KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Mayıs 2024 Salı
°C

Yeni bir strateji hazırlıyoruz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bilişim sektörünün gelişimi ve Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümü için gerekli stratejilerin çalışılacağı yeni bir bilgi toplumu stratejisi hazırladıklarını bildirdi.

Yeni bir strateji hazırlıyoruz
31 ARALIK 2011 CUMARTESİ 13:20
0
1517
0
AA aa

Stratejik Düşünce Enstitüsünde düzenlenen ''Türkiye'de Yazılım Sektörü Konferansı''nın kapanış oturumuna katılan Bakan Yılmaz, Türkiye'de şu anda 9. Kalkınma Planı'nın yürürlükte olduğunu söyledi.

Bakan Yılmaz, 9. Kalkınma Planı'nda belirledikleri vizyonu hayata geçirmek için bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmalarının şart olduğunu vurgulayarak, bu zorunluluğun farkında olduklarını ifade etti.

Bilgi iletişim teknolojileri yatırımlarının, merkezi yönetim bütçesinden aldığı ödeneğe de değinen Bakan Yılmaz, ''2011 fiyatlarına çektiğimizde bu ödenek 2002 yılında sadece 526 milyon lira iken, 2011 yılında 2 milyar lirayı aşmış. Yani reel olarak 4 misli büyüme görüyoruz'' dedi.

Dünyadaki büyük çaplı ekonomik ve sosyal gelişmeler dikkatlice incelendiğinde, bilgi iletişim teknolojilerinin tüm bu gelişmelerin ana odağını oluşturan dönüştürücü bir güç haline geldiğini aktaran Bakan Yılmaz, bu dönüşümün getirdiği fırsatları da tehditleri de iyi yorumlamak gerektiğini kaydetti.

Bu dönüşümün, gelişmekte olan ülkeler için çok önemli fırsatlar sunduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Bizim 2023 yılı için büyük hedeflerimiz var biliyorsunuz. Bunlara ulaşmak için mutlaka bu gelişmeleri, bu teknolojileri yakından takip etmek zorundayız. Kalkınmanın da ana unsurunu aslında giderek beşeri sermaye olarak belirleyen alanlar bunlar. Kalkınmanın temel hedefi insana hizmet etmek olduğu gibi en büyük enstrümanı da insan. Bilgi teknolojileri dediğiniz andan itibaren insanı tartışmadan, bu sektörleri anlamlı bir şekilde konumlandırmak mümkün değil. Dolayısıyla bu teknolojiler giderek beşeri sermayeyi ön plana çıkarıyor ve bizim genç nüfusumuza yatırım yapmamız gerektiğini ima ediyor.''

-''YAZILIM SEKTÖRÜ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ''-

Söz konusu gelişimlerin fırsatlar sunduğu gibi tehditler içerdiğini de belirten Bakan Yılmaz, bu gelişimlerin dinamiklerinin iyi okunması gerektiğini ifade etti.

Yazılım ve hizmetler sektörünün, bilgi toplumu alt yapısını oluşturan ve şekillendiren bilgi ve iletişim teknolojilerinin en önemli ayaklarından birini teşkil ettiğini aktaran Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

''Kalkınma Bakanlığı olarak yürüttüğümüz bir program var. ICT PSP dediğimiz Avrupa Birliği Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı. Buraya ülkeler bir havuz şeklinde bir para koyuyorlar ve hazırladıkları kaliteli projelerle de bu havuzdan destek alıyorlar. Biz ülke olarak bu havuza 2011 yılında 1,6 milyon avro koymuşuz ve 2,7 milyon avroluk geri dönüş sağlamışız. Bu da geleceği dönük bize umut veriyor.

Üzerinde durulması gereken bir diğer nokta ise Ar-Ge süreçleri. Türkiye'deki mevcut durum itibarıyla, bu süreçlerin daha etkin işletilmesi gerektiğini belirtmek isterim. Üniversitelerde, üzerinde çalışılan ve geliştirilen kuramsal ve kavramsal yeniliklerin sektöre aktarılamaması, yazılım sektörünün ekonomik olarak gelişmesinin önündeki ciddi engellerin başında gelmektedir.''

Türkiye'de 2006-2010 yılları arasında, paket yazılım alt sektörü büyüklüğünün 390 milyon dolardan 584 milyon dolara çıkmasına rağmen, gayri safi yurt içi hasıla içerisinde payının binde 2 olduğunu belirten Bakan Yılmaz, bunun mutlaka artırılması gerektiğini ifade etti.

 

-''YENİ BİR BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ HAZIRLIYORUZ''-

Yazılım sektöründe alan bazlı uzmanlaşmanın giderek daha da önemli hale geleceği kanaatinde olduklarını dile getiren Bakan Yılmaz, yazılım firmalarının eğitim, sağlık, güvenlik gibi tanımlı sektörlere yönelik daha özelleşmiş ürün ve hizmet sunabilir hale gelmesinin, söz konusu işletmelerin rekabet gücünün artmasında önemli bir rol oynayabileceğini bildirdi.

Bu konuda Fatih Projesi'nin önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, bu projenin Türkiye'deki yazılım endüstrisini güçlendirmek ve dönüştürmek adına da çok önemli faydaları olacağını söyledi.

Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Bilişim sektörünün gelişimi ve ülkemizin bilgi toplumuna dönüşümü için gerekli stratejilerin çalışılacağı yeni bir bilgi toplumu stratejisi hazırlıyoruz. 2012 yılında özellikle bu sektörün katkısını bekliyoruz. Bilişim sektörü çok kritik. Daha fazla ve daha nitelikli istihdam olanakları hedefliyoruz. Tüm bu hedeflerimizle bilişim sektörü yakından ilgili. Amacımız sadece ülke içindeki ihtiyaçları karşılamak değil, tüm dünyaya hizmet etmek olmalı. Dünya pazarlarına dönük daha organize olmalıyız.''

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2024
14:42
Bingöl`de bir ayda 6 milyon lirayı aşkın trafik cezası kesildi
Bingöl'de bir ayda 6 milyon lirayı aşkın trafik cezası kesildi
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, 2024 Nisan ayı içerisinde kent merkezinde yapılan denetimlerde kural ihlali yapan araç sürücülerine 6 milyon 306 Bin 404 TL idari para cezası kesildiğini bildirdi.
07.05.2024
13:55
Bingöl merkez muhtarları yeni başkanını seçti
Bingöl merkez muhtarları yeni başkanını seçti
Üç adayın yarıştığı Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanlığı seçimlerini Merkez Ekinyolu Köyü Muhtarı Mehmet Erdoğan kazandı.
07.05.2024
13:26
Bingöl`de sebze fidesi satışları başladı
Bingöl'de sebze fidesi satışları başladı
Bingöl'de 2024 yılı yaz dönemi için hazırlıklarını tamamlayan fide üreticileri, satışlara başladılar. Fide alacak yetiştiricilerin dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çeken fide üreticisi Murat Alınak; 'Üreticinin tohum seçimi kadar, alınan fidenin ekim yapılacak alana uyumu da bir o kadar önemlidir' dedi.
07.05.2024
13:25
Bingöl Üniversitesi ve İTÜ arasında iş birliği protokolü
Bingöl Üniversitesi ve İTÜ arasında iş birliği protokolü
Bingöl Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi arasında iş birliği protokolüne imza atıldı. Protokol çerçevesinde, Bingöl Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri İstanbul Teknik Üniversitesinin imkanlarından yararlanabilecek.
07.05.2024
13:23
Bu iki çiçeği koparmanın cezası yarım milyon lira
Bu iki çiçeği koparmanın cezası yarım milyon lira
Endemik tür olan ve halk arasında 'ağlayan gelin' diye bilinen 'ters lale' ile 'baskilensis' koparanlara 488 bin 630 lira idari para cezası uygulanacak.
07.05.2024
13:23
Kaymakam Güzel:
Kaymakam Güzel: 'Kapımız esnafımıza her zaman açık'
Bingöl'ün Genç İlçe Kaymakamı Muhammet Güzel, ilçedeki esnafı ziyaret ederek taleplerini dinledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın