KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Temmuz 2025 Çarşamba
°C

'Yolları yaptık, şimdi gönülleri yapalım'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Pazartesi günü Sütlüce Kültür Merkezi'nde başlayacak ve 3 gün sürecek 10. Ulaştırma Şurası öncesi HABERTÜRK'ün konuğu oldu.

`Yolları yaptık, şimdi gönülleri yapalım`
25 EYLÜL 2009 CUMA 19:26
0
1016
0
AA aa
Cumhuriyetin 100'üncü yılında hedefin ilk 10 ülke arasında yer almak olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım demokratik açılım süreci ile ilgili de "Yolları yaptık, şimdi gönülleri yapalım" dedi. 

Yurtdışında 15 civarında bakanın, 100'ün üzerinde bilim adamının sivil toplum kuyruluşları temsilcilerinin katılacağı Şura'da karayolu, demiryolu, haberleşme, kent içi ulaşım gibi sorunlar tartılacak.

2023'TE HEDEF İLK 10

"Türkiye'nin 2023 hedefleri belirlenmiş olacak. Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye, dünyanın neresinde olacak onu belirliyoruz. Dünyanın en rekabetçi 10 ülkesi içinde yer alacağız. Ulaşımda, iletişimde ne yapmak gerektiğini enine boyuna tartışacağız." diyen Bakan Yıldırım şöyle devam etti:

"Karayoluna yüzde 89 bağımlıyız. Demiryolu, deniz yolu ve havacılık geliyor. BU bir sonuçtur. 59 yılda buralara geldik. Demiryolları unutuldu. Denizcilik gelişmedi, havacılık gelişmedi. Bunun bir maliyeti var. Kaza, ekonomi, çevre etkileri, yoların kısa sürede yıpranması...İstiyoruz ki 2023 hedefinde burada sağlıklı bir denge oluşturalım. Bu türler arasındaki bütünlüğü de geliştierlim. Karayolu, demiryolu, denizyolu bağlantılı olsun. Hepsinin projeleri hazır. İstiyoruz ki bu şurada çalıştaylarda tartışılsın. Ya kabul görsün ya da yeni öneriler gelsin. Genel kabul görmüş oranlar neyse bunları şura kararı olarak kabul edeceğiz. Demiryollarının mutlaka ağırlık merkezinde olmasını istiyoruz. AB'de de demöiryolu altyapısına büyük önem veriliyor. Projelerin devam etmesi  gerekiyor. Atatürk'ün önderlik ettiği 1. demiryolu devrimi duraaksama devri yaşadı. 2050'ye kadar olan dönemde 2. demiryolu devrimini başlatmak gerekiyor."

BÖLÜNMÜŞ YOLLAR KAZALARI AZALTTI

Karayollarının da gelişeceğini söyleyen Bakan Yıldırım, "Her sektör gelişecek amaç sağlıklı, dengeli gelişmeyi sağlamak. Duble yolu sadece Başbakanımız değil, vatandaş da seviyor. Bölünmüş yollar kazaları azaltıyor. 'Bayramda yüz kişi öldü' denebilir. Her şeye rağmen bölünmüş yollardan sonra kazalarda ve ölümlerde azalma olmuştur. Bunların standartlarını da iyileştieceğiz." dedi. "2003 yılına kadar 6100 km bölünmüş yol var bugün itibarıyla 16500 km var." diyen Bakan Yıldırım Karadeniz Otoyolunun da doğru poreje olmadığını söyledi. 

YOUTUBE YASAĞI

Bakan Yıldırım, Youtube yasağı ile ilgili soru üzerine de şunları söyledi: "Youtube'a Atatürk'e hakaret yüzünden 123 tane dava açıldı. Bu davalar sonucu bazılarında içeriğin çıkartılması bazılarında hem dünyada hem Türkiye'de çıkarılması şartı getirildi. Türkiye'de çıkarıldı ama dünyada çıkarılmadı. 'Sizin hukukunuz sizde geçerlidir' denildi. Mahkeme de ısrarını sürdürdü.

'Burada bir ofis açın, adresiniz, muhataplarınız belli olsun. Tükiye'de yerli sürümü yapın bunu 21 ülkede yapmışlar biz de yasalarla ilgili netlik kazandıralım. Hakimlerimizin önünü açalım ve işi çözelim' dedik. İnterneti burdan tutarsanız arkadan girer. Hal böyle olunca kim kimi kandırıyor. Bunun sürdürülmesi mümkün değil."

DEMOKRATİK AÇILIM

Bakan Yıldırım, demokratik açılım süreci ile ilgili bir soruya da "Demokratik açılım, ulaşım ve iletişimle ilgili açılımla paralel gidiyor. İnterneti yurdun her köşesine ulaştırıyoruz; vatandaş daha kısa sürede bilgiye erişsin. Yollar yapıyoruz; bölgeler arasındaki farklılıklar ortadan kalksın. 'Devlet bizi ihmal ediyor' demesinler. Doğu ve güneydoğuya son 6 yılda 14 katrilyonluk yatırım yaptık. Bunlar bir lütuf değil, yıllardır ihmal edilmiş şeyler. Bundan sonra gönülleri yapmak lazım. Vatandaşın anlaşması anayasadır. Orada bir ülkenin nasıl yönetileceği yazılı. Bütün maddelerinde anlaşamıyoruz. Ama yüzde yüz anlaştığımız maddeler var: Anayasanın değişmez maddeleri... Bunlara kimsenin itirazı yok."


haberturk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.07.2025
14:59
Hayvan pazarları acil koduyla kapatıldı!
Hayvan pazarları acil koduyla kapatıldı!
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ildeki müdürlüklere 'acil' ibareli bir yazı gönderdi. Şap hastalığında yaşanan artış nedeniyle, ülke genelindeki tüm hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatılması talimatı verildi.
01.07.2025
13:10
Bingöl Basın Konseyi`nden karikatür tepkisi!
Bingöl Basın Konseyi'nden karikatür tepkisi!
Açıklamada; 'İnançlara hakaret eden, toplumsal barışı zedeleyen ve vicdanları yaralayan bu tarz yayınları en güçlü şekilde kınıyor, hem hukuki hem ahlaki sorumluluğun takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz' vurgusunun altı çizildi.
01.07.2025
11:28
Bingöl`de aranan suç makinesi yakalandı
Bingöl'de aranan suç makinesi yakalandı
Polislerin şok baskınıyla çembere alınan şahıs kıskıvrak yalandı. Şahıs, işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
01.07.2025
11:18
Türkiye yanarken Bingöl`de montlar giyildi, sobalar yakıldı
Türkiye yanarken Bingöl'de montlar giyildi, sobalar yakıldı
Türkiye'nin birçok ili sıcaktan kavrulurken 1940 rakımlı Karlıova'da kış yeniden geldi. Soğuklar nedeniyle ilçedeki kahvehaneler sobaları tekrar kurup yakmaya başladı.
01.07.2025
11:08
Bingöl`de ruhsatsız silah operasyonu
Bingöl'de ruhsatsız silah operasyonu
Bingöl'de silah kaçakçılığı yaptığı belirlenen 2 kişi yakalandı.
01.07.2025
11:02
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'ün Genç ilçesinde jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda 5 bin 990 kök kenevir ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın