KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Ağustos 2025 Çarşamba
°C

Yerli elektromanyetik toplar sahaya çıkıyor!

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), ateşli silahların yerine geçmesi beklenen ve yerli olarak geliştirilen elektromanyetik top sisteminin saha prototipi için özel sektöre görev verdi.

Yerli elektromanyetik toplar sahaya çıkıyor!
25 MAYIS 2018 CUMA 22:26
0
1406
0
AA aa

Müsteşarlık ile projede görev alan özel sektör firmaları arasında Elektromanyetik Fırlatma Sistemi Saha Prototipi Tedarik Projesi sözleşmesi imzalandı.

SSM'deki sözleşme imza törenine, SSM Müsteşarı İsmail Demir, Hızal Yüksek Gerilim LTD Genel Müdürü Mirzahan Hızal, Anadolu Yönlendirilmiş Enerji Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Hızal, OSTİM Teknoloji Ar-Ge Merkezi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Behzat Zeydan, Adalar Makina LTD Genel Müdürü Muharrem Elçi, FİGES Mühendislik AŞ Genel Müdürü Koray Gökalp katıldı.

Müsteşar Demir, törende yaptığı konuşmada, güvenlik birimlerinin kullanımına yönelik envantere yeni nesil silah sistemlerinin dahil edilmesi kapsamında değerlendirilen ürünlerden birinin de elektromanyetik fırlatma sistemi olduğunu söyledi.

Sistemin halen ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya gibi ülkeler tarafından çalışıldığına işaret eden Demir, elektromanyetik fırlatma sistemine dayalı topprojesine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu, teknoloji geliştirme safhasında olan ve prototip ürünlerin çeşitli ortamlarda kullanılmaya başlandığını gördüğümüz bir teknoloji. Klasik silahlarda barut, yakıt veya patlayıcılarla hedef vuruluyor. Elektromanyetik top sisteminde ise bunların yerine elektrik enerjisi kullanılıyor. Bu enerjiyle fırlatılan mühimmat çok yüksek bir kinetik enerjiye ve hipersonik hıza sahip oluyor. Hedefi de bu yüksek enerjiyle vurarak imha ediyor.

Bu teknolojinin en büyük avantajı atış maliyetlerinin ucuz olması. Top atış maliyetiyle füze menzilinde etkili olunması. Hipersonik hızlara sahip olması sebebiyle çok hızlı ve etkili olması."

Benzeri projelerin Türkiye'de başka kurumlarca da çalışıldığını dile getiren Demir, burada yüzde 100 yerliliği hedeflediklerini, farklı çalışmaların birbirini tetikleyerek yeni teknolojilere kapı aralayabileceğini vurguladı.

Öncü projeler arasında

Demir, nihai hedeflerinin güvenlik güçlerinin kullanacağı silah sistemi platformu elde etmek olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Projemiz, Türkiye'de bu ve benzer alanlardaki sistemlerin yaygınlaşması hedefiyle değerlendirildiğinde öncü projeler arasında yer alacaktır.

Geliştirme çalışmaları kapsamında laboratuvar ortamında oluşturulan prototipler var. Benzer özelliklerde 1 adet saha prototipinin tedarik edilmesine yönelik Anadolu Yönlendirilmiş Enerji Teknolojileri AŞ ile sözleşme imzalıyoruz.

Bu proje safha safha ilerleyecek. Laboratuvar ortamındaki testleri devam ediyor. Bugüne kadar bine yakın test yapılmış durumda. Sahaya çıkacak, alanda atış yapabilecek bir ürün hedefliyoruz. Bu projemiz 3-5 yıl sürecek bir proje değil, çok kısa sürede sonuçlandırmayı hedefliyoruz. İnşallah bu yaz bitmeden projenin saha testine hep beraber şahitlik edeceğiz."

Mirzahan Hızal da İsmail Demir'in, konuyla ilgili hassasiyeti ve samimi desteklerinin kendilerini cesaretlendirdiğini ve güvenlerini artırdığını söyledi.

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM'de uzun yıllar emek verilerek hayata geçen projeye, bölgedeki tüm imkan ve kabiliyetle destek olacaklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından, müsteşarlık ve projede görev alan firmaların yöneticileri tarafından Elektromanyetik Fırlatma Sistemi Saha Prototipi Tedarik Projesi imzalandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.08.2025
19:37
Memurlara yeni zam teklifi belli oldu! Sendikalardan grev sinyali!
Memurlara yeni zam teklifi belli oldu! Sendikalardan grev sinyali!
6,5 milyon memur ve memur emeklisinin 2026 ve 2027 yıllarını kapsayan toplu sözleşme zammında 2026 yılı için verilen zam teklifinde değişiklik yapılmazken, 2027 yılının ilk 6 ayı için teklif 1 puan artırılırken diğer 6 ayı için teklif sabit kaldı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: 'Kararı asla kabul etmeyeceğiz, sineye çekmeyeceğiz. Direnmeye, eylemliliğe, bütün demokratik haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz.'
26.08.2025
19:33
Koop-İş Sendikası SYDV İşyerlerinde Grev Kararı Aldı
Koop-İş Sendikası SYDV İşyerlerinde Grev Kararı Aldı
sendika, 29 Ağustos 2025 Cuma günü Bingöl dahil ülke genelindeki 1003 SYDV'de greve çıkacaklarını duyurdu.
26.08.2025
13:34
Bingöl Kent Konseyi Öncülüğünde Çocuk Şenliği Düzenlenecek
Bingöl Kent Konseyi Öncülüğünde Çocuk Şenliği Düzenlenecek
Bingöl Kent Konseyi tarafından, Bingöl Belediyesi, Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi iş birliğiyle, Özel Bingöl Hastanesi'nin ana sponsorluğunda 'Çocuk Şenliği' düzenleniyor.
26.08.2025
13:25
Okumanın Yaşı Yok! Eski Başkan Üniversite Sıralarında
Okumanın Yaşı Yok! Eski Başkan Üniversite Sıralarında
2025 YKS sonuçlarına göre Bingöl Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümüne yerleşen Genç eski Belediye Başkanı Ariç, azmiyle gençlere örnek oldu.
26.08.2025
12:38
Rektör Çelik, Bingöl Teknoloji Geliştirme Bölgesi için Bakanlıktan destek sözünü aldı
Rektör Çelik, Bingöl Teknoloji Geliştirme Bölgesi için Bakanlıktan destek sözünü aldı
Beraberindeki heyetle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Çekiciler'i ziyaret eden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik; 'Bingöl'ü, Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli bir inovasyon ve teknoloji merkezi haline getirmek en öncelikli hedeflerimiz arasında' dedi. Genel Müdür Yardımcısı Çekiciler ise 'Tüm destekleri vermeye hazırız' dedi.
26.08.2025
12:00
Zorunlu Trafik Sigortası`nda önemli değişiklik
Zorunlu Trafik Sigortası'nda önemli değişiklik
Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren yeni düzenleme hayata geçiyor. Zorunlu trafik sigortasında sigorta yenileme, yeni sigorta yapma ve hasar sonrası basamak işlemleriyle ilgili kurallar yeniden belirlendi. Uygulama, 1 Ocak 2026 itibarıyla başlayacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın