KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Ağustos 2026 Pazar
°C

Yıldırım: birbirimizi allah için sevelim

Bingöl FM’de ‘İftar’a Doğru’ programına konuk olan Bingöl Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldırım, İslam’da kardeşlik söyleşisi üzerine yaptığı açıklamada, Ensar ve Muhacir kardeşliğine dayanan bir kardeşlik için, “Birbirinizi Allah için sevin ve bunu kardeşlerinize söyleyin” dedi.

Yıldırım: birbirimizi allah için sevelim
01 TEMMUZ 2015 ÇARŞAMBA 00:04
0
2247
0
AA aa

Bingöl Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldırım, Bingöl FM'de Ömer Aşkın'ın hazırlayıp sunduğu ‘İftar'a Doğru' programının konuğu oldu. İslam'da Kardeşlik' konusunun işlendiği programda konuşan gazeteci Ali Yıldırım, müslümanın Müslüman kardeşine karşı sorumluluğunun olduğunu belirterek, “Yapmamız gereken sorumluluklar olduğu gibi yapmamamız gereken sorumluluklarda var” dedi.

Kardeşliğin, sevinçte ve kederde aynı karede bir araya gelen kişiler olduğunu ifade eden Yıldırım, “Sevinçte ve kederde beraber olmayı, paylaşmayı, yardımlaşmayı, kucaklaşmayı, hoş görmeyi, af etmeyi, sahip çıkmayı, uyarmayı gerektirir. Bu sözde değil özde bir kardeşliktir. Yaşanan, yaşanmış olan, köken olarak Ensar ve Muhacir kardeşliğine dayanan bir kardeşliktir. İslam; Müslümanlar arasında manevi bir kardeşlik tesis etmiştir. Bu kardeşlik ana-baba bir kardeşlikten daha kapsamlı tüm Müslümanları birbirlerine gönül bağıyla bağlayan bir kardeşliktir. Bu kardeşlik dünyanın neresinde, rengi, ırkı, cinsi ne olursa olsun birlik ve beraberlik içinde dipdiri bir İslam Kardeşliğidir. İslam Kardeşliği sınır tanımaz. Sınırlar ötesinde, Filistin'de, Doğu Türkistan'da, Bangledeş'te, Myanmar'da, Çeçenistan'da, Mısır'da ve yüreklerin yandığı Suriye'dedir. Sadece kendi hayatımızı önemsediğimiz bir hayat tarzımız olamaz. Sadece ibadetlerimizi yapmakla mükellefiyetlerimizi yerine getirmiş olmayacağız. İbadetlerimiz Rabbimize yaptığımız yolculuğumuzda bizim için bir aydınlıktır. Ancak kardeşlerimizin hak ve hukuklarını ihmal ve ihlal etmek bu yolculuğumuzu sekteye uğratacaktır. Kamil bir müslüman olabilmenin yolu, dünya ve ahiret cennetini elde etmenin yolu Müslüman kardeşlerimizin haklarına riayet etmekledir. Bizlerin, birbirimize karşı sorumlulukları var. Yapmamız gereken sorumluluklar olduğu gibi yapmamamız gereken sorumluluklarda var” diye konuştu.

Nasıl bir kardeşlik yapılması gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, “Kendimiz için istediğimizi Müslüman Kardeşimiz için istememiz gereken bir kardeşlik. Bizler Müslüman olarak bize ne yapılmasını arzu ediyorsak Müslüman kardeşimize de öyle davranmamız gerekir. Şahsımıza yapılmasını hoş karşılamadığımız bir şeyi başkasına yapmak hem insani değildir, hem de Efendimiz bundan bizleri nehyetmiştir. Kardeş olmak; arkadaş ve sadık dost olmak, sevinçte ve kederde beraber olmayı göze almak; bunu fiilî olarak göstermek demektir. Sevmek; saymak, güvenmek, merhamet etmek, yardımlaşmak ve dayanışmak demektir. Bunlar olmadan kardeşlik iddiasının bir anlamı olmaz. İfadelerini kullandı.

“TEK ÖLÇÜ MÜSLÜMAN OLMAKTIR”

İslam kardeşliği sıradan ve basit bir anlayış değil, bilakis iman ile küfür arasındaki ayraç olduğunu dile getiren Yıldırım, “İslam kardeşliği ırk, renk, dil, kavim, sınıf, sınır ayrımını tanımaz, İslam için tek ölçü Müslüman olmaktır. Her kim Müslüman ise dili, ırkı, rengi, kavmi, mertebe ve mevkisi ne olursa olsun, Müslüman için kardeştir ve hepsi aynı haklara sahiptir. Kâinatın efendisi, sevgili Peygamberimiz (sav) ve ashabının duruşu, sergiledikleri fedakârlık; müminlere misal olmalı ve onların yolu izlenmelidir. İslam toplumunun temeli İslam kardeşlik hukuku üzerine bina edilmiştir. İslam kardeşliği uygulanmadan İslami toplum oluşamaz. Müslümanlar Allah'a imanla birlikte İslam kardeşliğini yaşamakla da mükelleftirler. Kişi lailahe illallah Muhammeden Resulullah dedikten sonra inanan kişilerle, kardeşlik hukukunu imzalamış sayılır. Artık ‘Müminler kardeştir' hükmünün altına girmişlerdir. Dil, ırk, sınıf ve makam gözetilmeksizin herkes aynı haklara sahiptir. İlişkilerin vahiy öğretileriyle düzenlenmediği toplumlarda ise, insanlar kendilerinin belirlediği yollarla ilişkileri tanzim ederler. Dolayısıyla sınıflar arasındaki uçurum derinleştikçe derinleşir, haksızlık ve zulüm zirve yapar, kardeşlik hukuku diye bir şey kalmaz” dedi.

Yıldırım son olarak, kardeşlik üzerine yaptığı dua ile program sona erdi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın