KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ağustos 2026 Cuma
°C

Yök'ten 'çifte diploma' yönetmeliğine dava

YÖK; Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve İptali için Danıştay'a dava açtı. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin hukuka aykırılık taşıdığı gerekçesiyle Danıştay'da dava açtıklarını belirtti.

Yök`ten `çifte diploma` yönetmeliğine dava
26 ARALIK 2005 PAZARTESİ 19:44
0
1714
0
AA aa
YÖK, yönetmeliğin 5'inci, 15'inci, 18'inci, 20'nci, 25'inci, 26'ncı ve 32'nci maddelerinin bazı fıkralarında değişiklik talebinde bulundu.
 
Yedi sayfadan oluşan dava dilekçesinde, yönetmeliğin 'yetki, amaç ve konu yönünden hukuka aykırı olduğu ayrıca yargı kararlarına da aykırılık taşıdığı' savunuldu.
 
Dilekçede, ''davaya konu işlem, kamu yararına uygun olmadığından amaç ve konuyönünden hukuka aykırıdır. Dava konusu yönetmelik, yükseköğretime giriş şartlarını belirleme konusunda YÖK'e, Anayasa ve 2547 sayılı kanunla verilen yetkilere müdahale ettiğinden yetki yönünden hukuka aykırıdır" denildi. 
 
Laiklik ilkesine aykırı
 
Dilekçede, yönetmelikle getirilen hükümlerle 'meslek yüksekokullarının teşvik edilmediği' belirtildi ve bunun meslek yüksekokullarının yok edilmesi anlamı taşıdığı vurgulandı.
 
YÖK dilekçesinde, uygulama ile imam hatip okullarının çift diploma veren okullar haline geleceğine dikkat çekildi.
 
Dilekçede, "bunun sonuncu olarak din eğitimi ağırlıklı bu okulların sayılarının giderek artması ile ortaöğretimde genel liselere alternatif okullara dönüşeceklerdir. Bu durum laiklik ilkesine aykırıdır" denildi.
 
Yönetmelik 14 aralıkta yürürlüğe girdi

Meslek lisesi ve imam-hatip öğrencilerine çifte diploma yolunu açan Açıköğretim Lise Yönetmeliği, 14 aralıkta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmıştı.
 
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, yönetmeliğe tepki göstererek, Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin iptali ve yürütmenin durdurulması için yargıya başvuracaklarını açıklamıştı.
 
Yönetmelik neler getiriyor?
 
  • Yönetmelikle, meslek lisesi hazırlık sınıfından ayrılanların geçebildiği açıköğretim liselerine artık ara veya son sınıftaki meslek lisesi öğrencileri ile mezunları da geçebilecek.
     
  • İmam hatip liselerinin de yararlanacağı bu değişiklik ile bir dönem öğrenim gördükten sonra öğrenciler üniversite sınavına istediği alandan girebilecek. 
     
  • Katsayı nedeniyle puan kaybı da ortadan kalkacak. Yani ÖSS'ye meslek lisesi  değil genel lise mezunu olarak girecek.
     
  • Yönetmelik değişikliğine göre, açıköğretim lisesinde iki buçuk yıl olan öğretim süresi dört yıla çıkarıldı. Meslek lisesinden geçecek öğrenciler alan değişikliğine gidilebilecek. Fark derslerini veren genel lise mezunlarının yararlandığı tüm haklara sahip olacak.
  • CNN TÜRK

    YORUM YAZIN
    Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
    Değiştir
    Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
    Kodu Girin
    Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
    21.08.2026
    03:09
    Bingöl esnafına özel POS anlaşması
    Bingöl esnafına özel POS anlaşması
    Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mesut Kurtaran'ın girişimleriyle Kuveyt Türk Katılım Bankası ile yapılan anlaşmayla, Bingöl esnaf ve sanatkârlarına özel POS avantajları sağlanacak. Anlaşma kapsamında düşük komisyon oranları, ertesi gün ödeme ve ücretsiz EFT/havale gibi imkanlar sunulacak.
    21.08.2026
    03:07
    Çaytepe ASM`de tavan dikiş tutmuyor!
    Çaytepe ASM'de tavan dikiş tutmuyor!
    Genç'in Çaytepe köyündeki Aile Sağlığı Merkezi'nde 9 Temmuz'da çöken tavan, yapılan müdahaleye rağmen yaklaşık 40 gün sonra yeniden çöktü. Doktorun muayene yaptığı sırada meydana gelen olayda şans eseri kimse yaralanmadı. Yıkım kararı alınan binada hizmete devam edilmesi ise can güvenliğine verilen değerin göstergesi!
    21.08.2026
    03:06
    Trafik sigortasında yeni dönem
    Trafik sigortasında yeni dönem
    Trafik ve kasko hasarlarında vatandaşların başvurabileceği ortak iletişim noktası oluşturuluyor. 1 Eylül'de devreye alınması planlanan ALO 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi (OHİM) ile hasar bildirimlerinin tek merkezden alınarak ilgili sigorta şirketlerine yönlendirilmesi hedefleniyor.
    21.08.2026
    03:05
    Bingöl`ün bilim gururlarına Özel`den tebrik
    Bingöl'ün bilim gururlarına Özel'den tebrik
    TÜBİTAK 2204-C Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda Türkiye birincisi olan BİLSEM öğrencileri, Bingöl İl Millî Eğitim Müdürü Mustafa Özel'i ziyaret etti. Özel, öğrencileri ve proje ekibini kutlayarak bilimsel çalışmalarındaki başarılarının artarak devam etmesini diledi.
    21.08.2026
    03:04
    'Bingöl balı için sahada bizi yalnız bırakmayın'
    Bingöl Bal Üreticileri Birliği Başkanı Salcı, 1.500 bal üreticisinin emeğini daha güçlü bir marka değerine dönüştürmek için Bingöllü iş insanlarına destek ve iş birliği çağrısında bulundu. Birliğin 2027 hedefi ise Bingöl balını Avrupa Birliği pazarına taşımak.
    21.08.2026
    03:03
    Bingöl`de Feci Kaza! Sürücü ağır yaralandı
    Bingöl'de Feci Kaza! Sürücü ağır yaralandı
    Hafriyat kamyonuna arkadan çarpan pikabın ön kısmı büyük ölçüde hasar görürken, sürücü araç içerisinde sıkıştı. Ağır yaralı sürücü, araçtan çıkarılarak ambulansla Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
    Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
    ©Copyright 2017
    Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın