KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Temmuz 2025 Salı
°C

Yerli olarak geliştirildi! Ücretsiz ve kriptolu! WhatsApp'ın yerini alacak

HAVELSAN, başta güvenlik güçleri olmak üzere kamu için 'yüksek gizlilik' ve 'güvenli haberleşme' olanağı sunan 'İLETİ' adı verilen bir sistem geliştirdi. WhatsApp'ın yerini alacak bu sistem, cep telefonuna yüklenecek. Güvenlik güçleri, internet üzerinden sesli görüşebilecek; mesajlaşabilecek. Böylece, kritik öneme sahip veri ya da bilgi başka bir ülkenin kontrol sahasından çıkacak.

Yerli olarak geliştirildi! Ücretsiz ve kriptolu! WhatsApp`ın yerini alacak
27 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ 12:52
0
5046
0
AA aa

Türkiye'de milyonlarca kişi ile birlikte kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri de WhatsApp kullanıyor. Aboneler, cep telefonuna “ücretsiz” yüklenen WhatsApp'tan sesli görüşme yapıyor; mesajlaşıyor.

Bu görüşmeye ya da yazışmaya ilişkin veriler, doğal olarak WhatsApp'ı işleten firmanın sisteminde bulunuyor. Bunlar, ne tür veriler? Örneğin arayan kişi, kiminle hangi saatte görüştü. Bu görüşme kaç dakika ya da saat sürdü. Mesajlaşma için de geçerli olan bu tür veriler özellikle güvenlik güçlerini ilgilendirdiğinde “yüksek” bir nitelik ve stratejik bir önem taşıyor.

HAVELSAN, bu sakıncayı ortadan kaldıracak bir hamle yaptı. Başta güvenlik güçleri olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları için “İLETİ” adı verilen bir haberleşme sistemi geliştirdi.

Sistem, genel olarak kamu için “yüksek gizlilik” ve “güvenli haberleşme” olanağı sunuyor. WhatsApp'ın yerini alacak bu sistem, cep telefonuna yüklenecek. Güvenlik güçleri, internet üzerinden sesli görüşebilecek ve mesajlaşabilecek.

Sistemde, “beyaz kutu kriptosu” adı verilen ağırlıklı olarak bankacılık sektöründeki işlemlerde tercih edilen yüksek teknolojili güvenlik alt yapısı kullanıldı. Böylece, kritik önemdeki veri ya da bilgi başka bir ülkenin kontrol sahasından çıkacak. Türkiye'deki alt yapılarda saklanacak.

Sistemin, testleri tamamlandı. Başarı sağlandı. Sistemin, önce kamu kurum ve kuruluşlarına açılması bekleniyor. Ardından özel kişilerin de kullanımına açılabileceği ifade ediliyor. Tanıtımın kısa süre içinde yapılması bekleniyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.06.2025
20:07
Şeyh Seyyid Muhammed Mübarek Bingöl`e geliyor
Şeyh Seyyid Muhammed Mübarek Bingöl'e geliyor
Çarşamba günü gerçekleştirilecek program, Bingöl Merkez İnönü Mahallesi, Maden Sokak'ta bulunan Semerkand Mescidi'nde düzenlenecek.
30.06.2025
19:47
Siz de koruyucu aile olabilirsiniz!
Siz de koruyucu aile olabilirsiniz!
Bingöl Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 2025 Aile Yılı kapsamında '30 Haziran Koruyucu Aile Günü' dolayısıyla bir dizi farkındalık etkinliği gerçekleştirdi, vatandaşları bilgilendirildi.
30.06.2025
18:16
Türkiye`yi temsil edecekler
Türkiye'yi temsil edecekler
Bocce Bowling ve Dart Milli Takıma seçilen Bingöllü sporcular Sayak ve Gezli, 1-6 Eylül 2025 tarihlerinde İsviçre'de olacak Avrupa Büyükler Raffa Şampiyonasında Türkiye'yi temsil edecekler.
30.06.2025
17:24
Zıkte Aşireti Hınıs`ta Buluştu
Zıkte Aşireti Hınıs'ta Buluştu
Bu buluşmayı sadece bir ziyaret değil, aynı zamanda bir toplumsal aidiyet ve gelecek nesillere bırakılacak güçlü bir miras olarak değerlendiren Ataoğlu: 'Elbette yollar uzun, şehirler uzak olabilir. Fakat bizler biliriz ki, mesafe sadece haritalarda vardır. Gönüllere sınır çizilemez. Ne zaman ki birbirimizi unutur, aramıza fitne düşmesine izin veririz; işte o zaman asıl kaybımız başlar' dedi.
30.06.2025
17:23
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de üzerinde uyuşturucu ile yakalanan şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.
30.06.2025
17:22
Özel Güvenlikçilerin taleplerini paylaştı
Özel Güvenlikçilerin taleplerini paylaştı
Yıpranma hakkı, statü tanımı, taltif ve KİT'lerde çalışan özel güvenlik işçilerinin kadroya alınması taleplerini dile getiren Güvenlik-İş Sendikası Bingöl İl Başkanı Cahit Ateş; 'Ve biz, emeğimizin hakkını, can güvenliğimizin teminat altına alınmasını, saygı görmeyi talep ediyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın