KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Mayıs 2024 Salı
°C

Yeni kalkınma planı dönemi başlayacak

Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz, ''Önümüzdeki yıl yeni bir kalkınma planı yapacağız. 2014'ten itibaren yeni bir kalkınma planı dönemi başlayacak. Biz bunu 10 yıllık bir perspektifte öngörüyoruz. 2023 vizyonunu daha detaylandıracak bir çalışma olarak öngörüyoruz'' dedi.

Yeni kalkınma planı dönemi başlayacak
30 ARALIK 2011 CUMA 10:52
0
1374
0
AA aa

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin artık gideceği yeri bilen, rotası belli bir ülke olduğunu söyledi.

2023 vizonunu toplumun sahiplendiği bir vizyon haline geldiğini ifade eden Bakan Yılmaz, toplumun 8-10 yıllık gösterilen performanstan sonra artık 2023'ün gerçekleştirilebilir olduğuna da inandığını vurguladı.

Önümüzdeki yıl yeni bir kalkınma planı yapacaklarını belirten Bakan Yılmaz, ''Şu anda 9. planımız var. 2014'ten itibaren de yeni bir kalkınma planı dönemi başlayacak. Biz bunu 10 yıllık bir perspektifte öngörüyoruz. 2023 vizyonunu daha detaylandıracak bir çalışma olarak öngörüyoruz. Gelecek yıldan itibaren bu çalışmalara başlayacağız. 500 milyar dolar ihracat stratejisinin de bizim kalkınma planının önemli bar ayağı olacağını şimdiden söyleyebilirim'' dedi.

Bakan Yılmaz, Türkiye'de sürdürülebilir rekabet gücü olan alanlarda ara malı üretimini mutlaka desteklemek, geliştirmek gerektiğini belirterek, ''Burada girdi tedarik stratejisi önemli. Belli aşamaya gelindi. İnşallah bir takım yeni destek mekanizmalarıyla da 2012 yılı içinde hayata geçirmeyi planlıyoruz'' dedi.

Bakan Yılmaz, 2010 yılında dünyadaki toplam ihracatın 14,2 trilyon dolar olduğunu, bunun 9,2 trilyon dolarını gelişmiş ülkelerin, 5 trilyon dolarını da gelişmekte olan ülkelerin yaptığını söyledi.

Türkiye'nin buradaki payının hala yüzde 1'in altında olduğuna dikkati çeken Bakan Yılmaz, ''Mutlaka bizim dünya ihracatından aldığımız payı daha yukarılara doğru çekmemiz lazım. Orta vadede en az yüzde 1'in üstüne çıkmayı hedeflemeliyiz, 2023 vizyonunda da herhalde yüzde 1,5'ları hedeflemek durumundayız. Bunu yapmadığımız takdirde zaten bu 500 milyar dolar hedefi gerçekleşme imkanı bulamayacaktır'' dedi.

İhracatın yapısına baktıklarında bir takım yapmaları gereken işler bulunduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, ''Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki payı sadece 3,4, ortanın üstü teknolojiler yüzde 32,2, ortanın altı 31,8, düşük 32,6... Bizim mutlaka düşük teknolojiden yüksek teknolojiye doğru ihracatımızın yapısını mutlaka dönüştürmemiz gerekiyor'' diye konuştu.

Bu yıl ihracatın yeni bir rekora doğru gittiğini, orta vadeli programda hedeflerinin 135 milyar dolara yakın, 134,8 milyar dolar olduğunu, o civarda bir rakamın gerçekleşeceğinin görüleceğini belirten Bakan Yılmaz, ABD Japonya, Kanada ve Çin'in dünya ithalatında ciddi bir payı bulunduğunu, ancak Türkiye'nin henüz bu pazarlarda yeterince güçlü olmadığını, mutlaka ihracatın bu ülkelere daha fazla yoğunlaşması gerektiğini kaydetti.

''İHRACATIN BİRAZ DAHA HIZLI KOŞMASI GEREKİYOR''

Ara mallarının Türkiye ithalatının en önemli kalemleri olduğunun altını çizen Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

''İthalatımızın yüzde 70'inden fazlasını ara malları oluşturuyor. Cari açık dediğimiz meseleyle de bunun bağlantısı var. Bunun içinde enerji var. Yıllık 50 milyar dolar civarında bir enerji ithalatımız var. Bunu çıkarsanız dahi ara malları yine ithalatımızda çok önemli paya sahip. Enerji hariç, ara malı ithalatının 2011 yılında yüzde 30'un üzerinde arttığını görüyoruz. Bu da aslında yurt içi üretimi ARGE ile destekleyerek, diğer teşvik unsurlarıyla destekleyerek ara malı üretimini mutlaka artırmamız gerektiğini gösteriyor. Bütün ara mallarında değil elbette, ama Türkiye'de sürdürülebilir rekabet gücümüz olan alanlarda ara malı üretimini mutlaka desteklememiz, geliştirmemiz gerek. Burada girdi tedarik stratejisi önemli. Belli aşamaya gelindi. İnşallah bir takım yeni destek mekanizmalarıyla da 2012 yılı içinde hayata geçirmeyi planlıyoruz.''

İhracatın bu yıl 135 milyar dolar civarına ulaşacağını, ancak bunun yeterli olmadığını, daha da fazla artırmak gerektiğini ifade eden Bakan Yılmaz, ''Orta vadeli programda 2014 yılı için koyduğumuz hedef 185 milyar dolar. 2015'te inşallah 200 milyar doları çok rahat bir şekilde aşacağız. Bunu şimdiden görüyorum. İhracatın biraz daha hızlı koşması gerekiyor, büyümede biraz daha hızlı gitmesi gerekiyor'' dedi.

-CARİ AÇIK...-

Türkiye'nin sağlıklı bir alt yapıya sahip olduğunu, bir tek dikkatle izledikleri ve orta vadeli programda da aşamalı olarak düşürmeyi hedefledikleri meselenin cari açık meselesi olduğuna dikkati çeken Bakan Yılmaz, daha fazla mal ve hizmet ihracatı ile bunu çözmek gerektiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Son dönemlerde ihracatı daha fazla destekleyen, ithalatı daha fazla caydıran bir kur yapısı oluştu. Büyüme hızında yine nispi bir yavaşlama bekliyoruz. Bütün bunlar en yüksek cari açığın geride kaldığını, giderek aşamalı bir şekilde düşeceğini gösteriyor. Son çeyrekteki büyüme rakamlarından da bunun ilk işaretini görüyoruz. 3. çeyrekte ilk defa 8 çeyreklik kesintisiz büyüme içinde dış ticaretin küçük de olsa büyümeye olumlu bir katkısı oldu. Bunu önümüzdeki çeyreklerde daha net bir şekilde göreceğiz. Bu cari açık meselesinin de olumlu seyir içine gireceğini gösteren en önemli işaret olduğunu düşünüyorum.''

Türkiye'nin daha rekabetçi ülke olmak durumunda olduğunu, bunu da daha fazla ihracatla ortaya koyması gerektiğini söyleyen Bakan Yılmaz, gerçek anlamda ARGE harcamalarının katma değere dönüşebilmesi için toplam ARGE harcamaları içinde yüzde 40'ın üzerinde olan özel sektör ARGE harcamalarının yüzde 60-70'e çıkması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de büyümenin ve ihracatın coğrafyaya yayılmasının önemine de işaret eden Bakan Yılmaz, ''Diyarbakır'da yayabiliyor muyuz, Hakkari'ye de götürebiliyor muyuz- 500 milyar dolar ihracat hedefine yine başka şekilde gidemeyiz diye düşünüyorum. Bütün yörelerimizin potansiyelini harekete geçirmek durumundayız. Sadece bir kaç yöremizin potansiyeli ile hedeflediğimiz noktalara ulaşamayız. Bu konuda da uzmanlaşmayla birlikte, her yörenin kendi mukayeseli avantajları var. Kümeleme anlayışı ile bu avantajları ön plana çıkararak mutlaka bizim mekansal bir stratejimizin de olması gerekiyor'' diye konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.05.2024
15:10
Bingöl`de deprem çalıştayı
Bingöl'de deprem çalıştayı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 'Bingöl genelinde 2 bin 544 yapının yıkılarak dönüşümü gerçekleştirilmiştir' dedi. Bingöl Valisi Usta ise '6 Şubat depremlerinden sonra Bingöl'de hasar tespit çalışmalarında toplam 29 bin 26 adet başvuru alınıp incelenmiştir' bilgisini paylaştı. İşte açılış konuşmalarından öne çıkan başlıklar…
06.05.2024
14:44
Bingöl Havalimanı`nda uyuşturucu operasyonu
Bingöl Havalimanı'nda uyuşturucu operasyonu
Bingöl Havalimanında valizlere zulalanmış şekilde 37 kilo 200 gram skunk esrar ele geçirildi. 2 şüpheli şahıs yakalanarak tutuklandı.
06.05.2024
14:27
Benzin ve motorine indirim geliyor
Benzin ve motorine indirim geliyor
Sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre benzin ve motorin grubuna salı gününden itibaren geçerli olmak üzere 1,5 liralık indirim bekleniyor. İşte Bingöl'deki güncel akaryakıt fiyatları ve indirim sonrası oluşacak fiyat tablosu…
06.05.2024
13:47
Karlıova Mayıs`ta beyaza büründü
Karlıova Mayıs'ta beyaza büründü
Baharı yaşarken bir anda hava sıcaklığında yaşanan düşüşle birlikte Bingöl'ün Karlıova ilçesinde, yüksek kesimler ve köylerinde kar etkili oldu. Dağlar ve köyler beyaza büründü.
06.05.2024
13:46
Bingöl için sel ve su baskınlarına karşı uyarı
Bingöl için sel ve su baskınlarına karşı uyarı
Bingöl ve çevresinde yağışların süreceğini bildiren Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, vatandaşları sel ve su baskınlarına karşı uyardı.
06.05.2024
13:45
Bingöl`de rüzgârın yönü değişti!
Bingöl'de rüzgârın yönü değişti!
Bingöl'de bulunan 49,7 MW'lık Metafor Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) ve Ağrı'da bulunan 33,6 MW'lık Yakaağzı RES, İş Enerji bünyesine dahil oldu. İş Enerji, bu alımla birlikte toplam kurulu gücünü 1000 MW'a çıkardı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın