlara karşı, Rabb'imizin Kur'an-ı Kerim'de belirttiği üzere “Allah o'dur ki, sizi güçsüz olarak yaratır, sonra güçsüzlüğün arkasından kuvvet verir. Sonra kuvvetin arkasından yine güçsüzlüğe ve ihtiyarlığa getirir. O dilediğini yaratır. Ve o, her şeyi bilir, her şeye gücü yeter.” ve “Rabbin kesin olarak şunları emretti: ancak kendisine ibadet edin, anne ve babaya iyilik edin. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara ‘of' bile deme ve onları azarlama. İkisine de tatlı ve güzel söz söyle.” gibi benzeri ilahi emirlere uygun bir şekilde fert, cemaat ve devlet boyutunda sürekli düzenleyici çalışmalar yapmak zorundayız. Zira fertlerin, ailelerin, cemiyetlerin ve devletlerin ayakta kalması ancak karşılıklı fedakârlığı gerektiren, örf, adet ve Kur'an-i kültürümüzün devamı ve ikamesi için köprü görevi yapan yaşlılarımıza hak ettikleri maddi ve manevi değeri vermekten ve onların bize sunacağı geçmiş tecrübe ve güçlü nasihatlerine uymaktan geçer. İlahi emirlerin uygulanması ile Asr-ı Saadeti yaşatan peygamberimizin hadisi şeriflerinde ; ‘Yaşlılarınıza hürmet ve ikram Allah'a saygıdandır' , ‘büyüklerimize saygı göstermeyen ve küçüklere merhamet etmeyen bizden değildir.',' buyurduğu gibi ikazlara uyarak geçmişimiz olan yaşlılara karşı vazifemizi ifa ederek geleceğimizi korumak zorundayız.”

Aşan, yaşlılarla ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

-Yeni evliliklerin ana- babadan ayrı olmaması ve ana-babadan istifade edebilecekleri zeminler, eğitimler ve yasal düzenlemeler yapılarak özellikle gelin adayları uyarılmalı.

-Mevcut imkânları daha elverişli ve müsait hale getirerek, güçlü irtibat kurularak, gönüllüler veya en azından Bingöl Üniversitesinin yaşlı bakım hizmetlerinden öğrenciler ile birlikte yaşlıların boş zamanlarını geçirebilecekleri merkezi hizmet mekânları oluşturulmalı.

-Yanında yaşlı bulunduranları motive edici pozitif imkânlar sağlanmalı, özellikle sadece yaşlı olmasına bağlı olarak evinde yaşlı bulunduranlara katkılar sunulmalı.

-Üniversite, milli eğitim, güvenlik kurumları ile sivil kuruluşlar arasında, gençlerin maneviyatını artırıcı, yaşlıların engin ve değerli tecrübelerinden istifade edilebilecek, seminerler, programlar ve sosyal oluşumlar desteklenmeli.

-Valilik ve resmi kurumlar gündemler oluşturarak her ay bir resmi kurum ve sivil toplum birlikteliği ile yaşlıların anılarını aktarıp anlatabileceği ‘anı günleri' programları düzenlenmeli.

-Başta torunları olmak üzere yaşlıların aileleri ile birlikte kısa mesafeli piknikler, geziler ve tur'lar düzenlenmeli.

-Yılda bir defa bile olsa tüm sivil kuruluşlar ve resmi kurumların ortak organizasyonu ile ‘Geçmişten Geleceğe Köprü' projeleriyle geleneksel büyük buluşmalar oluşturulmalı.

-Yine özellikle üniversite, milli eğitim ve güvenlik kuvvetleri öncülüğünde ‘'köprü aileleri'' kurularak gönüllüler ve yaşlılar arasında dede-nine-torunlardan oluşturulacak yeni aile yapıları oluşturulmalı, geniş yelpazeli, sürekli ve gönüllü oluşumlar ile ziyaretlerin yapılarak, yaşlıların dilekleri, tecrübeleri ve değerleri ile değer kazanmanın yolları araştırılmalı ve uygulanmalıdır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_90816)
23 Mart 2022 Çarşamba 21:31
Maşallah Allah yardımcınız olsun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_90814)
23 Mart 2022 Çarşamba 20:35
Bingol ilinde iman ve İslam hizmetlerinde emeği olan molla Said hocamızdan Allah razı olsun Rabbım sağlık sıhhat afiyet versin
01.09.2026
02:27
Baraç:
Baraç: 'Bingöl'ün geleceği 4 bin kişilik cezaeviyle kurulmaz'
İktidarın kamu yatırımlarını siyasi başarı olarak sunmasına tepki gösteren DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Bingöl'ün iş, üretim ve istihdam sağlayacak kalıcı yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirterek 4 bin kişilik cezaevi projesini, 'Bingöl'ün kalkınma modeli bu mu olacak?' sözleriyle eleştirdi.
01.09.2026
02:25
Motorine 3,60 liralık vergi zammı!
Motorine 3,60 liralık vergi zammı!
Eylül ayıyla birlikte motorinde yeni vergi artışı pompaya yansıdı. Zamla birlikte Bingöl'de de akaryakıt fiyatları yeniden tırmanışa geçti; sürücüleri önümüzdeki günlerde yeni bir tablo bekliyor.
01.09.2026
02:24
Bingöl`de ağaç kovuğundan kilo kilo doğal bal çıktı!
Bingöl'de ağaç kovuğundan kilo kilo doğal bal çıktı!
Bingöl'de ormanlık alanda inceleme yapan Hüseyin Anacur ve Cemal Anacur, bir ağacın kovuğuna giren arıları fark etti. Kovuktan çıkarılan kilo kilo doğal balın görüntüsü dikkat çekerken, Anacur o anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti.
01.09.2026
02:23
335 STK`dan ortak çağrı:
335 STK'dan ortak çağrı: 'Karma eğitim tek seçenek olmasın'
81 ilden 335 sivil toplum kuruluşu, karma eğitimin kaldırılmasını değil, kız ve erkek okullarının da ailelere seçenek olarak sunulmasını istedi. Çağrıya Bingöl'den de 9 sivil toplum kuruluşu destek verdi. Ortak açıklamada, 'Karma eğitim kaldırılsın demiyoruz; tek seçenek olarak dayatılmasın diyoruz' ifadeleri kullanıldı.
01.09.2026
02:22
Cami bahçesinde yılan paniği!
Cami bahçesinde yılan paniği!
Cami bahçesinde yılanı gören vatandaşlar, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye gelen ekipler, yılanı kontrollü şekilde yakaladı.
31.08.2026
05:25
Bingöl`e 89 hekim atanacak!
Bingöl'e 89 hekim atanacak!
130. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'deki sağlık tesislerine 20'si uzman, 69'u pratisyen olmak üzere toplam 89 hekimin ataması yapılacak. Kentte ilk kez Algoloji uzmanı görevlendirilirken, Genç Devlet Hastanesi de iki yeni uzmanlık branşına kavuşacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın