KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Mart 2026 Pazartesi
°C

Yatırımcı geri adım atıyor

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği, (DESOB) IŞİD bahanesiyle düzenlenen gösterilerin ekonomiye etkisine ilişkin hazırladığı raporda, aralarında Bingöl’ün de bulunduğu 11 ilde, sermaye sahiplerinin yatırım kararlarını arka plana aldığını belirtildi.

Yatırımcı geri adım atıyor
25 ARALIK 2014 PERŞEMBE 21:57
0
1511
0
AA aa

 DESOB, 6-7 Ekim'de, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği, kamu kurum ve kuruluşlar ile kütüphane ve müzelerin tahrip edildiği izinsiz gösterilerde yakma ve yağmalama sonucu oluşan ekonomik etkinin değerlendirilmesi ve buna karşı yapılabilecek düzenlemelere ilişkin hazırladığı raporu Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve ilgili bakanlıklara sundu.

Raporda, son 30 yılda bölgede yaşanan terör hadiseleri ve bunların yol açtığı toplumsal olayların, bölgenin ticari bakımdan zenginleşmesini sınırlayan en temel faktör olduğu, yaşanan son olayların, çözüm süreci ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine sempatiyle bakan bölge dışından yatırımcıları bölgeden uzaklaştırdığı, bölgedeki sanayici ve iş adamlarının da yeni yatırım planlarından vazgeçmelerine veya yatırım planlarını ertelemelerine sebep olduğu vurgulandı.

“İŞ ADAMLARI YATIRIM KARARLARINI ARKA PLANA İTMİŞTİR”

Raporda: “6-7 Ekim'de tüm bölgede yaşanan olaylar çözüm sürecinin de etkisiyle yatırım ve turizm açısından sağlanan olumlu algıyı olumsuz yönde etkilemiş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Bitlis, Muş, Van, Bingöl, Hakkâri'ye yerli ve yabancı iş adamları yatırım kararlarını arka plana itmiştir. Olaylar kısa sürede kontrol altına alınsa da etkileri hemen yok edilememektedir. Medyada yer alan terör olayları, güvenlik zafiyeti, yağma, haraç alma, kepenk kapatma ve benzeri haberler yatırımcılarca menfi yönde değerlendirilerek, bölge ile ticaret yapma noktasında iş adamlarını isteksiz kılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Kepenk kapatma eylemlerinin, günlük hasılat ile ticari döngülerini sağlayan bakkal, kasap, berber gibi esnaf ve ticaret erbabının ticari faaliyetlerini durdurma noktasına getirdiği aktarılan raporda, taksi, minibüs, özel halk otobüsü şoförlüğü gibi hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnafın da çalışamama veya araçlarının zarar görmesine bağlı olarak olumsuz etkilendiği bildirildi.

İŞ ÇEVRELERİNDEN ÖNERİ

6-7 Ekim olaylarının özellikle bölgedeki esnaf ve küçük sanayici üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri gidermek veya hafifletmek için hükümet tarafından bir takım tedbirlerin alınmasına ihtiyaç olduğuna vurgu yapılan raporda, yakın dönemde ülkenin diğer bölgelerinde yaşanan bazı afetler, terör olayları veya iş kazaları nedeniyle alınan tedbirlerin ve yapılan düzenlemelerin benzerlerinin bölge açısından da uygulanabileceğinin değerlendirildiği ifade edildi.

Raporda, 6-7 Ekim olaylarından etkilenen 11 il için yapılacak düzenlemelere ilişkin, şöyle denildi: “Vergi ve SGK primi ödemelerine getirilecek ödemesiz dönem veya beyanname verme sürelerinde esneklik sağlanabilir. KOSGEB'in 100 bin lira üst limitli Acil Destek Kredisi, olaylardan doğrudan ve dolaylı zarar gören ve bölgedeki meslek odalarına kayıtlı tüm esnaf ve sanayicinin istifadesine sunulabilir. Piyasa koşullarına bağlı durgunluk yaşayan meslek odalarına kayıtlı esnafa faiz desteği ve faizsiz kredi şeklinde destek sağlanabilir. Kafe ve restoran hizmeti veren esnafa SGK prim affı ve benzeri destek verilebilir. Kamu bankalarınca düşük faizli, ödemesiz dönemli kredi paketi hazırlanabilir. Kalkınma ajanslarının 2015 yılında verecekleri hibeler için ödenek miktarı artırılabilir."

"RAPOR OLUMLU BULUNDU"

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, AA muhabirine, izinsiz gösterilerin bölge ekonomisine yansımasını içeren rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanı, Başbakan ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunduklarını söyledi.

Ebedinoğlu, izinsiz gösterilerde çok sayıda can kaybının yanı sıra esnafın da ciddi zarar gördüğünü ifade ederek, bu zararın telafi edilmemesi halinde ekonomik anlamda kayıpların süreceğini savundu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.03.2026
00:32
Bingöl`de Motorin Fiyatı Rekor Kırıyor
Bingöl'de Motorin Fiyatı Rekor Kırıyor
Motorin fiyatlarındaki artış durdurulamıyor! Bingöl'de tabelalar rekor seviyeleri gösterirken, zamlar sürücüleri ve özellikle taşımacılık sektörünü olumsuz etkiliyor.
22.03.2026
23:50
Bingöl`de Bayramın Acı Tablosu: 1 Ölü, 29 Yaralı
Bingöl'de Bayramın Acı Tablosu: 1 Ölü, 29 Yaralı
Bayram süresince Bingöl'de meydana gelen trafik kazalarında 1 kişi hayatını kaybetti, 29 kişi yaralandı. Kazalar farklı noktalarda yaşansa da sebepler yağışlı zeminde aşırı hız ile sürücü hataları olarak öne çıktı!
22.03.2026
23:49
Ve kapandı...! Bingöl Havalimanı`nda 14 ay uçuş yok!
Ve kapandı...! Bingöl Havalimanı'nda 14 ay uçuş yok!
Bingöl Havalimanı, pist ve apron yenileme çalışmaları nedeniyle Pazar günü yapılan son seferlerin ardından 14 ay süreyle kapatıldı. Yoğunluk nedeniyle ek seferler düzenlendi.
22.03.2026
23:48
Bingöl`de 3 Yeni Sağlık Hizmet Binası İhale Ediliyor
Bingöl'de 3 Yeni Sağlık Hizmet Binası İhale Ediliyor
İhale, 3 Nisan 2026 tarihinde EKAP üzerinden gerçekleştirilecek. İşin süresi, yer tesliminden itibaren 240 takvim günü olarak belirlendi.
22.03.2026
23:47
Genç Belediyesi 4 Minibüs Hattını 10 Yıllığına Kiraya Veriyor
Genç Belediyesi 4 Minibüs Hattını 10 Yıllığına Kiraya Veriyor
Genç Belediyesi, şehir içi ulaşımda kullanılacak 4 adet M plakalı minibüs/midibüs hattını 10 yıllığına ihale ile kiraya vereceğini duyurdu. İhale 23 Mart 2026 tarihinde Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda yapılacak.
22.03.2026
23:46
Bingöl`de erozyon kontrolü için galvanizli kafes tel yapılacak
Bingöl'de erozyon kontrolü için galvanizli kafes tel yapılacak
Bingöl'ün Çapakçur Mikro Havzası Yelesen, Şaban Ortaköy ve Aşağıköy bölgelerinde kuru duvar eşik ve galvanizli kafes tel yapımı işi için ihale düzenlenecek. İhale, 30 Mart 2026 tarihinde elektronik ortamda EKAP üzerinden gerçekleştirilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın