KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Nisan 2024 Çarşamba
°C

Yukarı Kaleköy Barajı Dünya Birincisi

Solhan İlçesi Yukarı Kaleköy Barajı, 2019 yılı Uluslararası SSB Barajlar Kongresinde 'Dikkat Çeken Yapılar' kategorisinde Dünya birincisi seçildi.

Yukarı Kaleköy Barajı Dünya Birincisi
22 EKİM 2019 SALI 18:10
7
7686
2
AA aa

Çin'de yapılan 7. Uluslararası Silindirle Sıkıştırılmış Barajlar (SSB) kongresinde Yukarı Kaleköy Barajı önemli ve dikkate değer barajlar alanında Türkiye adına aday gösterilmişti. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen kongrede dünyanın farklı yerlerinden bir çok barajın katıldığı yarışmada Yukarı Kaleköy Barajı Dünya birincisi seçildi.

Barajın mimarlarından olan eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkemizin dört bir yanına dev projeler ile yatırım mührümüzü vurduk. #Bingöl Solhan Yukarı Kaleköy ve Hidroelektrik Santrali #Çin'de düzenlenen 2019 yılı Uluslararası SSB Barajlar kongresinde Dünya birincisi seçilmiştir” dedi.

Yukarı Kaleköy Barajı

Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Bingöl'ün Solhan ilçesinde Murat Nehri üzerinde RCC yani Silindirle Sıkıştırılmış Beton yöntemi ile kurulmuş bir barajdır.

Yukarı Kaleköy HES Yapım Mantığı

Cengiz ve Özaltın Holdinglerin ortaklığında kurulan Yukarı Kaleköy Barajı ve Hidro Elektirik Santrali'nin işletmesini Kalehan Kale Enerji Üretim A.Ş. gerçekleştirmektedir.

Toplam kurulu gücü 626,85 MWe ve 1,5 milyar kWh yıllık elektrik üretim kapasitesine sahip olan baraj Türkiye'nin 34. Bingöl'ün ise en büyük enerji santralidir. Bu santral ayrıca Türkiye'nin 7. büyük Hidroelektrik Santrali'dir. Yukarı Kaleköy HES ortalama 1.504.710.000 kilovatsaat elektrik üretimi ile 454.595 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu ( sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede enerji üretmektedir. Yukarı Kaleköy HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 477.686 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.

Santralin ilk projesi üzerinde bazı değişiklikler yapılmış ve 1225 metre olan maksimum su kotu 1235 metreye, talveg yüksekliği 127,3 metreden 137,5 metreye, kurulu gücü de 600 MW'den 626,85 MW'ye çıkarılmıştır.

İşte bu bilgilerin ışığında Yukarı Kaleköy Barajı 2017 yılından bu yana hizmetini tam kapasite ile sağlamakta ve Çin'de 7. Uluslararası Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) Barajlar Konferansında ülkemizi dikkat çeken yapılar kategorisinde temsil ederek dünya birincisi oldu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_51928)
23 Ekim 2019 Çarşamba 12:49
İnsanlar yerinden yurdundan edindi. Doğa ve çevre katliamı yapıldı. Orada yaşayanlar hala göçebe hayatı yaşıyor. Vay efendim dünyada birinci olmuş. olmuşta ne olmuş? Ö. ve C. para kazanıyor. Günlük geliri yaklaşık 7 milyon TL. Evi barkı, arazisi, geçmişi, geleceği elinden alınan köylü acaba ne kadar para aldı? Evet şehirde 1 ev parası bile alamadı. Resmen köylünün bütün malı c. ve ö. tarafından gasp edildi. köylü şuan mahkemelerde hakkını aramaya çalışıyor. Ama nerde o gerçek adelet ...........
Misafir Kullanıcı (@Misafir_51920)
23 Ekim 2019 Çarşamba 09:15
Cenabu allah hayırlı ve uğurlu etsin.
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde akraba olan iki aile arasındaki husumet, Kaymakam Muhammet Güzel'in girişimleri sonucu barışla son buldu.
23.04.2024
18:12
Bingöl`de deprem!
Bingöl'de deprem!
ADAD, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde depremin merkez üssünün Karlıova İlçesi olduğunu duyurdu.
23.04.2024
14:19
23 Nisan`da valilik makamına oturan Muhammed, `Bingöl`de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz`
23 Nisan'da valilik makamına oturan Muhammed, 'Bingöl'de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz'
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray'a devretti. 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl'de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın