KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Şubat 2026 Salı
°C

Yüksek topuk giyen bu dertlere katlanır

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Ufuk Kayaselçuk, modanın vazgeçilmezi olan yüksek topuklu ayakkabıların başta ayak olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde ağrılara yol açtığını bildirdi.

Yüksek topuk giyen bu dertlere katlanır
22 ŞUBAT 2010 PAZARTESİ 08:45
0
1757
0
AA aa

Opr. Dr. Ufuk Kayaselçuk, yaptığı açıklamada, yüksek topuklu bir ayakkabıda ayak aşağı doğru büküleceğinden ön ayağa aşırı yük bindiğini belirtti. Kayaselçuk, 'Vücudumuzun mekanik ekseni üzerindeki anatomik yapıların uyumlu duruşu yükün dengeli dağılmasını ve organların ve kasların ekonomik kullanımı ile hareket ve dengeyi sağlar. Yüksek topuklu bir ayakkabıda ayak aşağı doğru büküleceğinden ön ayağa aşırı yük biner. Vücudun geri kalanı da buna dengeyi sağlamak için gövdenin alt tarafı öne eğilir, üst gövde ise geriye eğilmek zorunda kalır' dedi.

Yüksek topuklu ayakkabı giyildiğinde, ayağın yerden ayrılmayı yeterince güçlü yapamadığı için kalça ve diz kaslarının daha fazla çalıştığını söyleyen Opr. Dr. Kayaselçuk, yüksek topuk giymenin zararlarını şöyle sıraladı:

- 'Yüksek topuklarla ayak bileği ve ayak daha dışa çevrili olduğundan daha çabuk denge kaybına ve daha kolay burkulmalara yol açar. Belin normal S şeklinde oluşu omurgaya binen yükleri azaltır ama yüksek topuğa uyum için bu eğimin düzleştirilmek zorunda kalınması hem bu korumayı azaltır hem de omurga çevresi kasların fazla kullanımı sonucu ağrılara yol açar.

- Kalça, diz ve ayak bileği çevresi kaslar alınmak zorunda kalınan pozisyonun sürekli olması halinde kısalabilir, tendinit ve kalsifikasyonların eşlik ettiği uzun süreli ağrılar oluşabilir.

- Yüksek topuklar zemin-diz arası mesafeyi arttırır ve ayak bileği ile beraber baldır dışa dönük olduğundan diz iç eklem yüzüne binen yük artar.

- Topuk yüksekliğinin artışı ayak tabanına binen yükün artışını beraberinde getirir. Bu da çekiç parmak, bunyon, bunyonet, ağrılı sinir sıkışmaları yapabilir.

- Topuğun ayakkabının konçuna vurmasına bağlı ağrılı çıkıntılar oluşabilir.

- Ayakkabının dar, sivri uçlu olması tarak kemiklerinin yayılmasını önleyerek nasır ve bül oluşumuna, kronik tarak kemiği ağrılarına yol açabilir.

- Ayak alt ekseninin gerilmesine bağlı plantar fasit, bursit, topuk ağrısı ve bunların sonucu topuk dikeni gibi bir seri hastalığa yol açabilir.

- Eğer yataktan kalktığınızda yere basmak ağrılı ise, uzun yürüyüşler ağrılı sonlarla bitiyorsa, erken yoruluyorsanız veya kramplar oluyorsa, bel ve kas ağrısından kurtulamıyorsanız, sportif faaliyetlerde erken ağrı, yorulma ya da geç ısınma oluyorsa, bunların bir sebebi de yüksek topuklu ayakkabılar olabilir.'

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.02.2026
17:38
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı`ndan Dolandırıcılık Uyarısı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Dolandırıcılık Uyarısı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, son dönemde artış gösteren dolandırıcılık suçlarında öğrenciler ve ekonomik durumu kötü vatandaşların banka hesapları ve GSM hatları üzerinden suçlara dahil edildiğini belirterek, ciddi hukuki sonuçlara dikkat çekti.
02.02.2026
17:39
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sigaraya bir zam daha geleceğini duyurdu.
02.02.2026
16:58
ÖNDER`den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER'den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türk Kızılay iş birliğiyle 'İyilik Kanımızda Var' sloganıyla Türkiye genelinde kan bağışı kampanyası başlatırken, Bingöl'deki bağış etkinliğinin 03–04 Şubat 2026 tarihlerinde Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde yapılacağını duyurdu.
02.02.2026
15:08
Bingöl Belediyesi`nden
Bingöl Belediyesi'nden 'Karla Mücadele' Açıklaması
Bingöl Belediyesi, DEM Parti Belediye Meclis Gurubunun, 'Belediyenin karla mücadelede yetersiz kaldığı' iddialarına yanıt verdi. Çalışmaların kesintisiz sürdürüldüğünü ve tüm imkânların sahaya yansıtıldığının vurgulandığı açıklamada 'çatı ve saçakların bina sorumluluğunda olduğu' vurgulanırken, yapılan eleştirilerin çözüm üretmediği ve sahadaki emeği yok saydığı ifade edildi.
02.02.2026
14:43
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) için geri sayım devam ediyor. Sistemin 2026 yılında hayata geçirilmesi bekleniyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışanlara maaş kesintileriyle ek emeklilik geliri oluşturuyor. İşte tüm detaylar...
02.02.2026
14:42
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Özgür-Der Bingöl Şubesi'nin düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Halis Aydemir, modern dünyanın insanı hız, haz ve sürekli meşguliyetle kuşatarak kulluk bilincinden uzaklaştırdığını söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın