KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Haziran 2025 Perşembe
°C

Yüksek lisansa kadar üniversite fırsatı

İlköğretimden sonra meslek liselerine giren bir öğrenci hiçbir sınava girmeden üniversiteli olup 4 yıllık lisans diploması alabiliyor. Nasıl mı?

Yüksek lisansa kadar üniversite fırsatı
22 NİSAN 2009 ÇARŞAMBA 08:33
0
1194
0
AA aa
Meslek liselilerin üniversiteye girerken önlerinin kapalı olduğu, katsayı kurbanı oldukları, yükseköğretim haklarının çok kısıtlı olduğuyla ilgili kamuoyundaki yaygın kanının aksine, mevcut sistem içinde, ilköğretimden sonra meslek lisesine giren bir öğrenci, hiçbir sınava girmeden üniversiteli olup 4 yıllık lisans diploması alabiliyor.

 Ancak bu yol, 2010'da yapılması düşünülen değişiklikler ile kapanabilir... İstanbul Kültür Üniversitesi ArGe Merkezi olarak, bugüne kadar üzerinde pek durulmamış konuları bularak sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz. Bu hafta da 'Merkezi Sınavlar Cenneti/Çöplüğü' olarak görülen ülkemizde hiç bir merkezi sınava giremeden, ALES'e kadar yani yüksek lisans/doktora aşamasına kadar nasıl okunabileceğinin yollarını sizlerle paylaşmak istiyoruz...

Ülkemiz eğitim sistemi içinde liseler iki ana gruba ayrılıyor. Bunlar meslek liseleri ve genel liseler. Genel lise grubuna dahil olan liselerden (Akşam Lisesi, Anadolu Lisesi, Askeri Lise, Fen Lisesi, Lise, Özel Lise (Y.D.A.), Lise, Özel Akşam Lisesi, Özel Fen Lisesi, Özel Lise, Polis Koleji, Sosyal Bilimler Lisesi, Spor Lisesi, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Açıköğretim Lisesi - Lise Programı, Çok Programlı Lise - Lise Programı, Çok Programlı Lise - Lise Programı (Y.D.A.), Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Öğretmen Lisesi) mezun olanlar, ÖSYS sistemi içinde merkezi olarak sadece Y-ÖSS (veya ÖSS) puanları ile yerleşebiliyorlar. Bu öğrenciler için, üniversiteli olabilmek için yaşamlarının bir anında mutlaka ÖSS'ye girmiş olmaları şart. Özel yetenek sınavları için bile ÖSS'ye girmiş olmak gerekiyor.

DGS Kılavuzu'nda Saklı Fırsat

Ancak meslek liseliler ÖSS'ye girmeden de lisans programlarından mezun olma şansına sahip. Bahsettiğimiz, meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarındaki iki yıllık MYO programlarına sınavsız olarak geçmeleri değil. Meslek liseliler için bu bulunmaz fırsatın detayları, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kılavuzunda yer alan Tablo 4 ve Tablo 5'te açıklanıyor. İlgili mevzuat gereği ve DGS Kılavuzu'nda yer alan ifadesi ile 'Açıköğretim ve meslek yüksekokullarının önlisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava (DGS) girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna yapılması gerekmektedir. Geçiş yapılabilecek programlar Tablo-4 ve Tablo-5'te gösterilmiştir.'

Bu tablolardan Tablo 4, meslek yüksekokullarının hangi alanından mezun olanların 3. sınıfa doğrudan başlamak kaydı ile hangi açıköğretim lisans programlarına kayıt olabilecekleri gösteriyor. Tablo 5 ise, hazırlık sınıfı okumak kaydı ile açıköğretim lisans programlarına doğrudan kayıt yaptırabilecek MYO önlisans programlarını içeriyor. Sözün özü, eğitim sisteminin detaylarını bilenler için merkezi sınavlara girmenin stresini yaşamadan, sadece iyi bir öğrenci olup sınıf geçip ilerleyerek, üniversiteden lisans derecesi ile mezun olmak mümkün... Açıköğretim Okul Öncesi Öğretmenliği AçIköĞretİm Okul Öncesi Öğretmenliği Programı birçok adayın dikkatini çeken bir bölüm. Özellikle bayanlar arasında çok popüler olan bu programla ilgili bazı detaylar, birçok adayın sağlıksız hatta geçersiz tercih yapmasına sebep oluyor. Bugün bu program ile ilgili detayları da sizlerle paylaşmak istiyoruz. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'ne bağlı olan Okul Öncesi Öğretmenliği programının yükseköğretim program kodu 1055507. Programın 2008 ÖSS'deki kontenjanı 2000 genel ve 50 okul birincisi olmak üzere 2050 idi ve bu kontenjanın tamamı doldu.

50 okul birincisi kontenjanına sadece 1 okul birincisi yerleştiği için kalan 49 kontenjana genel kontenjandan adaylar yerleşti. bİrİncİ olaNLAR BİLE yerleŞemez Bu programı tercih ederken iki kriteri sağlamak gerekiyor. Bunlardan ilki liseden mezun olunan alanla ilgili. Programı sadece Kız Meslek Liseleri'nin Çocuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Bakımı ile Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanlarından mezunlar tercih edebiliyor. Bir diğer ifade ile başka bir alandan mezun olanların bu programa girmeleri (Türkiye birincisi olsalar bile) mümkün değil. Genel lise mezunları ile meslek liselerinin diğer alanlarından mezunlar açıköğretimde Okul Öncesi Öğretmenliği okuyamıyorlar. Buna dikkat etmeyip, tercih listelerinde bu programa yer verenlerin tercihleri dikkate alınmıyor. İkinci kriter puanlar ile ilgili.

Açıköğretim Okul Öncesi Programına ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1 ya da ÖSS-EA1 puanı ile yerleşilebiliyor. Bu puanlardan herhangi birinden 145'i geçmiş olmak, programı tercih edebilmek için yeterli. Adayın bu üç puanından hangisi en yüksek ise o dikkate alınıyor. Unutulmaması gereken bir diğer detay, ilgili meslek lisesi alanlarından mezun olanların bu programı tercih ettiklerinde ek puan kazanmaları. Bu adayların sınav sonuç belgeleri ellerine geçtiğinde, en yüksek ÖSS puanları ile ilgili Ek Puanlı Y-ÖSS puanlarını dikkate almaları gerekiyor. Örneğin adayın ÖSS-EA1 puanı en yüksek ise, bu durumda yerleştirmede Ek Puanlı Y-ÖSS-EA1 puanı kullanılıyor. 2008 ÖSS'de bu programa yerleşen 2050 aday içinde 28'inin EA1 puanı ile 2022'sinin SÖZ1 puanı ile yerleştiğini görüyoruz. Programa yerleşen son adayların puanları ve başarı sıralarını da bu sağ üstteki tabloda yer alıyor.

Örnek kariyer yolları

   1. Ahmet, ilköğretimden mezun olduktan sonra evlerine yakın bir meslek lisesinde muhasebe alanında okur. Liseden mezun olduğu sene, hem okuyup hem de çalışabilmek için Açıköğretim Fakültesi Muhasebe Önlisans programına ÖSS'ye girmeden sınavsız geçiş yapar. İyi bir öğrencilik sonrasında, herhangi bir sınava girmeye gerek kalmadan Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'ndeki açıköğretim işletme bölümüne 3. sınıftan kayıt olur. İki sene içinde işletme bölümünü de bitiren Ahmet, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden İşletme Lisans diploması alır. Ahmet'in, bundan sonra isterse ALES'e girerek, yükseklisans ve doktora yapması mümkün.

   2. Mustafa ilköğretimden mezun olunca, bir meslek lisesine kayıt olur ve Dış Ticaret alanına ayrılır. Meslek lisesinden mezun olduktan sonra ÖSS'ye girmeden, oturduğu şehirdeki bir devlet üniversitesindeki İnsan Kaynakları MYO önlisans programına sınavsız geçiş yapar. MYO'u bitirince, hem dayısının muhasebeci olarak çalıştığı şirkette ithalat/ihracat departmanında çalışır hem de Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde Kamu Yönetimi açıköğretim programına 3. sınıftan kaydolur ve okumaya başlar. İki sene sonra, Anadolu Üniversitesi'nden aldığı lisans diploması ile, çocukluğundan beri hayal ettiği kaymakamlık kariyeri için İçişleri Bakanlığı'nın sınavlarına hazırlanmaya başlar.

   3. Anadolu'daki bir şehirde yaşayan Hatice, ilköğretimin ardından, teyzesinin diğer aile büyüklerini ikna etmesi sonucu, kız meslek lisesinin Ev İdaresi alanına kaydolur. Liseyi bitirir bitirmez evlenen Hatice, iki yıllık bir aranın ardından ÖSS'ye girmeden sınavsız geçiş ile Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Ev İdaresi önlisans programına yerleşir. Bu arada bir de çocuğu olan Hatice, üç yılda bu programdan mezun olur ve hemen Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'ndeki açıköğretim işletme bölümüne girer. İki sene sonra işletme lisans diploması ile mezun olur. Şu anda, yaşadıkları kasabadaki bir bankada açılan vezne elemanı pozisyonu için başvurup vurmamayı düşünüyor.

   4. Büyük bir şehrimizde yaşayan Ebru, ilkokuldan sonra açık öğretim lisesi, kız meslek lisesi programı, Cilt Bakımı ve Güzellik alanına kayıt olur. Boş vakitlerinde oturduğu mahalledeki kuaförde çalışan, bu arada açıöğretim lisesini bitiren Ebru, ÖSS'ye girmeden sınavsız geçiş ile bir devlet üniversitesinin iki yıllık Cilt Bakımı ve Güzellik önlisans programına yerleşir. İki sene içinde bu programdan mezun olduktan sonra, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme açıköğretim lisans programına kayıt yaptırır. Bir sene lisansa hazırlık sınıfı okuduktan sonra, iki yıl daha açıköğretimde okur ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi, İşletme Lisans diploması alır. Şu anda büyük bir kozmetik firmasının bayii olmak için çaba içinde.

AKŞAM

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.06.2025
14:55
Bingöllü güreşçiler finalden madalyalarla döndü!
Bingöllü güreşçiler finalden madalyalarla döndü!
Elde edilen dereceleri ve şampiyonluğu paylaşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: 'Bingöl'e bu gururu yaşatan sporcularımızı ve yetiştiren hocalarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim' dedi.
19.06.2025
14:07
Bingöllü genç yetenekler takımlarıyla yeniden anlaştılar
Bingöllü genç yetenekler takımlarıyla yeniden anlaştılar
Bingölspor FK'den yapılan açıklamada; 'Miraç, Musa ve Eyyüp'e yeşil-beyaz armamız altında bir kez daha başarılar diliyor, yuvanıza hoş geldiniz diyoruz' denildi.
19.06.2025
13:55
Bingöl İŞKUR`dan 20 geçici işçi alımı ilanı
Bingöl İŞKUR'dan 20 geçici işçi alımı ilanı
İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında Bingöl İl Özel İdaresi'nde 6 ay süreyle çöp toplama ve temizlik işlerinde çalıştırılacak işçiler için başvurular, İl Müdürlüğü, İŞKUR e-şube, e-Devlet ve ALO-170 iletişim hattı üzerinden alınacak.
19.06.2025
13:16
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 2 Gözaltı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 2 Gözaltı
Bingöl'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı. Şahıslardan biri tutuklanarak cezaevine gönderildi.
18.06.2025
21:26
Bingöl Basın Konseyi`nden Vali Usta ile Başkan Arıkan`a Ziyaret
Bingöl Basın Konseyi'nden Vali Usta ile Başkan Arıkan'a Ziyaret
Yaklaşık 15 gün öne kurulan Bingöl Basın Konseyi, ilk ziyaretlerini Bingöl Valisi Dr. Ahmet Usta ve Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan'a yaptı. Konsey Başkanı Hakim Bayraktar ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı ziyaretlerde, konseyi amacı, hedefleri ve yürütülmesi planlanan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
18.06.2025
20:06
Hibe desteği alacaklar dikkat! Son başvuru 23 Temmuz
Hibe desteği alacaklar dikkat! Son başvuru 23 Temmuz
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP)2025 Yılı 16. Etap Başvuru Sonuçları Askı İlanı yayımlandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın