KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
31 Ocak 2026 Cumartesi
°C

'Yer altı suları depremi haber verebilir mi?'

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda 15 günde bir alınan numunelerle bir çalışma yapıldığını, kendi çalışmalarının ise Doğu Anadolu Fay Hattı'nı kapsayan ilk çalışma olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Yaman: “Yer altı sularındaki değişiklikler, depremleri önceden haber verebilir mi?'' sorusuna ''evet' cevabını verdi.

`Yer altı suları depremi haber verebilir mi?`
26 EYLÜL 2011 PAZARTESİ 04:45
0
2069
1
AA aa

Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yaman, TÜBİTAK destekli yaptığı çalışmayla Doğu Anadolu Fay Hattı'nda yer altı sularının depremlerden önce kimyasal özelliklerinde değişiklik olduğunu belirledi. Çalışma sonuçlarını bilimsel olarak yayımlayan Prof. Dr. Yaman, bu çalışmanın ardından Elazığ'da Golan kaplıcalarında su analiz istasyonu kurulması için hazırladığı projeyle TÜBİTAK'a başvurdu.

1999 Marmara Depremi sonrasında yazılı ve görsel basında ''kaplıca sularının miktarlarında, sıcaklığında değişme olduğu'' yönünde haberler yayınlandığını, kendisinin de bu haberleri izlediği zaman, ''Kaplıca suyundaki sıcaklık değişirse suyun çözebilme gücü de artar. Böylece yer altından gelirken temas ettiği kayaç ve tabakalardan çözebildiği madde miktarı da değişebilir, artabilir'' şeklinde fikir geliştirdiğini söyledi.

Bu suların analizlerinin yapılıp deprem öncesi ve sonrası değişikliğe uğrayan kimyasal özelliklerinin yorumlanabileceğini, böylece depremden önce suda meydana gelebilecek değişikliği tespit edip depremin önceden haber alınabilmesi çalışmalarında faydalı olacağını düşündüğünü anlatan Yaman, dünyada ve Türkiye'de bu yönde çalışmalar olduğunu, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda 15 günde bir alınan numunelerle bir çalışma yapıldığını, kendi çalışmalarının ise Doğu Anadolu Fay Hattı'nı kapsayan ilk çalışma olduğunu kaydetti.

 Bu düşünceyi döktüğü projeye destek almak için 2006 yılına kadar uğraştığını anlatan Yaman, şunları söyledi:

 ''2006 yılında TÜBİTAK tarafından desteklendi. Proje kapsamında Erzurum'da 2, Erzincan, Bingöl, Kahramanmaraş ve Hatay'da birer kaplıcanın bir kısmından her gün, bir kısmından 15 günde bir örnekler aldık. Bu çalışma 3 yıl sürdü. 2009'a kadar alınan bu örneklere 72 element analizi yapıldı. Aynı süre içinde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nin yayınladığı deprem sonuçları, tarihleri, büyüklükleri kayıt edildi. Önceki ve sonraki günlere ait su örnekleri analizleri değerlendirildi.''

Suların depremden önce değişimine, çalışma kapsamında Bingöl'deki bir kaplıcada son derece belirgin şekilde rastladıklarını belirten Yaman, ''Bingöl'de 3 Şubat 2007'de yaklaşık 3 şiddetinde 3 deprem meydana geldi. Bu depremden 1 gün önce aldığımız suda yapılan analizde bor, klorür, baryum ve germanyum elementlerinin litredeki miktarlarında sıra dışı anlamlı şekilde düşüş olduğunu gördük'' dedi.

Yaman, kaplıcadan kaplıcaya, deprem öncesi ve sonrasında değişen element cins ve miktarının değişiklik göstermekle birlikte elde ettikleri sonuçlara göre depremlerden önce yer altı sularında kimyasal özelliklerinde değişiklik olduğunu belirlediklerini, bunu bilimsel yayınını yaptıklarını kaydetti. Yaman: “Yer altı sularındaki değişiklikler, depremleri önceden haber verebilir mi?'' sorusuna ''evet' cevabını verdi.

 Golan Kaplıcalarına Su Analiz İstasyonu

 Yaman, mevcut çalışmalarının kabul görmesinin ardından Elazığ'da Golan kaplıcalarında su analiz istasyonu kurulması için hazırladığı projeyi TÜBİTAK'a sunduğu ve inceleme aşamasında olduğunu söyledi. Projenin kabul edilmesi halinde Elazığ'ın Karakoçan ilçesindeki Golan kaplıcalarına su analiz istasyonu kurulacağını anlatan Yaman, istasyona kurulacak ölçüm cihazının, önceki çalışmada özellikle değişen elementlerden sadece klorürü ölçme yeteneğinde olduğunu aktardı.

 Yaman, şunları söyledi:

 “Bu projemiz desteklenirse online olarak klorür analizi yapan cihaz kurulacak. Bu cihaz da aslında 10 parametre ölçülebiliyor. Ama önceki projemizde değişen elementler içinde sadece klorürü ölçebiliyor. Onun için sadece klorür miktarını her 5 dakikada ölçüp, verileri bizim bilgisayara aktaracak. Anlamlı bir değişim olduğunda deprem olabileceğini görebileceğiz. Ayrıca otomatik su örnekleyici cihazı kurup, her yarım saatte bir su örneği alınacak. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nin yayınladığı depremleri izleyeceğiz. Bölgede bir deprem olduğu zaman önceki ve sonraki saatlere ait su örnekleri analiz edilecek, yorumlanacak.”

Yaman, Türkiye'de başka bilim insanlarının da kendi bölgelerindeki kaplıcalar için bu tür projeler hazırlamalarının, depremlerin önceden bilinmesi çalışmalarına faydalı olacağına inandığını sözlerine ekledi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
METİN (@Misafir_6339)
26 Eylül 2011 Pazartesi 10:59
SAYIN HOCAMA BU ÇALIŞMALRINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM.
30.01.2026
03:29
Zirvede fırtına sürüyor! 12Bingölspor farkı açmanın peşinde
Zirvede fırtına sürüyor! 12Bingölspor farkı açmanın peşinde
TFF 3. Lig 2. Grup'ta liderliğini sürdüren 12Bingölspor, 19. hafta mücadelesinde grubun son sırasında yer alan Suvermez Kapadokyaspor'u Bingöl'de konuk edecek. Lider, bu karşılaşmadan da farklı bir galibiyetle ayrılarak puan ve averajını artırmayı hedefliyor.
30.01.2026
03:27
Meteoroloji`den Bingöl İçin Yoğun Kar Uyarısı
Meteoroloji'den Bingöl İçin Yoğun Kar Uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl genelinde cuma günü itibariyle kuvvetli ve yer yer yoğun kar yağışının beklendiğini duyurarak, ulaşımda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyarıda bulundu.
30.01.2026
03:25
Kafe ve restoranlarda masa ve servis ücretleri kaldırıldı
Kafe ve restoranlarda masa ve servis ücretleri kaldırıldı
Ticaret Bakanlığı'nın restoran ve kafelerde servis ve kuver ücretini yasaklayan yönetmelik değişikliği Resmî Gazete'de yayımlandı.
30.01.2026
03:25
Bingöl`de hasta gencin imdadına helikopter ambulansla yetiştiler
Bingöl'de hasta gencin imdadına helikopter ambulansla yetiştiler
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Konakbaşı mezrasında rahatsızlanan 21 yaşındaki genç, olumsuz hava ve yol şartları nedeniyle ambulans helikopterle Bingöl Devlet Hastanesi'ne ulaştırıldı.
30.01.2026
03:24
Taşeron Firmaların Kıdem Yüküne İlişkin Düzenleme Resmî Gazete`de Yayımlandı
Taşeron Firmaların Kıdem Yüküne İlişkin Düzenleme Resmî Gazete'de Yayımlandı
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO), 696 sayılı KHK kapsamında kadroya alınan işçiler nedeniyle alt işveren firmalara yüklenen kıdem tazminatı rücu işlemlerinin kaldırılmasına yönelik yasal düzenlemenin Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı.
29.01.2026
16:51
Bingöl`de 20 Bin Su Sayacı Ücretsiz Değiştirilecek
Bingöl'de 20 Bin Su Sayacı Ücretsiz Değiştirilecek
Bingöl Belediyesi, ölçüm güvenilirliğini artırmak ve hatalı faturalandırmanın önüne geçmek amacıyla, kullanım süresi 10 yılını dolduran 20 bin su sayacını belediye bütçesinden karşılayarak ücretsiz olarak yenileyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın