KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Ağustos 2026 Pazar
°C

Yatırımlar işsizlik ve göçü azaltacak

Kentin en önemli sorunları arasında yer alan işsizlik ve buna bağlı olarak yaşanan göçlerin, düzenlenen teşvik belgelerinin yatırıma dönüşmesiyle azaltılması hedefleniyor. Kalkınma Bakanlığı verilerine göre Bingöl’de 46 bölgesel, 59 genel olmak üzere toplam 105 teşvik belgesi düzenlendi.

Yatırımlar işsizlik ve göçü azaltacak
23 ARALIK 2014 SALI 19:27
0
1528
0
AA aa

Çözüm sürecine paralel olarak yüzünü Doğu ve Güneydoğu bölgesine çeviren yatırımcılar, teşvik paketlerinin sağladığı avantajlardan yaralanıyor.

BİNGÖL'E 105 TEŞVİK BELGESİ DÜZENLENDİ

Kalkınma Bakanlığı'ndan derlenen verilere göre, Ocak 2001 - Haziran 2014 döneminde Bingöl, Bitlis ve Batman illerinde 548 teşvik belgesi düzenledi. Verilere göre, söz konusu dönemde, Bingöl'de 46 bölgesel, 59 genel olmak üzere toplam 105 teşvik belgesi düzenlendi.

Üç il için verilen teşvik belgelerinin toplam sayısı 548'e ulaşırken, anılan dönemde yaklaşık 3 milyar TL tutarında yatırım yapılması öngörüldü, yatırımlar kapsamında yaklaşık 23 bin kişiye istihdam kapısı açıldı.

BİN 715 KİŞİYE İSTİHDAM KAPISI

Verilere göre, Bitlis'te yatırım teşviki ile gerçekleşmesi planlanan sabit yatırım miktarı 529 milyon TL ve yatırımların 2 bin 856 kişiye istihdam sağlaması öngörülürken, Aynı dönemde Bingöl'de yatırım teşviki ile gerçekleşmesi planlanan sabit yatırım miktarı ise bin 439 milyon TL. Söz konusu tutarın,1 milyar 332 milyon TL'sinin sanayide gerçekleşmesi ve bu yatırımlarla bin 715 kişiye iş kapısı açılması öngörülüyor.

Batman'da ise yatırım teşviki ile gerçekleşmesi öngörülen sabit yatırım miktarı bin 080 milyon TL. Bu tutarın 669 milyon TL'nin sanayide gerçekleşmesi ve yatırımların 12 bin 206 kişiye istihdam sağlaması öngörülüyor.

YATIRIM YAPANA SAĞLANAN DESTEKLER

Yaklaşık 2 yıl yürütülen teşvik sistemiyle 6. bölgede yer alan illerde yatırım yapan işadamları, sigorta primleri, kredi faiz oranları ve gümrük vergisinden muaf tutuluyor. Söz konusu teşvik sisteminde yer alan olanaklara şöyle yer verildi; “Bölgesel teşvik kapsamında OSB'de yapılan yatırımlarda KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, yatırımın yüzde 55‘i kadar Vergi İndirimi, 12 yıl Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, 7 puan Kredi Faiz Desteği, 10 yıl Sigorta Primi Desteği, 10 yıl Gelir Vergisi Stopajı Desteği sağlanmaktadır. Yatırım tutarı 500 Bin TL üzerindeki yatırımlar genel teşvik sisteminde KDV ve gümrük vergisi istisnasından faydalanmaktadırlar.”

3 AJANSTAN 559 PROJEYE DESTEK

Verilere göre, Kentsel yaşam kalitesinin artırılmasından KOBİ'lerin desteklenmesine, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesinden Ar-Ge ve yenilik (inovasyon) faaliyetlerinin geliştirilmesine kadar farklı pek çok alanda destek programları uygulanıyor.

Batman, Bitlis ve Bingöl illerinin içinde bulunduğu Fırat, Dicle ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansları tarafından kuruldukları günden bu yana 559 projeye toplam yaklaşık 152 milyon TL tutarında destek sağlandığı belirtilen verilerde, söz konusu projelerin eş finansman dahil toplam tutarının yaklaşık 298 Milyon TL olduğu kaydedildi.

DAP İLE 10 BİN İŞLETMEYE ÇEŞİTLİ DESTEKLER SAĞLANACAK

Verilere göre, DAP Eylem Planı kapsamında uygulanması düşünülen faaliyetler ise şöyle;

Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, iş geliştirme merkezlerinin kurulması ile girişimciliğin geliştirilmesi, istihdamın artırılması ve yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi amacıyla bölgede yaklaşık 10 bin işletmeye çeşitli destekler sağlanacaktır.

Kırsal alanda bitkisel üretimin artırılması için 2013 yılından itibaren başlatılan “Küçük Tarımsal Sulama Sistemleri” ile meraya dayalı hayvancılığın yapıldığı alanlarda “Hayvan İçme Suyu” projeleri, Eylem Planı süresince desteklenmeye devam edilecektir.

Hayvan varlığının yüksek olduğu il ve ilçelerde üreticilerin hayvan satışlarım sağlıklı ve daha kazançlı olmalarını sağlamak için ruhsatlı canlı hayvan pazarları yapımının desteklenmesi ve kesim kapasitesinin artırılmasıyla bölgeden karkas et ticaretinin geliştirilmesi desteklenecektir.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın