KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Şubat 2026 Çarşamba
°C

Yerli ırk sığırların sayısı azalıyor

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeliğinden emekli Prof. Dr. Cemal Sarıcan, Türkiye'de sayıları 2 bine kadar düşen yerli ırk (boz step) sığırların nesillerinin devam ettirilmesi için önlemler alınması gerektiğini bildirdi.

Yerli ırk sığırların sayısı azalıyor
19 ARALIK 2009 CUMARTESİ 10:11
0
1276
0
AA aa

Prof. Dr. Sarıcan, yaptığı açıklamada, yerli ırk sığırların Kütahya'nın Emet ilçesine bağlı Küreci köyünde yaygın olarak yetiştirildiğini söyledi.

Türkiye'de süt inekçiliğinin teşvik edilmesiyle yerli ırk sığırların ihmal edildiğini savunan Prof. Dr. Sarıcan, Küreci köyündeki besicilerin tümünün Osmanlı döneminden bu yana nesli devam ettirilen yerli ırka ait sığırlara sahip olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Sarıcan, yerli ırk sığırların önemli bir gen kaynağı olduğunu ve mutlaka korunmaya alınması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Küreci köyünde özellikleri korunan bu ırka ait sığırların kökeni çok eski dönemlere dayanıyor. Avrupa ülkelerinde yerli ırklar korunuyor ve normal hayvanlardan daha pahalıya satılıyor.

 Ancak, Emet'te köylülerin Osmanlı sığırı dedikleri boz step ırkından Türkiye'de 2 bin dolayında hayvan kaldığını biliyoruz ve bunların mutlaka korunması gerekiyor.

Özellikle dağ köylerimizde bu tür iklim şartlarına dayanıklılığı ve bakım masraflarının az olmasından dolayı korunmuş. Hastalıklara ve çevre koşullarına dayanıklılığı dolayısıyla bu yerli ırk sığırlar mutlaka koruma altına alınmalıdır. Bugün olmasa bile gelecekte bu genlere mutlaka ihtiyacımız olacak.''

AB ÜYESİ ÜLKELERDE YERLİ IRKLARA VERİLEN ÖNEM

Türkiye kaynaklı bitkilerin korunması için 1960'lı yıllarda gen bankası kurulduğunu anımsatan Prof. Dr. Sarıcan, tohumların bu yolla korunma altına alındığını belirtti.

Prof. Dr. Sarıcan, 1875 yılında Rusya'ya gönderilen buğday tohumlarının ıslah edilip Türkiye'ye ''bezostiya tohumu'' diye geri döndüğünü dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kaliforniya inciri, Ege Bölgesi'nden gitmiştir. Ankara'nın tiftik keçisi Amerika'ya götürülmüş, orada ıslah edilmiş ve Türkiye'ye yıllar sonra Amerika'dan ithal edilmiştir.

Bunlar, Türkiye'nin gerek bitkisel gerekse hayvansal açıdan çok zengin bir gen kaynağına sahip olduğunu göstermektedir. Bu gen kaynaklarımızı korumalı ve yok edilmesini önleyecek projeler geliştirmeliyiz.

 Bundan 50-60 yıl önce Kütahya ve çevresinde sığır ırkının yüzde 90'ı boz stepti. Karacabey harasında boz stepler montofon ırkıyla melezlenerek Karacabey montofonu geliştirildi, o bile korunamadı.

Bu noktada da yerli ırkın kaybolmadan korunmasının önemi ortaya çıkıyor.''

Prof. Dr. Sarıcan, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Soysal tarafından İtalya'dan örnekler verilerek boz step ırkın geliştirilmesi halinde ülke ekonomisine sağlayacağı yararların ele alındığı bir araştırma yapıldığını hatırlatarak, bu araştırmada, yerli ırkların Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde özenle korunduğunu ve bu konuda çok önemli teşvikler verildiğinin belirtildiğini sözlerine ekledi.

ÇETİN KIŞ ŞARTLARINA DAYANIKLI

Küreci köyünde besicilikle uğraşan vatandaşlar, Osmanlı sığırı diye tanımladıkları ineklerin kendi kendilerini geliştirebildiklerini, keçiler gibi sarp kayalarda gezip yiyecek aradıklarını ve etlerinin çok lezzetli olduğunu bildirdi.

Köylerinin 2 bin metre yüksekliğe sahip Eğrigöz Dağı'nın yamaçlarında bulunduğunu ifade eden köylüler, ''Burada bizim Osmanlı sığırımızdan başka ırk yaşamaz'' dedi.

Tavşanlı İlçe Tarım Müdürü Ahmet Temel ise özellikle dağ köylerinde yaygın olarak yetiştirilen boz step ırkı sığırlarla ilgili proje hazırlamak için çalışma başlattıklarını kaydetti.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.02.2026
15:41
Dinç: Dillere Düşmanlık Fıtrata ve Allah`ın Taksimatına Düşmanlıktır
Dinç: Dillere Düşmanlık Fıtrata ve Allah'ın Taksimatına Düşmanlıktır
HÜDA PAR'ın Bingöl'de düzenlediği 'Anadilimi Seçiyorum' panelinde konuşan Mersin Milletvekili Faruk Dinç, dil çeşitliliğinin ilahi bir nimet olduğunu belirterek, dillere yönelik düşmanlığın fıtrata ve Allah'ın taksimatına karşı çıkmak anlamına geldiğini söyledi.
04.02.2026
15:06
Bingöl Devlet Hastanesi`nde İlk Kez Hematoloji Uzmanı Göreve Başladı
Bingöl Devlet Hastanesi'nde İlk Kez Hematoloji Uzmanı Göreve Başladı
Bingöl Devlet Hastanesi'ne yapılan atamayla Hematoloji Uzmanı Uzm. Dr. Osman Can Öztürk hasta kabulüne başladı. Atama ile birlikte kentte hematoloji alanında ilk kez hizmet verilmeye başlandı.
04.02.2026
14:56
Bingöl Umut Kervanı Umut Olmaya Devam Ediyor
Bingöl Umut Kervanı Umut Olmaya Devam Ediyor
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Ocak ayında Bingöl'deki ihtiyaç sahibi aileler ile Filistin ve Suriye başta olmak üzere yurt dışında toplam 1 milyon 654 bin 311 TL tutarında ayni ve nakdi yardımda bulundu.
04.02.2026
14:39
Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi geliyor
Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi geliyor
Pilot uygulama olarak belirli illerde başlatılması planlanan sistemle, ekonomik olarak dezavantajlı hanelere gelir desteği sağlanması hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; '2026'da birkaç ilimizde, 2027'de ise tüm ülkeye yaymayı planlıyoruz' dedi.
04.02.2026
13:04
Vatandaş erken seçim istiyor mu?
Vatandaş erken seçim istiyor mu?
Türkiye'de ekonomik gelişmeler ve siyasi gündemdeki hareketlilik, kamuoyu araştırmalarında erken seçim talebine yönelik dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. İşte anketlere yansıyan sonuçlar;
04.02.2026
12:39
Kentsel dönüşümde yeni karar! Ya yıkılacak ya satılacak
Kentsel dönüşümde yeni karar! Ya yıkılacak ya satılacak
Kentsel dönüşüme girecek riskli binalar için yıkım ve karar alma süreci hızlandırıldı. Bir hak sahibinin isteği bile karar sürecini başlatmaya yeterli olacak, karara itiraz edilirse, itiraz edenin payı diğer hak sahiplerine devlet eliyle satılacak. Payı devlet de alabilecek. Bina arsa haline dönerse alım önceliği devletin olacak. Kararla birlikte gözler, Bingöl'de dönüştürülmesi planlanan Maden Sokak'a çevrildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın