12–18 Aralık Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası kutlamaları çerçevesinde Bingöl'deki tüm ilköğretim okullarında çeşitli programlar düzenlendi. Bu kapsamda Zübeyde Hanım Anaokulu'nda düzenlenen kutlama programında önemli mesajlar verildi. ‘Yerli Malı Haftası'nın amacının dışında kutlandığını ve bunun anlamsız bir gelenek haline dönüştürüldüğünü söyleyen öğrenci velileri Kent Haber'e konuştular. Yerli Malı Haftası'nın pasta ve böreklerin tüketildiği bir hafta olmadığını aktaran öğrenci velileri; “ Yapılacak etkinliklerde öğrencilere yerli malı tüketmenin önemi aşılanmalı. Unutulmamalıdır ki, güçlü ülkeler, yabancı ülkelerin ürettiği ürünlere ilgisiz kalıp her zaman için kendi ürettiği ürünleri tüketerek gelişmişlik çıtasını yükseltmişlerdir” dediler.
Çocukların yerli malların tüketimine gerekli önemi vermesi ve bunu bir sorumluluk olarak benimsemesi için ‘Yerli Malı Haftası'nın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan öğrenci velileri, kutlama programlarının yanı sıra meslek odalarınca bilgilendirme ve yönlendirme seminerleri düzenlemesi gerektiğini söylediler.
Bu önemli haftanın, öğrenci zihnine yerleşen ‘Pasta Börek Haftası' imajının silinip, yerli malı üreterek büyüyen bir toplum, gelişen bir ülke imajı yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizen öğrenci velileri; “İzlenen birkaç reklamla yabancı ürünlere kolayca yönelebiliyoruz. Bir ürün aldığımızda üzerinde Türk malı yazıyorsa bunun çürük ve kısa ömürlü olduğunu düşünürüz. Bu da, yabancı sermayelerin gerçekleştirdiği propagandalardan kaynaklanıyor. Bugüne kadar yerli üretime gerekli desteği vermediğimiz için üreticimiz de kalkınamamıştır. Bu nedenle kaliteyi arttıramamışız. Öyle ki, bizler üretimi bir zahmet olarak gören, sadece tüketmesini bilen bir toplum haline gelmişiz. Aldığımız bir yabancı marka ürünü böbürlene böbürlene etrafımızdaki insanlara tanıtırız. Eğer aldığımız ürün yerli malı ise bunu ‘yerli malı olduğu için aldım' demek yerine ‘fazla pahalı olmasın diye bunu aldım' şeklinde yorumlar yaparız. Artık bu tutumdan vazgeçilmeli. Anne ve babalar, öğretmenler, amirler, üst düzey yöneticiler, yerli malı tüketimini yaygınlaştırmak için gerekli özveriyi göstermelidirler” şeklinde konuştular.
Öğrencilerin, öğretmenleri tarafından yapılan yemek servisinin ardından müzik eşliğinde eğlendikleri programda yerli malı standı kuruldu. Buradaki yiyecek ve içecekleri satışa sunan öğrenciler, ‘Yerli malı yurdun malı herkes bunu kullanmalı' sözleriyle ürünlerini pazarlamaya çalıştı.
BİNGÖL KENT HABER