KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Temmuz 2026 Salı
°C

Yerli olarak geliştirildi! Ücretsiz ve kriptolu! WhatsApp'ın yerini alacak

HAVELSAN, başta güvenlik güçleri olmak üzere kamu için 'yüksek gizlilik' ve 'güvenli haberleşme' olanağı sunan 'İLETİ' adı verilen bir sistem geliştirdi. WhatsApp'ın yerini alacak bu sistem, cep telefonuna yüklenecek. Güvenlik güçleri, internet üzerinden sesli görüşebilecek; mesajlaşabilecek. Böylece, kritik öneme sahip veri ya da bilgi başka bir ülkenin kontrol sahasından çıkacak.

Yerli olarak geliştirildi! Ücretsiz ve kriptolu! WhatsApp`ın yerini alacak
27 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ 12:52
0
6291
0
AA aa

Türkiye'de milyonlarca kişi ile birlikte kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri de WhatsApp kullanıyor. Aboneler, cep telefonuna “ücretsiz” yüklenen WhatsApp'tan sesli görüşme yapıyor; mesajlaşıyor.

Bu görüşmeye ya da yazışmaya ilişkin veriler, doğal olarak WhatsApp'ı işleten firmanın sisteminde bulunuyor. Bunlar, ne tür veriler? Örneğin arayan kişi, kiminle hangi saatte görüştü. Bu görüşme kaç dakika ya da saat sürdü. Mesajlaşma için de geçerli olan bu tür veriler özellikle güvenlik güçlerini ilgilendirdiğinde “yüksek” bir nitelik ve stratejik bir önem taşıyor.

HAVELSAN, bu sakıncayı ortadan kaldıracak bir hamle yaptı. Başta güvenlik güçleri olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları için “İLETİ” adı verilen bir haberleşme sistemi geliştirdi.

Sistem, genel olarak kamu için “yüksek gizlilik” ve “güvenli haberleşme” olanağı sunuyor. WhatsApp'ın yerini alacak bu sistem, cep telefonuna yüklenecek. Güvenlik güçleri, internet üzerinden sesli görüşebilecek ve mesajlaşabilecek.

Sistemde, “beyaz kutu kriptosu” adı verilen ağırlıklı olarak bankacılık sektöründeki işlemlerde tercih edilen yüksek teknolojili güvenlik alt yapısı kullanıldı. Böylece, kritik önemdeki veri ya da bilgi başka bir ülkenin kontrol sahasından çıkacak. Türkiye'deki alt yapılarda saklanacak.

Sistemin, testleri tamamlandı. Başarı sağlandı. Sistemin, önce kamu kurum ve kuruluşlarına açılması bekleniyor. Ardından özel kişilerin de kullanımına açılabileceği ifade ediliyor. Tanıtımın kısa süre içinde yapılması bekleniyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.07.2026
14:09
Şerafettin Yaylası`nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Şerafettin Yaylası'nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Bingöl'de yıllar sonra yeniden huzurun sesiyle yankılanan Şerafettin Yaylası, bu kez sıra dışı bir misafiri ağırladı. Vali Cahit Çelik, protokolü geride bırakıp göçerlerin çadırına konuk oldu; ateş başında sohbet etti, dengbejleri dinledi, koyun kırptı, buz gibi dere suyunda yürüdü ve geceyi yaylada geçirdi.
13.07.2026
13:33
Muhtar Dinler;
Muhtar Dinler; 'Mağduriyetler giderilmeden yeni projeye onay verilmemeli'
Bingöl'ün Solhan ilçesi Kale Köyü Muhtarı Selim Dinler, ÇED sürecinde sunulmak üzere hazırladığı dilekçede, Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Yardımcı Kaynak GES Projesi'ne köy halkı adına itiraz ettiklerini açıkladı. Dinler, önceki projelerden kaynaklanan mağduriyetler giderilmeden yeni projeye onay verilmemesini istedi.
13.07.2026
13:19
Başsavcı Akın görevine başladı
Başsavcı Akın görevine başladı
HSK'nın 2026 Yaz Kararnamesi ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanan Uğur Akın, bugün itibarıyla görevine başladı. Akın'ın göreve başlamasıyla Bingöl Adliyesi'nde yeni dönem resmen başladı.
13.07.2026
13:08
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü yakalandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde ve silah da ele geçirildi.
13.07.2026
01:50
Bingöl`e Yeni Sosyal Hizmet Merkezi İçin İhaleye Çıkılıyor
Bingöl'e Yeni Sosyal Hizmet Merkezi İçin İhaleye Çıkılıyor
Bingöl'de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde yapılacak Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü binası ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) binası için yapım ihalesi gerçekleştirilecek.
13.07.2026
01:49
Bingöl`deki Spor Tesislerinde Yangın Güvenliği Güçlendirilecek
Bingöl'deki Spor Tesislerinde Yangın Güvenliği Güçlendirilecek
Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, bağlı tesislerde yangın güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla yangın alarm sistemlerinin bakım, onarım ve kurulum işi için ihaleye çıkıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın