KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Mayıs 2024 Cuma
°C

Yatırım ve ara malı üretimine tam destek

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni dönemde ekonomik sürece yönelik tedbirleri Yeni Şafak'a anlattı. Yılmaz, 61'inci hükümetin, hızla artan cari açığı azaltmaya yönelik ara malı ve yatırım malı üretimini destekleyeceğini kaydederek, 2012-2014 OVP'de söz konusu desteklerin güçlü şekilde yer alacağını vurguladı.

Yatırım ve ara malı üretimine tam destek
02 AĞUSTOS 2011 SALI 02:40
0
1695
0
AA aa

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni dönemde ekonomide cari açığı azaltmaya yönelik ara malı ve yatırım malı üretiminin desteklenmesinin yer alacağını söyledi. Yılmaz, önümüzdeki ay açıklanması beklenen Orta Vadeli Program'da da (OVP) söz konusu desteklerin güçlü şekilde yer alacağını vurguladı. Yılmaz yurtiçi tasarruf tedbirlerinin geliştirilmesine yönelik Dünya Bankası ile bir çalışma başlattıklarını kaydetti. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) bugün ihracata dönük üretim ve cari açığı tetikleyen ara malların tedariki konusundaki stratejilerin ele alınacağı toplantı öncesinde, yeni dönemde ekonomik sürece yönelik tedbirlerini anlattı.

 

CARİ AÇIK TÜKETİMDEN DEĞİL

Bakan Yılmaz, 2012-2014 dönemini içerecek olan Orta Vadeli Program'da (OVP) ayrıca 2011 tahminlerinin gözden geçirileceğini, yeni gelişmelerin OVP'ye yansıtılacağını ve radikal farklılıkların beklenmemesi gerektiğini söyledi. "Rakamlarda revizyonlar gibi, politikalarda da ayarlamalar olacak. Cari açık gibi güncel gelişmeler de OVP'de yer alacak" diyen Yılmaz, yeni dönemde yurtiçinde daha fazla ara malı üretme stratejilerine ağırlık verileceğini kaydetti. Yılmaz, "Herkes ithalatta ağırlığın tüketim olduğunu söylüyor, ama tüketimin payı toplam ithalat içerisinde yüzde 12-13'lerde. İthalatımız yatırım mallarından ve ağırlıklı olarak ara mallardan oluşuyor. Bu nedenle, ara malı ve yatırım malını yurtiçinde üretme perspektifi güçlü şekilde OVP'de yer alacak" diye konuştu.

DB İLE TASARRUF PROJESİ

Yurtiçi tasarruf oranlarının artırılmasının kaçınılmaz olduğunu ve buna yönelik adımların da OVP'de yer alacağını belirten Yılmaz, "Cari açık, yurtdışındaki sermayenin, tasarrufların kullanılmasıdır. Bu anlamı ile çok olumsuz bir hadise değil. Bu kapsamda bakanlık ile Dünya Bankası'nın (DB) kamu ve özel sektörün yurtiçi tasarruflarını nasıl artırılabileceği yönünde bir çalışma başlattıklarını söyleyen Yılmaz, projenin sadece cari açık yönüyle değil, 2023 büyüme perspektifi için de önemli olduğunu, bu çalışmanın yansımalarının da OVP'de görüleceğini kaydetti.

HERKES KENDİ İŞİNİ KENDİ YAPACAK

"DPT Müsteşarlığı döneminde olduğu gibi örneğin Ağrı'nın Hükümet Konağı planını şimdi de bakanlık mı yapacak, yoksa o süreç DPT ile kapandı mı?" yönündeki soruya ise Yılmaz, "Orada yeni bir anlayışa geçtik. İllerin yatırım projeleri, yatırım planları yine Kalkınma Bakanlığı'nda olacak. Yatırımlara ödenek tahsis edeceğiz. Her kurum da işini kendi yapacak. İlgili Bakanlığımıza 'Size bu yıl 100 TL vereceğiz, en fazla 5 tane Hükümet Konağı yapın. Ama nerede, hangi ilde nasıl bir hükümet konağı yapılacak ona siz karar verin' diyeceğiz" yanıtını verdi.

BÖLGESEL VE ULUSAL PLANLAMALAR

Önümüzdeki dönem kalkınma planlarıyla ve bölgesel planlamalarla değişik iş ve yatırım alanları arasında ilişkiler kuracaklarını kaydeden Yılmaz, "Bölgesel plan dediğinizde tek bir sektöre değil, şehirleşmeden sosyal politikalara, girişimciliğine kadar bakılacak. Bu anlamda diğer bakanlıklar ile birlikte katma değerler üreteceğiz. Diğer yandan hiçbir bakanlığın bakmadığı, yapmadığı iş varsa, onları doğrudan yapacağız. SODES programı uygulamaları, kalkınma ajansları gibi mekanizmalar doğrudan çalışmalarımızı oluşturacak" diye konuştu.

3 bölgeye kalkınma idaresi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, önümüzdeki dönemde 3 bölgesel yapının daha kurulacağını kaydetti. Bakan Yılmaz, 9 ili kapsayan GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin yanına, Erzurum merkezli 14 ili kapsayan DAP, 8 ili kapsayan DOKAP ve İç Anadolu'da 4 ili kapsayacak Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdarelerinin ekleneceğini ifade etti.

Ucuz emek ile rekabet

Türkiye'nin bir taraftan Uzakdoğu'nun ucuz emeği ile bir taraftan da gelişmiş ülkelerin teknolojik gücü ile rekabet ettiğini belirten Yılmaz, Türkiye'nin yeni oluşturacağı bölgesel politikalarla, 81 ilde yerel potansiyeli, yerel aktörlerle ve üniversitelerle birlikte hareket geçirmeyi amaçladığını söyledi. Bu kapsamda, geri kalmış bölgelerde sorunları izleyen, proje ve fikir üreten insan kaynağını geliştirecek bir yapı oluşturmak istediklerini kaydeden Yılmaz "Bölgelerimize dağıtacağımız rollerle, onların potansiyelini harekete geçirerek, ucuz emekle ve ileri teknoloji ile rekabet edeceğiz ve inşallah Türkiye'ye eşik atlatacağız" diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, en iyi yenilik

Gerek yerel yönetimlerde, gerek merkezi düzeyde kadınların temsilinde bu dönemde ciddi artış olduğunu söyleyen Yılmaz, 2007 öncesi TBMM'de kadın vekillerin oranının hiçbir zaman yüzde 5'i geçmediğini hatırlattı. Yılmaz, "Geçen dönem temsil oranı yüzde 9'du. Bu dönem 45'i Ak Parti, 19'u CHP, 3'ü MHP ve 11'i BDP'den olmak üzere 78 kadın vekil ile TBMM'de kadın vekil oranı yüzde 14'e çıktı" dedi. Yeni kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da önümüzdeki dönemin en iyi kurumsal yeniliklerinden biri olacağına inandığını belirten Yılmaz, "Burada sadece kadını değil, aileyi odak alıyoruz, kadına aile kavramı içerisinde bakıyoruz" değerlendirmesi yaptı.

Kadınlardan en çok oy alan siyasi parti biziz

2014-2021 arasını 10'uncu 7 yıllık kalkınma planlarında da kadınlar üzerinden ailelere destek verileceğini dile getiren Yılmaz, "Sosyal devlet ile kadın kavramının ciddi ölçüde örtüştüğüne inanıyorum. Parti olarak da en fazla kadınlardan oy alıyoruz. Çünkü politikalarımız kadınların hayatını aile çerçevesinde daha fazla etkiliyor. Örneğin, özürlülerle ilgili 300 binden fazla aileye evde bakım ücreti veriyoruz. Daha önce de bu özürlüye kadın bakıyordu. Özürlülere harcanmış görünüyordu bu para. KÖYDES de en fazla kadınları etkiledi. Daha önce suyu eve güğümlerle taşıyan kadındı. Desteklerimiz kadın adı altında yapılmıyorsa da sonuçta kadının hayatını ciddi şekilde etkiliyor" dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.05.2024
16:31
Bingöl`de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl'de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü görevlilerince Nisan ayı içerisinde yapılan çalışmalar kapsamında toplam Bin 239 araç sürücüsüne 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun maddelerine uymamaktan ceza işlem uygulandığı belirtildi.
02.05.2024
15:27
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, Nisan ayında 612 aileye 1 milyon 723 bin 431 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Dernek, ayrıca Filistin için 1 milyon 202 bin TL nakdi yardım yaptı.
02.05.2024
15:03
Bakan Yardımcısı Eminoğlu`ndan Bingöl`e seçim tebriği
Bakan Yardımcısı Eminoğlu'ndan Bingöl'e seçim tebriği
AK Parti Bingöl İl Başkanlığı ziyaretindeki konuşmasında 'Bingöl, bölgede zafer ile çıkan nadir illerimizden oldu. Tebrik ederiz. Teşekkür ederiz' diyen Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu; 'Bingöl hak ettiğinin daha fazlasını nasıl alabilir hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bingöl'ün en büyük şansı Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'dır.'
02.05.2024
13:40
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Bingöl Deprem Çalıştayı'na katılacak
Bingöl'ün birinci derece deprem bölgesi gerçeğine dikkatin çekileceği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı çalıştayda, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin sunumlarının yanı sıra AFAD'dan daire başkanları da paylaşımda bulunacak.
02.05.2024
12:09
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Ticaret Bakanlığı'nın yeni taslağına göre bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak ve ön ödeme yüzde 10'u geçemeyecek.
02.05.2024
11:44
Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
Kafeslerdeki ölü balıkların toplanıp paketlenerek özellikle Bingöl, Elazığ, Diyarbakır, Batman'a, Doğu illerine arabalara yüklenerek buralara gönderilip burada kilosunu 50-60 liraya piyasaya sürüldüğünü belirten somon ve alabalık üreten işletmeci Samettin Tokgöz, kilo maliyeti 150 lira olan somon balığının bazı yerlerde 130 liraya satıldığını kaydederek, 'Bu balıklar ya dip balık ya da ölü balıktır. 160 ila 200 liranın altında da alabalık görüyorsan yine bilsin ki dip balığı, ölü balıktır. Bu insan sağlığına da, sektöre de zararlıdır' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın