KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Mayıs 2026 Pazartesi
°C

Yeni yılda sevdiklerimizle sağlıklı yaşama yürüyoruz

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, Sağlık Bakanlığı’nın 2014 yılını fiziksel aktivite yılı ilan ettiğini söyledi.

Yeni yılda sevdiklerimizle sağlıklı yaşama yürüyoruz
30 ARALIK 2013 PAZARTESİ 07:52
0
1477
0
AA aa

Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, ‘Yeni yılda sevdiklerimizle sağlıklı yaşama yürüyoruz' etkinliği kapsamında açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Söyiler: “Sağlık bakanlığımız, görülme sıklığı artan; kalp damar hastalığı, diyabet, obezite ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıkların tedavisi için ve sağlıklı bireylerin bu gibi kronik hastalıklardan korunması ve halkımızı fiziksel aktiviteye teşvik etmek amaçlı 2014 yılını fiziksel aktivite yılı ilan etmiştir. Gerçekleştirilen ‘Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması' yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin yüzde 71,9'unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir. Bu yaklaşık her 4 kişiden 3'ünün hareketsiz yaşadığı anlamına gelir ve her geçen gün yukarıda belirttiğimiz hastalıkların görülme sıklığının nedenini açıklar. Özellikle günümüzde çocukluk çağında başlayan sedanter (hareketsiz) yaşam ileriki yaşlarda kalıcı problemlere neden olur. Yoğun ders çalışma temposu, bilgisayar oyunları, uzun süre televizyon izleme gibi alışkanlıklar çocuklarımızda hem obezite görülme sıklığını arttırır hem de kolesterol, kalp rahatsızlığı ve bazı kanser türlerinin de çok erken yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olur. Bu hastalıklardan korunmak için çocuklarımızı daha çok hareket etmeye teşvik etmeli, futbol, basketbol, voleybol gibi saha sporlarına özendirilmeli, sokak oyunlarını (saklambaç, ebe, yakan top vb.) oynamaları teşvik edilmedir” dedi.

‘Çocukluk çağında başlayan sedanter (hareketsiz) yaşam yetişkin dönemde de devam eder. Bunu engellemek haftada 5 gün 30 dakika hafif tempoda yürümek gerekir' diyen Dr. Söyiler: “Gün içinde gidilecek kısa mesafeler için araç kullanmamak, uzun mesafeler içinse otobüs ya da arabadan bir durak önce inerek yürümek, asansör yerine merdivenleri kullanmak, televizyon izlerken uzaktan kumada kullanmamak sedanter (hareketsiz) yaşamdan çıkıp hareketli ve sağlıklı bir yaşama başlamak için yapılması gerekenlerdir. Yürüyüş tüm yaş grupları için uygulaması en kolay ve en ucuz fiziksel aktivitedir. Tek başınıza yürümek istemiyorsanız arkadaşlarınızı da sizinle birlikte yürümesi için teşvik edebilirsiniz, yürüyüşü ailece yapabilirsiniz. Yeni yılda tüm Türkiye halkı olarak hareketli yaşamı desteklemek ve bir yerden başlamak lazım diyerek 29 Aralık Pazar günü şehir stadyumunda Sağlık Bakanlığımızın teşvikiyle yapılan yürüyüş ile 2014 yılı yürüyüş yılı ilan edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Dr. Söyiler: Fiziksel aktivite kronik hastalıklardan korunmanın yani sıra vücudumuzu sosyal ve fiziksel anlamda zinde tutmanın anahtarıdır. Fiziksel aktivitenin vücuda yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Kas kuvvetinin korunması ve arttırılması,

Vücut düzgünlüğü ve postürün korunması,

Kalp ritminin düzenlenmesi, damar direncini azaltarak kan basıncının düzenlenmesi

Yüksek kan kolesterol ve trigliserit düzeylerini etkileyerek damar hastalıkları riskini azaltması

Düzenli fiziksel aktivite ile insülin aktivitesinin kontrolü ve kan şekerinin düzenlenmesi,

Enerji gereksinimini yağları yakarak karşılama alışkanlığı getirerek metabolizmayı hızlandırmak ve kilo alımının önlenmesi,

Kendini iyi hissetmesini sağlaması ve mutluluklar oluşturması, yorgunluğun azalması,

Depresyon ve kaygı bozukluğu riskini azaltması,

Denge ve düzeltme reaksiyonlarının gelişmesi ile yaşlılıkta sık görülen düşmelerin önlenmesi.”  

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.05.2026
15:56
Kiğı`da siyanürlü maden tepkisi:
Kiğı'da siyanürlü maden tepkisi: 'Peri Vadisi talana teslim edilmesin'
Kiğı Peri Vadisi'nde planlanan siyanürlü maden arama faaliyetlerine karşı bir araya gelen platform ve dernekler, doğa, su kaynakları ve yaşam alanlarının tehdit altında olduğunu belirterek madencilik projelerine tepki gösterdi.
11.05.2026
15:40
Bingöl`de rafting heyecanı sona erdi!
Bingöl'de rafting heyecanı sona erdi!
Bingöl'ün Genç ilçesinde ilk kez düzenlenen Okul Sporları Rafting Türkiye Şampiyonası, üç gün süren heyecan dolu yarışların ardından tamamlandı. Yarışlar boyunca sporcuların performansı izleyenlerden alkış alırken, organizasyon renkli görüntülere sahne oldu.
10.05.2026
18:49
Vali Çelik, yeni saha alanını yerinde inceledi!
Vali Çelik, yeni saha alanını yerinde inceledi!
Bingöl Şehir Stadyumu'nun yeniden yapılacak olması nedeniyle, 2. Lig'e yükselen 12 Bingölspor'un iç saha maçlarını Aşağı Çarşı'da oynayabilmesi için yeni proje hazırlanıyor. Bingöl Valisi Cahit Çelik, saha alnında incelemelerde bulunarak çalışmaların hızlandırılması talimatını verdi.
10.05.2026
16:54
‘Milyonluk usulsüzlük
'Milyonluk usulsüzlük' iddiası!
Bingöl 3. Kısım Sanayi Sitesi Denetim Kurulu Başkanı Faruk Başaran, 2024 yılı hesaplarına ilişkin bağımsız denetim raporlarında milyonlarca liralık usulsüzlük tespit edildiğini iddia ederek, genel kurul sürecine ilişkin kamuoyuna açıklamada bulundu.
10.05.2026
16:52
Bingöl`de eğitim yatırımları sürüyor
Bingöl'de eğitim yatırımları sürüyor
Bingöl'de eğitim altyapısını güçlendirmeye yönelik yatırımlar devam ederken, kent genelinde yapımı süren okul ve sosyal tesis projelerinde incelemelerde bulunuldu. Projelerde sosyal alanlar, teknolojik altyapı, erişilebilirlik standartları ve güvenli eğitim ortamlarının ön planda tutulduğu ifade edildi.
10.05.2026
16:51
Bingöl yaylalarına göç başladı
Bingöl yaylalarına göç başladı
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinden yola çıkan göçerler, havaların ısınmasıyla birlikte Bingöl yaylalarına doğru uzun ve meşakkatli yolculuğa başladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın