KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ağustos 2025 Pazartesi
°C

'Yunus Emre, Ahlakçı Bir Şahsiyettir'

Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet Çetin: 'Ben' merkezli 'Biz' bilinciyle hareket eden Yunus Emre, yetiştiği dönem itibariyle dinamik, mücadeleci, toplumun aydınlanması için çaba gösteren, ahlakçı bir şahsiyettir.

`Yunus Emre, Ahlakçı Bir Şahsiyettir`
21 EKİM 2021 PERŞEMBE 16:01
2
1133
0
AA aa

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Dil Kurumunca düzenlenen “Yunus Emre Anadolu Konferansları” etkinliği 20 Ekim 2021 Çarşamba günü Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi'nde Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet Çetin'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Konferansa Bingöl Vali Yardımcısı Muhammed Deniz Kılıç, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftçi, Bingöl İl Müftüsü Ahmet Süzen, Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürü Kasım Barman'ın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. İsmet Çetin; “Türkistan sahasından gelip Türkiye'nin muhtelif beldelerine yerleşen dervişler, Yunus Emre'nin yaşadığı dönemde çok yönlü insanlardı. Toplumun öncüleri olan bu dervişlerden bazıları ga­zilerle beraber fetihlere katılıyor, yerleştikleri beldelerde kurdukları tekke ve zaviyelerinin çevresindeki topluma yerleşik hayatın gereklerini, tarım toplumunun hayat tarzını öğretiyor, onlara öncülük ediyorlardı. Onlar, gerektiğinde çiftçi, asker, esnaf, zanaatkâr oluyor, toplumun yeni hayata uyumunu, ahenkli bir toplumsal yapı oluşturmaya gayret ediyorlardı. Bu yapılarıyla da toplumun saygısını kazanıyorlardı. Yunus Emre, böyle bir sosyal çevrede, Türkiye'nin en hareketli olduğu dönemlerden birinde yaşadı” dedi.

“Yunus Emre, Önder ve Karizmatik Bir Şahsiyettir”

Prof. Dr. Çetin, “Önder ve karizmatik şahsiyetlerden biri olarak Yunus Emre; toplumsal tecrübeler, dönemin bilgileriyle donatılmış, toplumun zihniyet dünyasının yarattığı dinî-mitik anlatılarla zenginleştirilmiş, her an mücadele eden ve mücadele etmeye hazır bir karakter yaratmıştır. “Ben” merkezli “Biz” bilinciyle hareket eden Yunus Emre, yetiştiği dönem itibariyle dinamik, mücadeleci, toplumun aydınlanması için çaba gösteren, ahlakçı bir şahsiyettir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yunus'un düşünce dünyası ile ilgili olarak da Prof. Dr. Çetin şunları söyledi: “İnsanoğlu, beşeri anlamda varlığını idrak ettiği, akıl yoluyla algılayıp yorumladığı yaratılmış olmanın bilincine ulaşmasıyla yaratılışının hikmetini de kavradığı bir dünya tasavvur eder.  Dünya; görünen-görünmeyen, soyut-somut bütün varlıkların yaratıldığı âlem olarak anlamlandırılır. Dünyayı, sorumluluk yüklenme bakımından iyi-kötü, güzel-çirkin yanlarıyla kabul eden Yunus Emre, bu karşıtlıkların nefsin kontrolü için sınanma mekânı olarak tasvir eder.” Konferans dilek ve temennilerle son buldu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.08.2025
02:56
Bingöl`de trafik kazası: 11 yaralı
Bingöl'de trafik kazası: 11 yaralı
Bingöl'de iki hafif ticari aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 11 kişi yaralandı.
18.08.2025
02:55
Dilektepelilerin en büyük dileği sağlıklı su!
Dilektepelilerin en büyük dileği sağlıklı su!
Dilektepe Köyü'nde İçme Suyu Çilesi: Çeşmeden Çamurlu ve Köpüklü Su Akıyor
18.08.2025
02:54
Üniversiteye ‘Sorumluluk` Çağrısı!
Üniversiteye 'Sorumluluk' Çağrısı!
Bingöl Üniversitesi Termal Tesislerinde yaşanan boğulma vakası üzerine açıklamada bulunan Bingöl Kent Konseyi Başkanı Kuyuldar; 'Önlemler, kâğıt üzerinde değil, fiilen ve eksiksiz olarak hayata geçirilmelidir' dedi.
18.08.2025
02:53
Askeri helikopter onlar için havalandı!
Askeri helikopter onlar için havalandı!
Bingöl'de ulaşımın güçlükle sağlandığı bölgede zehirlenen 4 vatandaş, askeri helikopterle alınarak hastaneye ulaştırıldı.
18.08.2025
02:52
Bu yöntemle yama olur mu?
Bu yöntemle yama olur mu?
Karlıova İlçesi Bağlıisa grup köy yolunda toprak üzerine zift serpiştirilerek yama çalışması yapıldığını iddia eden DEM Partili Meclis Üyeleri; 'Yapılan bu asfalt çalışması bırakın bir kışı, sonbahar yağmurlarını bile çıkaramaz' dediler.
18.08.2025
02:50
Dünya Dinlerine
Dünya Dinlerine 'Kuraklığa Karşı Tek Ses Olma' Çağrısı!
Almanya'daki camilere mektup bıraktıklarını, Diyanet İşleri Başkanlığı, Vatikan ve diğer din merkezlerine de mektup göndereceklerini belirten Hungo bungo Hareketi Başkanı Bilal Salcı, gelecek kuşaklara savaşsız, açlık olmayan, yoksulluğun, hastalıkların ve göçün bittiği bir yeni dünya bırakılabileceğinin altını çizdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın