Devlet Hastanesi önünde toplanan sendika üyeleri adına bir açıklama yapan Türk Sağlık Sen İl Temsilcisi Salih Kızılboğa, sağlık çalışanlarına ücretsiz yemeği bile çok görenlere ilk tepkilerini gösterdiklerini söyledi. Kızılboğa, “Ülkemizin ekonomik krizle boğuştuğu bir dönemde hükümet, gözünü memurun maşına dikmiştir. Memurların hastanelerde muayenesi karşılığı eczacıları tahsilatçı olarak kullanarak, tahsilat yapan hükümet şimdi de çalışanlardan yemek parası da almaya başlamıştır. Öyle bir trajik durum ortaya çıkmıştır ki, sağlık hizmetini sunanlar, çalıştıkları kurumda muayene olmak için para ödemeye başlamıştır. Hastanede tedavi ettikleri insanlar yemek hakkından ücretsiz yararlanırken, sağlık çalışanlarına bu hizmet paralı olmuştur. Maliye Bakanlığı'nın isteği üzerine yıllardır ücretsiz olan yemek hizmeti ücretli olmuş ve sağlık çalışanlarından, çalıştıkları kurumda çıkan yemek için ücret alınmaktadır” dedi.
Hükümetin memura verdiğini misliyle aldığını belirten Kızılboğa, kamuda çalışanlara sunulan her hizmetin paralı hale getirilmeye çalışıldığını söyledi. Kızılboğa, “ Görev yollukları ve ilaç paraları geç ödendiği gibi hastanelerde çalışanların yemek paralarına da göz dikilmiştir. Alacağına şahin kesilip, ödeyeceğine gelince karga olanların bu zihniyetten vazgeçmesini istiyor, çalışanın cüzdanından elinizi çekin diyoruz. Bu insafsız uygulamaya imza atan Maliye Bakanlığı aynı zamanda kesintisiz bir hizmet olan sağlık hizmetinin de aksamasına neden olacaktır. Çünkü çalışanların kurumlarında ücretli yemek hizmetinden yararlanmayarak kurum dışına gitmesi ile birlikte tüm Türkiye'de saat 12.30 ile 13.30 arasında sağlık hizmeti duracaktır. Bu saatlerde vatandaşa sağlık hizmeti verilemez. Bir hastaya gerekli müdahale yapılamazsa, bunun sorumlusu Maliye Bakanlığı olacaktır. Çalışanlar aleyhine olan Maliye Bakanlığı'nın bu kararını hiç beklemeden uygulamaya koyan Sağlık Bakanlığı ve hastane yöneticileri de vebal altındadırlar” şeklinde konuştu.
Salih Kızılboğa, hastanelerde yemek yiyemedikleri için eylem yaptıklarını belirterek, “Biz Türk Sağlık Sen olarak bugün Türkiye genelinde aynı anda yaptığımız bu eylemle hastanelerde yemek yemiyoruz. Yemeği paralı yapan ve buna ses çıkartmayan tüm idarecileri protesto ediyoruz. Süreç böyle devam ederse tüm öğle izinlerinde sağlık çalışanları hastane dışına çıkacak ve öğle izinlerini tam olarak kullanacaklardır. Hastanelerde oluşabilecek her türlü sorumluluk da artık çalışanlara ücretli yemek verenlerin omuzlarındadır. Eylemlerimiz ve girişimlerimiz sonuna kadar devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasına Devlet Hastanesi'nde çalışan çok sayıda sağlık görevlisi katıldı.