KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Temmuz 2026 Salı
°C

Yukarı Kaleköy Barajı Dünya Birincisi

Solhan İlçesi Yukarı Kaleköy Barajı, 2019 yılı Uluslararası SSB Barajlar Kongresinde 'Dikkat Çeken Yapılar' kategorisinde Dünya birincisi seçildi.

Yukarı Kaleköy Barajı Dünya Birincisi
22 EKİM 2019 SALI 18:10
7
9838
2
AA aa

Çin'de yapılan 7. Uluslararası Silindirle Sıkıştırılmış Barajlar (SSB) kongresinde Yukarı Kaleköy Barajı önemli ve dikkate değer barajlar alanında Türkiye adına aday gösterilmişti. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen kongrede dünyanın farklı yerlerinden bir çok barajın katıldığı yarışmada Yukarı Kaleköy Barajı Dünya birincisi seçildi.

Barajın mimarlarından olan eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkemizin dört bir yanına dev projeler ile yatırım mührümüzü vurduk. #Bingöl Solhan Yukarı Kaleköy ve Hidroelektrik Santrali #Çin'de düzenlenen 2019 yılı Uluslararası SSB Barajlar kongresinde Dünya birincisi seçilmiştir” dedi.

Yukarı Kaleköy Barajı

Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Bingöl'ün Solhan ilçesinde Murat Nehri üzerinde RCC yani Silindirle Sıkıştırılmış Beton yöntemi ile kurulmuş bir barajdır.

Yukarı Kaleköy HES Yapım Mantığı

Cengiz ve Özaltın Holdinglerin ortaklığında kurulan Yukarı Kaleköy Barajı ve Hidro Elektirik Santrali'nin işletmesini Kalehan Kale Enerji Üretim A.Ş. gerçekleştirmektedir.

Toplam kurulu gücü 626,85 MWe ve 1,5 milyar kWh yıllık elektrik üretim kapasitesine sahip olan baraj Türkiye'nin 34. Bingöl'ün ise en büyük enerji santralidir. Bu santral ayrıca Türkiye'nin 7. büyük Hidroelektrik Santrali'dir. Yukarı Kaleköy HES ortalama 1.504.710.000 kilovatsaat elektrik üretimi ile 454.595 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu ( sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede enerji üretmektedir. Yukarı Kaleköy HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 477.686 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.

Santralin ilk projesi üzerinde bazı değişiklikler yapılmış ve 1225 metre olan maksimum su kotu 1235 metreye, talveg yüksekliği 127,3 metreden 137,5 metreye, kurulu gücü de 600 MW'den 626,85 MW'ye çıkarılmıştır.

İşte bu bilgilerin ışığında Yukarı Kaleköy Barajı 2017 yılından bu yana hizmetini tam kapasite ile sağlamakta ve Çin'de 7. Uluslararası Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) Barajlar Konferansında ülkemizi dikkat çeken yapılar kategorisinde temsil ederek dünya birincisi oldu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_51928)
23 Ekim 2019 Çarşamba 12:49
İnsanlar yerinden yurdundan edindi. Doğa ve çevre katliamı yapıldı. Orada yaşayanlar hala göçebe hayatı yaşıyor. Vay efendim dünyada birinci olmuş. olmuşta ne olmuş? Ö. ve C. para kazanıyor. Günlük geliri yaklaşık 7 milyon TL. Evi barkı, arazisi, geçmişi, geleceği elinden alınan köylü acaba ne kadar para aldı? Evet şehirde 1 ev parası bile alamadı. Resmen köylünün bütün malı c. ve ö. tarafından gasp edildi. köylü şuan mahkemelerde hakkını aramaya çalışıyor. Ama nerde o gerçek adelet ...........
Misafir Kullanıcı (@Misafir_51920)
23 Ekim 2019 Çarşamba 09:15
Cenabu allah hayırlı ve uğurlu etsin.
21.07.2026
12:06
Fırat Havzası Projesi`yle Bingöl`e kırsal kalkınma desteği
Fırat Havzası Projesi'yle Bingöl'e kırsal kalkınma desteği
Bingöl dahil 6 ildeki 400 orman köyünde yaklaşık 40 bin haneye ulaşılması hedeflenen proje çerçevesinde başta kadınlar ve gençler olmak üzere kırsal alanda üretim yapan vatandaşlara yaklaşık 86 milyon avro tutarında hibe ve kredi desteği sağlanacak. Bingöl'ün 5 ilçesi projeden yararlanacak. İşte o ilçeler ve detayları…
21.07.2026
11:08
Bingöl`de araç uçuruma yuvarlandı: 1 kişi hayatını kaybetti
Bingöl'de araç uçuruma yuvarlandı: 1 kişi hayatını kaybetti
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde aracın uçuruma yuvarlanması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti.
21.07.2026
00:22
Terör soruşturmalarında yeni dönem! Tüm illerde özel bürolar kurulacak
Terör soruşturmalarında yeni dönem! Tüm illerde özel bürolar kurulacak
Adalet Bakanı Akın Gürlek'in talimatıyla, terör suçlarına ilişkin soruşturmaların daha etkin, koordineli ve uzmanlaşmış şekilde yürütülmesi amacıyla tüm il Cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde müstakil 'Terör Suçları Soruşturma Büroları' kurulmasına karar verildi.
21.07.2026
00:03
Suudi Arabistan`dan umre vizesinde yeni düzenleme
Suudi Arabistan'dan umre vizesinde yeni düzenleme
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, çok girişli umre vizesinin kullanım şartlarında değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeyle vize sahipleri, vizenin geçerlilik süresi boyunca ülkeye birden fazla kez giriş ve çıkış yapabilecek. Ancak toplam konaklama süresi 90 günle sınırlandırılacak.
20.07.2026
23:51
Cevdet Yılmaz:
Cevdet Yılmaz: 'Kıbrıs hiçbir zaman bir Rum adası olmayacaktır'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yanında olmaya devam edeceğini belirterek, 'Kıbrıs hiçbir zaman bir Rum adası olmayacaktır' dedi.
20.07.2026
23:50
Çakan, Ağrı`daki görevine başladı
Çakan, Ağrı'daki görevine başladı
Bingöl İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı görevinden Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğüne atanan Abdulhaluk Çakan, düzenlenen devir teslim töreniyle yeni görevine başladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın