KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Yemeklerin tek taraflı çiğnenmesi çeneye zarar veriyor

Dişlerin kaybedilmesi, çürük, iltihap veya çeşitli sebeplerle yemek yerken yalnız bir tarafın kullanılması çene kemiği eklemine ve çiğneme kaslarına zarar veriyor.

Yemeklerin tek taraflı çiğnenmesi çeneye zarar veriyor
07 ŞUBAT 2010 PAZAR 21:41
0
1600
0
AA aa

Çiğnemenin çift taraflı dengeli şekilde yapılmaması ilerleyen dönemde kronikleşerek çene kemiği ekleminde kalıcı hasara neden olabiliyor.

Tek taraflı çiğnemenin ağız açma, kapama ve çiğnerken eklemlerden ses gelme gibi sağlık sorunlarına yol açtığını ifade eden diş hekimi Ayşegül Marmara, dişlerin kaybedilmesi, çürük, iltihaplı dişler veya kaybedilen dişlerin protezle telafi edilmemesinden dolayı tek taraflı çiğnemenin alışkanlık haline getirildiğini ifade etti.

Marmara, 'Yemeklerin ağızda tek tarafla çiğnenmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Tek taraflı çiğneme yaparak tek çeneye yüklenmek eklemlerde şikayete neden oluyor. Ağız açmada ve kapamada kısıtlılık, konuşmada zorluk, çenede kayma, çiğnerken eklemlerden ses gelmesi gibi eklem hasarlarına neden olabiliyor. Çok ilerleyen vakalarda cerrahi müdahale gerektirebiliyor.' dedi.

Yemekler gibi kabuklu yiyeceklerin de sürekli tek kırılmasının da çene kemiği eklemine zarar verdiği uyarısında bulunan Marmara, şunları söyledi: 'Dişler çiğneme fonksiyonunu yerine getiren organlardır. Fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler kırmak dişlerde ufak mikro çatlaklara neden olur. Bu çatlaklardan dolayı çürüme çok daha kolaylaşıyor. Sürekli bir şey kırılan dişlerde oluşan mikroskobik çatlaklardan sızan mikroplar çürümeyi hızlandırıyor.'

Tek taraflı çiğnemenin önüne geçmek için eksik dişlerin protez dişlerle telafi edilmesi, iltihaplı dişlerin tedavisinin yapılması gerektiğini dile getiren Ayşegül Marmara, ' Eksik dişler protez yapılarak tamamlanmalıdır.Gece diş sıkması olan hastalarda çene eklemine çok fazla yük biniyor. Buna bağlı olarak çenelerde ağrı ve ağız açmada kısıtlılık olabiliyor. Bunun da tedavisi mutlaka yapılmalı.' diye konuştu.

CİHAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.08.2026
02:27
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Bingöl Belediyesi, 500 yataklı yeni devlet hastanesinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını tamamladı. Hastane yerleşkesine toplam 617 metrelik altyapı hattı döşendi.
14.08.2026
02:26
Bingöl`de yerel basına İŞKUR`dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de yerel basına İŞKUR'dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de basın sektörüne İŞKUR'dan 9 aya kadar destek sağlanırken, program sonrasında en az 9 ay da istihdam şartı getirildi.
14.08.2026
02:25
Kadim Aşiretler Federasyonu`ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu'ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu Bingöl İl Temsilcisi Erkan İŞERİ 'Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni olumlu, stratejik ve hayırlı bir adım olarak gördüklerini açıkladılar.
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın