KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Haziran 2025 Perşembe
°C

Yıllardır geçici deprem prefabriklerinde oturuyorlar

Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem geçmiş yıllarda yaşanan depremlerin açtığı yaraların ne kadarının sarılıp sarılmadığını yeniden gündeme getirdi. Bingöl’ün merkez Yeşilyurt Mahallesi ve merkeze bağlı Çeltik Suyu Köyü’nün tamamı 1971 yılından sonra prefabrik malzeme ile yapılan geçici deprem evlerine yerleşti. Ancak aradan geçen 40 yıla rağmen kalıcı konut yapılamadığı için vatandaşlar bu evlerde hayatlarını sürdürüyor.

Yıllardır geçici deprem prefabriklerinde oturuyorlar
07 ARALIK 2011 ÇARŞAMBA 19:00
0
2243
3
AA aa

Bingöl'de 1971 yılında meydana gelen depremde 878 kişi ölmüş, 9 bin 111 bina ise hasar görmüştü. Depremin üzerinden 40 yıl geçti. Ancak Bingöl merkez Yeşilyurt Mahallesi ve Merkeze Bağlı Çeltik Suyu Köyü'nün yüzde 80'i bu deprem sonrasında yapılan geçici prefabrik evlerine yerleştirildi. Ancak bölge halkı için kalıcı konut yapılmadı.

Muhtemel bir depremde prefabrik evlerde yaşayan insanların büyük bir çoğunluğun evlerin altında kalacağını dile getiren Yeşilyurt Mahalle Muhtarı Murat Önver, “1971 depreminden sonra muhtarı olduğum mahalleye geçici deprem prefabrik konutlar kuruldu. Kurulmasından birkaç ay sonra binaların dış cephesine tuğla örülüp artık buraların kalıcı konut statüsünde olduğunu söylediler. O günden bu yana buradaki halk o evlerde yaşıyor. Evlerin büyük bir çoğunluğunun dış cephesi düşmüş durumda. Allah korusun Bingöl'deki olası bir depremde evlerin büyük bir çoğunluğu yıkılır, halkımız altında kalır. Bunun olmaması için yetkililerin doğunun bu ücra noktasında yaşayan vatandaşlarına el uzatmasını istiyoruz.” dedi.

Bölgenin deprem bölgesi olduğunu dile getiren Çeltik Suyu Köyü Muhtarı Hacı Nurlu ise Bingöl'de 2003 yılında meydana gelen depremde köylerindeki Pansiyonlu ilköğretim okulunda 84 öğrencinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Meydana gelebilecek herhangi bir depremde 40 yıllık konutlardan köyden hiç kimsenin sağ çıkamayacağını aktaran Hacı Nurlu, “İş işten geçmeden devletimizin bize yardım elini uzatmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

40 yıldır köydeki deprem konutlarında hayatını sürdüren Hayriye Gök (60), 42 metrekarelik evde 2-3 ailenin bir arada yaşamaya çalıştığını dile getirdi. Gök, “Bingöl'de 2003 yılında meydana gelen depremde bizim köy merkez üssüydü. Ancak bizim köy hariç diğer köylerin çoğuna yeni evler yapıldı. Devlet yetkililerinin artık bizi de görmesini istiyoruz.” diye konuştu.

Köyün ileri gelenlerinden Behçet Özmete (65) de 40 yıl önce kendisine yapılan prefabrik konutun dış cephesindeki tuğlaların döküldüğünü ifade etti. Evin şu an sadece ince bir panodan ibaret kaldığını söyleyen Özmete, “Ev zar zor ayakta duruyor. Düşmesi an meselesi.” diyor.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
way zaza (@Misafir_7603)
13 Aralık 2011 Salı 23:11
başka partiden aday olsaydı senden ne farkı olurdu:) bingöl seçimn tarihini inceler misin kimler kazanmış:) sizlerin büyükleri 70 lerde bingölde mhpye belediye kazandırdı siz de o zihniyetin ardıllarısınız
alper zaza (@Misafir_7569)
09 Aralık 2011 Cuma 08:51
klavye başı sihir bazlar çok iyi ediyor bdp den değilde başka bi partiden aday olsaydı..
way zaza (@Misafir_7550)
07 Aralık 2011 Çarşamba 21:23
bu konuyu gündeme getiren vekilimize saygılarımızı sunuyoruz. klavye başı küfürbazlar neden İDRİS beyi tebrik etmiyorlar... tsklr idris bey....
26.06.2025
17:44
Bingöl`ün içme suyu kapasitesi iki katına çıkıyor
Bingöl'ün içme suyu kapasitesi iki katına çıkıyor
Bingöl Belediye Başkanı Arıkan, 'Yıllardır verilen bu büyük emeğin adım adım sonuna yaklaşıyoruz. Mevcut su debisi saniyede 300 litre iken, kapasite neredeyse iki katına çıkarılmış olacak. Bu hat tamamlandığında, Allah'ın izniyle Bingöl'de içme suyu sorunu tamamen gündemden çıkacak'
26.06.2025
17:43
Üniversitelerde yeni dönem!
Üniversitelerde yeni dönem!
Yükseköğretim Kurulu, üniversitelerde yapay zekâ, tarım ve sağlıkta dijitalleşmeyi önceleyen yeni programlar için harekete geçti. Yeni modelle birlikte; İş dünyasındaki tecrübeli isimler meslek yüksekokullarında dersler verecek.
26.06.2025
17:42
Bingöl Artık Cebinde
Bingöl Artık Cebinde
Bingöl Belediyesi, şehri cebinize sığdıran son teknoloji hizmeti 'Bingöl Ulusal Kent Rehberi'ni kullanıma açtı. Uygulamaya; app store ve google play üzerinden 'Türkiye Kent Rehberi' ismiyle arama yapılınca ulaşılabiliyor.
26.06.2025
17:41
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 7 bin 945 kök kenevir ile 9 bin 300 kök skunk bitkisi ele geçirildi.
26.06.2025
17:40
Bingöl`de kaçak parfüm ele geçirildi
Bingöl'de kaçak parfüm ele geçirildi
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonda 136 adet gümrük kaçağı parfüm ele geçirildi.
25.06.2025
18:30
Bingöl Ziraat Fakültesi`nde Ayçiçek dönemi
Bingöl Ziraat Fakültesi'nde Ayçiçek dönemi
Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde dekanlık görevine Prof. Dr. Mehmet Ayçiçek atandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın