KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mayıs 2026 Pazartesi
°C

Yeni anayasa ve başkanlık sistemi paneli

Bingöl’de Cihannüma Bingöl Temsilciliği tarafından “Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi” konulu bir panel düzenlendi.

Yeni anayasa ve başkanlık sistemi paneli
27 ŞUBAT 2017 PAZARTESİ 00:12
0
1846
0
AA aa

Cihannüma Genel Başkan Yardımcısı ve Yeryüzü Avukatları Derneği Başkanı Avukat Cavit Tatlı ile Cihannüma Derneği İstanbul Hukuk İhtisas Komisyonu Başkanı Avukat Eden Yıldırım'ın konuşmacı olarak katıldığı “Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi” konulu panel, Bingöl Belediyesi Kültür merkezinde gerçekleşti.

Panele Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşer, Belediye Başkan Vekili Valim Sügü, Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, HÜDA PAR İl başkanı Hamdullah Tasalı, Memur-Sen İl başkanı Mücahit Çelik, Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Yunus Kava, Ensar Vakfı Şube Başkanı Mansur Katıksız, Sağlık-Sen Şube Başkanı Bilal Arslan, İslami Kardeşlik Platformu'na üye dernek temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan Panel, Vali Yavuz Selim Köşger ve Bingöl'de Cihannüma Bingöl Temsilcisi Orhan Buğrahan'ın konuşmalarıyla devam etti.

Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı programın, Moderatörlüğünü Ö. Faruk Alimoğlu yaptı.

Panelde, Cihannüma Genel Başkan Yardımcısı ve Yeryüzü Avukatları Derneği Başkanı Avukat Cavit Tatlı ile Cihannüma Derneği İstanbul Hukuk İhtisas Komisyonu Başkanı Avukat Eden Yıldırım, Yeni Anayasa ve Hükümet sistemi hakkında katılımcılara sunumlar gerçekleştirdi.

“ÜLKENİN YENİ VE ÖZGÜR BİR ANAYASAYA İHTİYACI VARDIR “

Panelde bir konuşma yapan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, “Bizi vesayet altında tutma çabası içindeler. Bütün anayasalarda, kuruluşlarından beri böyle bizi vesayet altında tutmaya yönelik bir takım düzenlemeler var. Şu olmazsa şu olur diye. İnşallah bu bir başlangıç olur. Anayasa temel sistematik hesabı ile birinci maddesinden itibaren ele alınıp yeniden yazılması gereken durum söz konusu. Ülkede kendi mantık silsilesi ile özgür olarak kurulacak bir anayasaya ihtiyaç vardır. Bu değişikliğin milletimize ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.” dedi.

“MEDENİYET VE DEĞER YARGILARIMIZA BAĞLI YENİ BİR ANAYASA İLE DEVAM ETMELİYİZ”

Cihannüma Bingöl Temsilcisi Orhan Buğrahan ise yaptığı kısa konuşmada, “1921 anayasası savaş döneminde olduğu halde birlik ve beraberlimizi doruk noktaya çıkardı. İnşallah, yeni bir anayasayla bu birlik beraberlik yönüyle ve gerçekten sıfır bir kilometre ile karşımıza çıkacak. Medeniyet ve değer yargılarımıza bağlı yeni bir anayasa ile yolumuza devam edeceğiz. 21 anayasasından sonra malumunuz 24 anayasası var, ama 21'deki hassasiyet 24'te korunmadı. 1928 yılında devletin dini İslam'dır ibaresi anayasadan çıkarıldı ve bu anlamda sorunu tetikleyen olumsuz bir anlaşma oldu.” dedi.

Panelde ilk sunumu yapan Panelist Cihannüma Derneği İstanbul Hukuk İhtisas Komisyonu Başkanı Avukat Eden Yıldırım, yeni anaysa ve hükümet sistemi hakkında bilgi verdi.

“BİZ ÖNÜMÜZE GELEN ANAYASANIN YETERLİ OLDUĞUNU DA DÜŞÜNMÜYORUZ”

Yıldırım, 12 Eylüldeki darbenin başarılı olduğunu, fakat hemen akabinde 82 anayasasının yapıldığını ifade ederek, “15 Temmuz darbe girişimi başarılı olamadı ve bu darbeyi yapmaya kalkan insanlar anayasa yapamamış oldu. Darbeyi geri püskürten insanların, sizlerin seçtiği temsilcilerin, böyle bir darbeyi püskürttükten sonra yeni bir anayasa yapma hakkı doğmadı mı? Madem darbe yapan anayasa yapıyorsa,  darbeye darbe yapanların da anayasa yapma haklarının olduğunu düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

 “Biz önümüze gelen anayasanın yeterli olduğunu da düşünmüyoruz.” diyen Yıldırım, “Komple bir anayasa yapılması gerektiği düşüncesindeyiz. Anayasamızdaki ‘ancak'la başlayan cümleler, ‘ancak' yerine paralel yargıların vücut bulmasını sağlamıştır. İşte ‘ancak'ların da kalkacağı milli iradenin tek bir merkezde toplanacağı bir anayasa düzenlemesi olmuş oluyor. “ ifadelerini kullandı.

“ÜLKEDE EN BÜYÜK PROBLEM ANAYASADAN KAYNAKLI BİR PROBLEMLER VAR LAİKLİK GİBİ”

Şu ana kadar 6 referandum yapıldığını, 16 Nisan'da yapılacak referandum ile birlikte 7'ci referandumun yapılacağını ifade eden Cihannüma Genel Başkan Yardımcısı ve Yeryüzü Avukatları Derneği Başkanı Avukat Cavit Tatlı da sunumunda, “Bir sistem değişikliğinden değil, bir rejim değişikliğinden bahsediliyor. Ancak sistem nedir? Rejim nedir? Bununla alakalı olarak, kavramların altı doldurulamıyor.  Bizim ülkede en büyük problem bu anayasadan kaynaklı bir problem. Nedir o kavramlar? Kavranlar var ama içerisini isteyenin istediği şekilde dolduruluyor. O kavramların içerisinde ne olduğu söylenmiyor. Örneğin ‘laiklik' gibi… Laiklik diyorsunuz, herkese göre farklı tanım çıkıyor. Ancak laiklikten dolayı okuldan atılan oluyor, çalışamayan oluyor, cezaevine giren oluyor, ya da siyaset yasaklı oluyor.” diye konuştu.

Panel, soru-cevap faslının ardından plaket takdimi ve hatıra fotoğrafının çekimiyle son buldu. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.05.2026
21:39
Kooperatiften Yayan`ın iddiaların jet yanıt!
Kooperatiften Yayan'ın iddiaların jet yanıt! 'Genel Kurul Şeffaf ve Usule Uygun Yapıldı'
Bingöl Üçüncü Kısım Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mehmet Demir, genel kurul sonrası ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, sürecin mevzuata uygun ve şeffaf şekilde yürütüldüğünü ve genel kurulun kamera kaydı altında olduğunu açıkladı.
03.05.2026
19:48
Bingöl Basın Konseyi`nden `Yapay Zekâ Destekli Medya Uzmanlığı Eğitimi`
Bingöl Basın Konseyi'nden 'Yapay Zekâ Destekli Medya Uzmanlığı Eğitimi'
Bingöl Basın Konseyi tarafından gerçekleştirilen eğitim seminerinde yapay zekâ araçlarının kullanımı konularında teorik ve uygulamalı bilgiler aktarıldı. Yapay zekâ teknolojilerinin medya alanında sunduğu imkânlara dikkat çekerken, bu araçların bilinçli ve etik kullanımının önemine vurgu yapan Konsey Başkanı Bayraktar, farklı alanlarda eğitim programları düzenlemeye devam edeceklerini vurguladı.
03.05.2026
19:46
Genç Muratspor Küme Düştü! Kritik Maç Sonrası
Genç Muratspor Küme Düştü! Kritik Maç Sonrası 'Şike' İddiası
Genç Muratspor'un Doğubeyazıtspor'u 2-0 mağlup etti ve bu skorla ligde kalacaktı ancak aynı anda oynanan Kurtalanspor – Şırnak Petrolspor maçı 5 dakika uzatıldı ve Kurtalanspor 5 dakikada 3 gol atarak 5-4 maçı kazanınca Genç Muratspor küme düştü.
03.05.2026
19:45
Yayan`dan `Genel Kurulda Usulsüzlük` iddiası!
Yayan'dan 'Genel Kurulda Usulsüzlük' iddiası!
Bingöl Üçüncü Kısım Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi genel kurulunda adaylıktan çekilen Saim Yayan, 501 üyeli kooperatifte yönetimin yalnızca 27 oyla belirlenmesini eleştirerek, sürecin usulsüz ve adil olmayan bir şekilde yürütüldüğünü öne sürdü.
03.05.2026
19:43
Bingöl`de yakalanan 16 şüpheliden 4`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 16 şüpheliden 4'ü tutuklandı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince son bir haftada yürütülen narkotik ve asayiş uygulamalarında 16 şüpheli yakalanırken, 4 kişi tutuklandı.
03.05.2026
19:42
Vali Çelik:
Vali Çelik: 'Bingöl'de Yapı Stokunun Yüzde 75'i Yenilenmiştir'
Bingöl Valisi Cahit Çelik, 1 Mayıs 2003 depreminin yıl dönümünde yaptığı açıklamada, il genelinde yapı stokunun yüzde 75 oranında yenilendiğini belirterek, konteyner ve çadır kent kapasitesine ilişkin detayları paylaştı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın