KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2025 Cuma
°C

Yerel dil farklılıkları dikkate alınmamış

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitü Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan Zazaca seçmeli ders kitabındaki bazı yanlışlara dikkat çeken Butasım, Bingöl ve Tunceli Üniversitelerinden destek alınması önerisini de paylaştı.

Yerel dil farklılıkları dikkate alınmamış
19 EKİM 2012 CUMA 03:56
0
3176
7
AA aa

Bingöl Anadolu Kültür Eğitim Derneği Başkanı Nebi Butasım, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kürtçe Seçmeli Ders için hazırladığı Zazaki kitabın içeriğinin hazırlanmasında büyük paya sahip olan Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitü Müdürlüğü'ne sitem ve taleplerin yer aldığı bir yazı gönderdi.

Dernek olarak uzun zamandır Mardin Artuklu Üniversitesi'nin Zazaki-Kırmanci konusundaki çalışmalarını takip ettiklerini belirten Butasım, özellikle yüksek lisans düzeyinde Kürtçe ve Zazaca bölümlerinin açılması ve eğitimine başlanılmasının kendilerini sevindirdiğini kaydetti.

“BİRÇOK YANLIŞ BİLEREK VEYA BİLMEYEREK KAYIT ALTINA ALINMIŞ”

Butasım: “ Özellikle son olarak Kürtçe ve Zazaca çalışmasını tamamladığınız ve milli eğitim tarafından web sitesinde yayımlanan kitaplar için sizlere teşekkür ederiz. Dernek olarak Zazaki çalışmalarını uzun zamandan beri takip etmekte ve konu ile ilgili bünyemizdeki üyeler nezdinde çalışmalar sürdürmekteyiz. Bu nedenle konu ile ilgili geniş bilgilere sahip olduğumuzu belirtmekle birlikte sizlerle burada bir şeyler paylaşmak durumunda olduğumuzu hissettik. Zazalar ve Kürtler aynı mıdır değil midir? Tartışmalarını bir kenara bırakarak Zazaki kitap üzerinde kendi çalışmalarımız ve fikirlerimizi beyan etmek isteriz. Kitabı incelediğimizde birçok yanlışların bilerek veya bilmeyerek kayıt altına alındığını görmekteyiz” dedi.

“BAZI EKLER AYRIŞINCA HAKARET ÇIKIYOR ORTAYA”

Zazaca konuşan topluluklardaki yerel dil ya da şive farklılıklarının da dikkate alınmasının daha doğru bir yaklaşım olacağı kanaatini paylaşan Butasım, kitaptaki bazı kelime ve eklerin ayrılması ya da birleştirilmesi durumunda hiç de hoş olmayan manaların ortaya çıktığını vurguladı.

Ortaya çıkan yanlışların bu haliyle kitaba yansımasının Zazaki ders alacak öğrenciler üzerinde yanlış bir bilgi tabakası oluşturacağını kaydeden Butasım, belli bölgelere değil, tüm bölgelere hitap eden bir içerik oluşturulması gerektiğini söyledi ve Bingöl ile Tunceli üniversitelerinden de bu konuda destek alınması önerisini paylaştı.

Butasım, verdiği örneklerle ortaya çıkan yanlışlıklara şöyle dikkat çekti:

  • Zazaca'da kullanılmayan ve aslı Kırmanci olan ve sadece Kırmanclar tarafından kullanılan birçok kelime kullanılmıştır. Örnek: baş – sıpas – to – şodirbaş- nan, gibi yüzlerce kelime bu kelimelerin Zazaca'da asılları vardır ve günümüze değin kullanılmaktadır.
  • Zazaca'dan bahsedilirken birçok yerde Kırmancki diye geçmesi gerçeklik ve genel kullanıma aykırıdır. Zazaların büyük çoğunluğu kendini Kırmanc diye nitelemez. Örneğin sayfa 25 teki şiirde Kırmanc kelimesi kullanılmıştır.
  • Zazaca'da eril ve dişil fiiller net bir biçimde kullanılmaktadır. Ancak kitabınızda bu ayrım yapılmamış ve eriller de birçok yerde dişil fiiller gibi kullanılmıştır. Örnek: sayfa 30 da “Azad tı şina koti?” burada şina kelimesi kesinlikle bayanlar için kullanılmaktadır.
  • Yine Zazaca'da mastar eki genel kullanımda “ış-iş” ekleridir. Ancak ne hikmetse çok dar bir bölgede kullanılan “ene” – “ne” ekleri mastar yapımında kullanılmıştır. Örnek: sayfa 33-34
  • Özellikle bazı kelimelerin kısaltılması veya farklı formlara sokulması cümlenin anlamını tamamen değiştirmektedir. Örneğin sayfa 35 te “ına” kelimesi yerine “na” kullanılması çok vahim bir hataya neden olmuştur. Farklı üç dört bölgenin Zaza insanına bu cümleleri okutulduğunda aynı hakaret olgusunu tasdik etmişlerdir. (tarafımızdan farklı dört ayrı bölgenin insanına okutturulmuştur.)
  • Hava durumu ile ilgili kelimeler ve anlatımların Zazaca ile hiçbir ilgisi yoktur. Bunların Zazaca'da karşılığı olmasına rağmen Kırmanci'den alınmıştır. Sayfa 79.
  • Zazaca'da su – ayran – hoşaf vb nesneler yani sıvı maddeler Türkçe'de olduğu gibi içmek (sigara içmek gibi) aynı kelime ile kullanılmaz. Bu sıvı maddeler yemek kelimesi ile aynı kullanılmaktadır. Bu vahim hata Türkçe – Kürtçe düşünüldüğü için yapılmıştır. Zazaların hemen hemen tüm yaşlı insanları “werd” kelimesini kullanırlar. Bunun anatomik bir gerçekliği vardır. Soluk borusundan geçen maddeler için şımıt kelimesi yemek borusundan geçen maddeler için “werd” kelimesi kullanılır. Buradaki vahim hata çorba kelimesinde yapılmıştır. “germa do” eğer hoşaf “şımıt” olursa çorba kelimesi de şımıt olması gerekir. Ancak sayfa 93 te çorba için yemek, hoşaf için içmek kelimesi kullanılmıştır.
  • Bir dilde olmayan bir nesnenin veya eylemin karşılığı yoksa komşu veya kardeş dillerden alınır yoksa türetilir. Oysa bu kitapta Zazaca'da varolduğu halde kullanılmayıp ya türetilmiş ya da Kırmanci'den alınmıştır. Örneğin sayfa 97: sere şiti/to – Zazaca'da helim'dir.
  • Yine okuma parçalarında Zazaca'da var olan kelimeler yerine Kırmanci kelimeler kullanılmıştır. Sayfa 111.
  • Okuma parçalarındaki yüklemler Zazaca'nın genel kullanımına uygun değildir.

ÖNERİLERİMİZ:

  1. Kitabın tekrardan gözden geçirilmesi,
  2. Varolan kitabın piyasaya sunulmadan geri çekilmesi,
  3. Çalışmaların Zazaların yaşadığı her bölgeden konu ile ilgili farklı görüşleri olan kişilerle yürütülmesi,
  4. Alan taraması yapılarak olmadığı varsayılan kelimelerin ortaya çıkarılması,
  5. Konu ile ilgili Bingöl ve Tunceli Üniversiteleri ile koordineli çalışmaların yapılması. 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
cemil (@Misafir_10006)
22 Ekim 2012 Pazartesi 12:42
hocam zazaca ile ilgili bir çalışma yapıyorum mail adresinizi bana gönderebilirseniz hem çalışmalarımı sizinle paylaşır hem size zazaca ile ilgili olan sorularıma cevap alma şansım olur. cemil.cd@gmail.com
Cemil (@Misafir_10005)
22 Ekim 2012 Pazartesi 12:39
şımıtış içmek fiili geniş zaman
EZ ŞIM-EN-U

TI ŞIM-EN-EY (ERİL)

TI ŞIM-EN-AY (DİŞİL)

O ŞIM-EN-O (ERİL)

A ŞIM-EN-A (DİŞİL)

MA ŞIM-EN-İMI

ŞIMA ŞIM-EN-Ê

Ê ŞIM-EN-Ê
Derviş KAYA (@Misafir_10004)
22 Ekim 2012 Pazartesi 11:02
Herkes şunu net bilmeli... zazaca bir DİL dir. LİSANDIR.dır. ve onu konuşanlarda ZAZALAR dır. bu dilin dilbilgisi vardır. grameri vardır. ve bir ulusun dilidir. kimse sahiplenmesin. ortak olmasın. ama biz zazalarda dilimize sahip çıkmassak.... başkaları sahip çıkar.... ve gerisini siz tahmin edin... farkına varıp gerekli adımları atmaya gayrek eden herkese tşk. ediyorum... Derviş KAYA / OSMANİYEDEN...
Ali Zaza (@Misafir_9988)
20 Ekim 2012 Cumartesi 03:41
Bu hazirlanan kitabi okudum ve zazacaylan pek alakali bulamadim hata bunu anlamak icin
bir tercuman gerekli.
Ama inaniyorumki bir kurmanca konusan biri bunun hepsini anlar cünkü resmen kürtce yazilmis.
Bu hazirlanan sözde zazaca kitapta bana Holandacayi hatirlati nedeni örnegin Halandaca,
Almanca ve ingilizcenin karisimidir.
Burdaki hazirlanan zazacada 70% kürtce olup 30% zazacadir.

Bir zaza olarak bu kitabi bir hakaret olarak görüyorum ve
zazacanin kesinlikle kürtceden bagimsiz basilmasi gerekir.

Zazas (@Misafir_9984)
19 Ekim 2012 Cuma 19:20
Zaza'ları Kürt , Zazaca'yı Kürtçeleştirme ve zaman içinde asimile etmenin sinsi,kirli oyunlarından ,çalışmalarından biri.Zazalar uyanık olmalıdır.Devlet eliyle Zazaları Kürtleştirmeye dur denmelidir.Zazalara ve Zazacaya sahip çıkalım.Zazalar Kürt , Zazaca Kürtçe değildir.Mardin Artuklu Zazalardan ve Zazacadan elini çek.Kürt değiliz.
sedat (@Misafir_9983)
19 Ekim 2012 Cuma 16:26
hepsi bu mu...yıllarca dilimizz türkçenin hezimetine uğradı gık yok beyefendidenn...aklı nedense yeni başa gelmişş
yeşil bayraklı zaza (@Misafir_9978)
19 Ekim 2012 Cuma 12:10
öncelikle kitabın kapağında zazaların kürtmüş gibi ve dilimizin de kürtçenin lehçesiymiş gibi sunulmasını lanetliyorum. kürtçü siyasi-*ideolojik çevreler zaza ismini kullanmaktan aslında itinayla kjaçınırlar. dersim zazaları kendilerini kırmanc olarak adlandırırlar ama onlar da sırf isim benzerliği var diye kendilerini kürt görmüyorlar asılları zaza olduğu için zaza olarak görürler. birçok ek ve sözcük merkez(bingöl-palu-lice) zazacası ile dğeil de kuzey(dersim) zazacası ile yazıldığı için ve bunu da kürtçüler yaptığı için asla kabul edemeyiz.
15.05.2025
17:39
Bingöl`de yabancı uyruklu hırsız deport edildi
Bingöl'de yabancı uyruklu hırsız deport edildi
Bingöl'de bir bank üzerinde unutulan telefonu çalan yabancı uyruklu şahıs, polis tarafından tespit edilerek yakalandı. Vatandaşın zararı karşılatılırken, şahıs, İl Göç Müdürlüğü tarafından alınan karar ile ülkeden deport edildi.
15.05.2025
16:37
Bingöl Engelliler Platformu Kuruldu
Bingöl Engelliler Platformu Kuruldu
Bingöl'de farklı kategorilerde çalışma sürdüren engelli dernekleri bir araya gelerek platform oluşturdu. Platform başkanlığına Bingöl Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mücahid Korkutata getirildi.
15.05.2025
14:25
Liselere yeni ders geldi: Not verilmeyecek…
Liselere yeni ders geldi: Not verilmeyecek…
Millî Eğitim Bakanlığı 12 yıllık zorunlu eğitim tartışmaları sürerken liselerle ilgili dikkat çeken bir karara daha imza attı. Lise son sınıf öğrencilerinin akademik başarısını artırmak ve üniversiteye hazırlık sürecini desteklemek için müfredata yeni bir ders daha ekliyor. İşte liselerdeki yeni ders ile ilgili detaylar…
15.05.2025
14:17
Memura Haciz Şoku! Ödemeyen yandı!
Memura Haciz Şoku! Ödemeyen yandı!
Memurlara 2012 yılından beri yapılan 'giyim yardımı'nın Sayıştay'a takıldığı öğrenildi. Sayıştay'ın 2021 yılında ödenen giyim paralarını faiziyle geri istediği, ödemeyene haciz gönderileceği aktarıldı. İlk uygulamanın ise DSİ çalışanlarına yönelik olduğu belirtildi.
15.05.2025
13:56
HüDAPAR, kanun teklifi için toplumsal destek turuna çıktı!
HüDAPAR, kanun teklifi için toplumsal destek turuna çıktı!
Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Bingöl İl Başkanı ve beraberindeki heyet, Meclis'e sunulan 'Ailenin Korunması, Sapkınlığın Suç Sayılmasına Dair Kanun Teklifi'ne yönelik toplumsal desteğin sağlanması kapsamında sivil toplum örgütlerini ziyaret edip destek istediler.
15.05.2025
13:33
Bingöl Umut Kervanı`nda Deprem Semineri
Bingöl Umut Kervanı'nda Deprem Semineri
Umut Kervanı Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Afet Yönetimi Başkanı Cafer Ökmen, Bingöl Umut Kervanı Arama ve Kurtarma Birimine deprem semineri verdi. Afet anı ve sonrasında yapılacaklarla ilgili bilgi veren Ökmen, yürütülecek hazırlıklar için de bilgiler paylaştı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın