KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
31 Mart 2026 Salı
°C

Yukarı Kaleköy Barajı Dünya Birincisi

Solhan İlçesi Yukarı Kaleköy Barajı, 2019 yılı Uluslararası SSB Barajlar Kongresinde 'Dikkat Çeken Yapılar' kategorisinde Dünya birincisi seçildi.

Yukarı Kaleköy Barajı Dünya Birincisi
22 EKİM 2019 SALI 18:10
7
9553
2
AA aa

Çin'de yapılan 7. Uluslararası Silindirle Sıkıştırılmış Barajlar (SSB) kongresinde Yukarı Kaleköy Barajı önemli ve dikkate değer barajlar alanında Türkiye adına aday gösterilmişti. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen kongrede dünyanın farklı yerlerinden bir çok barajın katıldığı yarışmada Yukarı Kaleköy Barajı Dünya birincisi seçildi.

Barajın mimarlarından olan eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkemizin dört bir yanına dev projeler ile yatırım mührümüzü vurduk. #Bingöl Solhan Yukarı Kaleköy ve Hidroelektrik Santrali #Çin'de düzenlenen 2019 yılı Uluslararası SSB Barajlar kongresinde Dünya birincisi seçilmiştir” dedi.

Yukarı Kaleköy Barajı

Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Bingöl'ün Solhan ilçesinde Murat Nehri üzerinde RCC yani Silindirle Sıkıştırılmış Beton yöntemi ile kurulmuş bir barajdır.

Yukarı Kaleköy HES Yapım Mantığı

Cengiz ve Özaltın Holdinglerin ortaklığında kurulan Yukarı Kaleköy Barajı ve Hidro Elektirik Santrali'nin işletmesini Kalehan Kale Enerji Üretim A.Ş. gerçekleştirmektedir.

Toplam kurulu gücü 626,85 MWe ve 1,5 milyar kWh yıllık elektrik üretim kapasitesine sahip olan baraj Türkiye'nin 34. Bingöl'ün ise en büyük enerji santralidir. Bu santral ayrıca Türkiye'nin 7. büyük Hidroelektrik Santrali'dir. Yukarı Kaleköy HES ortalama 1.504.710.000 kilovatsaat elektrik üretimi ile 454.595 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu ( sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede enerji üretmektedir. Yukarı Kaleköy HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 477.686 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.

Santralin ilk projesi üzerinde bazı değişiklikler yapılmış ve 1225 metre olan maksimum su kotu 1235 metreye, talveg yüksekliği 127,3 metreden 137,5 metreye, kurulu gücü de 600 MW'den 626,85 MW'ye çıkarılmıştır.

İşte bu bilgilerin ışığında Yukarı Kaleköy Barajı 2017 yılından bu yana hizmetini tam kapasite ile sağlamakta ve Çin'de 7. Uluslararası Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) Barajlar Konferansında ülkemizi dikkat çeken yapılar kategorisinde temsil ederek dünya birincisi oldu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_51928)
23 Ekim 2019 Çarşamba 12:49
İnsanlar yerinden yurdundan edindi. Doğa ve çevre katliamı yapıldı. Orada yaşayanlar hala göçebe hayatı yaşıyor. Vay efendim dünyada birinci olmuş. olmuşta ne olmuş? Ö. ve C. para kazanıyor. Günlük geliri yaklaşık 7 milyon TL. Evi barkı, arazisi, geçmişi, geleceği elinden alınan köylü acaba ne kadar para aldı? Evet şehirde 1 ev parası bile alamadı. Resmen köylünün bütün malı c. ve ö. tarafından gasp edildi. köylü şuan mahkemelerde hakkını aramaya çalışıyor. Ama nerde o gerçek adelet ...........
Misafir Kullanıcı (@Misafir_51920)
23 Ekim 2019 Çarşamba 09:15
Cenabu allah hayırlı ve uğurlu etsin.
31.03.2026
20:36
Vali Çelik, Köy Muhtarlarının Sorunlarını Dinledi
Vali Çelik, Köy Muhtarlarının Sorunlarını Dinledi
Bingöl'de Vali Cahit Çelik, merkeze bağlı köy muhtarlarıyla bir araya gelerek talepleri dinledi. Toplantıda köy yolları ve asfalt plenti kapasitesinin artırılması öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
31.03.2026
19:09
Karlıova`da 230 TOKİ Konutu İçin Kura Çekildi
Karlıova'da 230 TOKİ Konutu İçin Kura Çekildi
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde depremzedeler için inşa edilen 230 TOKİ konutunun kura çekimi noter huzurunda gerçekleştirildi. Hak sahipleri yeni yuvalarına kavuşmanın heyecanını yaşadı.
31.03.2026
18:50
Bingöllü Öğrenci Türkiye Finallerine Yükseldi
Bingöllü Öğrenci Türkiye Finallerine Yükseldi
Diyarbakır'da düzenlenen Genç Nida Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması bölge finallerinde, Bingöl'ü temsil eden Hiranur Kala kendi kategorisinde birinci olarak Türkiye finallerine katılma hakkı kazandı.
31.03.2026
18:49
Yelesen Grup Yolunda Heyelan! Çöken Yolda Çalışmalar Başladı
Yelesen Grup Yolunda Heyelan! Çöken Yolda Çalışmalar Başladı
Bingöl merkez Yelesen köyü grup yolunda meydana gelen heyelan sonrası yolun bir kısmı çöktü. Ekipler, ulaşım güvenliğini sağlamak için bölgede çalışma başlattı.
31.03.2026
18:47
Kiğı`da Masa Tenisi Heyecanı Başladı
Kiğı'da Masa Tenisi Heyecanı Başladı
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde düzenlenen masa tenisi turnuvası, Kaymakam Hüseyin Çamkerten'in ilk servisiyle başladı.
31.03.2026
04:24
FKA`dan KOBİ`lere 235 Milyon TL`lik Yeşil Dönüşüm Desteği
FKA'dan KOBİ'lere 235 Milyon TL'lik Yeşil Dönüşüm Desteği
Fırat Kalkınma Ajansı'nca TRB1 Bölgesi'ndeki KOBİ'ler için çevre dostu yatırımlarda faizsiz finansman fırsatı sunuluyor. Başvurular 8 Mayıs'a kadar devam edecek. Proje başına asgari 2,6 milyon TL, azami 7,5 milyon TL destek sağlanacak. Proje uygulama süresi 6 ay, geri ödeme süresi ise 6 ay geri ödemesiz, ardından 24 ay eşit taksitli toplam 30 ay olarak belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın