KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Mart 2026 Perşembe
°C

Yeni anayasa talebi öne çıktı

Akil İnsanlar, bölgelerindeki görüşmelerinin ardından hazırladıkları raporları bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacak. Raporlarda sürece karşı çıkanların ortak kaygısı bölünme endişesi. Ortak talepler ise barış, diyalog, yeni anayasa ve demokratikleşme...

Yeni anayasa talebi öne çıktı
26 HAZİRAN 2013 ÇARŞAMBA 08:07
0
1476
0
AA aa

Yaklaşık 2 aydır 7 bölgede faaliyet gösteren Akil İnsanlar heyetlerinin çalışmaları tamamlandı. Heyetler, bugün İstanbul'da yapılacak toplantıyla raporlarını Başbakan Erdoğan'a sunacaklar ve görüşlerini aktaracaklar.

Raporlarda, demokratikleşme hamlelerinin sadece Kürtler'i değil, bütün çevreleri kapsaması gerektiği yönünde ortak görüşlerin bütün kesimlerce ortaya konulduğu vurgulandı. Bu kapsamda yeni anayasanın ve demokratikleşme hamlelerinin ortak talep olduğu, Aleviler başta olmak üzere toplumun bazı kesimlerinin de gelişen süreçte dışarıda bırakılma endişesi yaşadığı ifade edildi.

Raporlarda, Abdullah Öcalan'la yapılan görüşmelerin belli kesimlerde rahatsızlık yarattığı, diğer bir rahatsızlık unsurunun ise PKK'lılara yönelik af çıkartılacağına yönelik söylentiler olduğu vurgulandı.

Buna karşılık, sürece karşı olanların Kürtler'in yaşadıkları konusunda fazla bilgi sahip olmadığı, toplantılarda karşılıklı bilgi alışverişi sonrasında bu konuda ilerleme kaydedildiğinin görüldüğü ifade edildi. Yaşanan hak ihlallerinin topluma aktarılmasının bu açıdan önemli olduğu bildirildi. Buna örnek olarak da Akdeniz bölgesinin bir toplantısında, sürece karşı olan bir ülkücünün, "kalıcı barış olacaksa ve Türkiye bölünmeden, huzur içinde yaşayacaksa Öcalan'ı bile salın gitsin" dediği aktarıldı.

YENİ ANAYASA TALEBİ

Doğu Anadolu bölgesinin raporunda, özellikle toplumun demokratikleşme konusunda herkesi kapsayacak adımların atılmasını beklediği ifade edildi.

Yeni anayasanın bölgede heyecanla beklendiğinin anlatıldığı raporda, bölgenin bir kısmının süreçle ilgili kaygılarının bulunduğu, Kürt nüfusun ağırlıklı olduğu bir kısmında ise beklentilerin eşitlik temelinde olduğu kaydedildi.

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Sekreteri Ayhan Ogan, "Temel olarak anayasayla ilgili genişçe bir önerimiz oldu. Bu sürecin sonunda yeni bir anayasanın yapılması kaçınılmaz. Bu anayasanın nasıl yapılacağı hakkında bir takım öneriler sunduk" dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.03.2026
14:24
Bingöl`de İtfaiye Ekiplerine Çığ Afeti Eğitimi
Bingöl'de İtfaiye Ekiplerine Çığ Afeti Eğitimi
Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde görev yapan arama kurtarma ekibine, AFAD Bingöl İl Müdürlüğü tarafından Hesarek Kayak Merkezi'nde çığ afetlerine yönelik eğitim verildi.
25.03.2026
17:07
Rakip takılmasa halimiz duman!
Rakip takılmasa halimiz duman!
Lider 12 Bingölspor, sahasında konuk ettiği Kahramanmaraşspor'la 1-1 berabere kaldı. Yeşil beyazlı temsilcimiz, en yakın takipçisi Silifke Belediyespor'un yenilgisiyle puan farkını bir arttırarak korudu.
25.03.2026
16:56
Bingöl İHH`den Ramazan`da 10 Milyon TL`lik Yardım
Bingöl İHH'den Ramazan'da 10 Milyon TL'lik Yardım
Bingöl İHH, 2026 Ramazan ayında yurt içi ve yurt dışında toplam 9 milyon 810 bin TL'yi aşkın ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Yardımların önemli bölümü Gazze başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine gönderildi.
25.03.2026
14:09
Sınıfta gaz paniği! Bingöl`de 30 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
Sınıfta gaz paniği! Bingöl'de 30 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
Bingöl merkezde bir ilkokulda öğrencinin sınıfta kar spreyi sıkması sonucu gazdan etkilenen ve nefes darlığı, baş dönmesi, mide bulantısı ve halsizlik şikayetleri görülen 30 öğrenci hastaneye kaldırıldı.
25.03.2026
13:22
Bingöl`de 2026`ın ilk Yelıng satışı başladı
Bingöl'de 2026'ın ilk Yelıng satışı başladı
C Vitamini açısından da oldukça zengin olan ve kokusuyla bilinen Yelıng, düşük gelirli vatandaşların ve seyyar satıcıların geçim kaynağı olurken, ilk mahsuller de tezgâhlardaki yerini aldı.
25.03.2026
12:46
Park Halindeki Otomobil Kundaklandı
Park Halindeki Otomobil Kundaklandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde gece saatlerinde park halindeki bir otomobil kundaklandı. Mahalle sakinlerinin erken müdahalesi, yangının büyümesini önledi. Otomobil, kullanılamaz hale geldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın