KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Mayıs 2025 Çarşamba
°C

Zaza dili için pozitif ayrımcılık bekliyoruz

Zaza Dernekleri Federasyonu tarafından Ankara'da düzenlenen etkinlikte dil ve kültür üzerine talepleri aktaran Federasyon Başkanı Bukan: Gerek Hükümet, gerek devlet organları tarafından bu beklentilerimizin karşılık bulmasını ümit ediyoruz dedi.

Zaza dili için pozitif ayrımcılık bekliyoruz
24 ŞUBAT 2019 PAZAR 19:23
54
24038
3
AA aa

Zaza Dernekler Federasyonu tarafından 21 Şubat Uluslar Arası Dünya Anadil Günü kapsamında Zaza Dil ve Kültür Etkinliği düzenlendi. 23 Şubat 2019 Cumartesi günü Ankara'da Meyra Palace Otel'de gerçekleştirilen etkinliğe AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, CHP Diyarbakır Eski Milletvekili Mesut Değer, Bingöl Eski Milletvekili Abdurrahman Anık, Bingöl Eski Milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş, İçişleri Bakanlığı Müşaviri Fevzi Sevgili, AK Parti Bingöl Belediye Başkan Adayı Erdal Arıkan ve çeşitli kurumlarda görevli bürokratlar ile vatandaşlar katıldı.

CHP, MHP ve HDP Genel merkezlerinden ise telgraf gönderilerek programa dair iyi niyet temennileri ve başarı dilekleri iletildi.

Bingöl, Elazığ, Tunceli, Diyarbakır, Siverek, Erzincan ve Sivas'tan sanatçıların sahne aldığı programa, Zaza Federasyonu Almanya, İtalya, Belçika ve Hollanda temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda Zaza gönüldaşı da katılım sağladı.

Zaza Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri İbrahim Ataç moderatörlüğünde Zaza dili ve tarihi üzerine Hakkı Çimen, Ayhan Varan, Rasim Bozbuğa'nın sunumlarıyla gerçekleştirilen mini panelde dil ve tarih üzerine önemli notlar paylaşılırken, Zazaca'nın müstakil bir dil olduğunun altı çizildi ve Zazaca'ya sahip çıkılması çağrısı yapıldı.

İhlas Haber Ajansı ve Kanal Fırat tarafından canlı yayınlanan programın sonunda değerlendirmelerini paylaşan Zaza Dernekler Federasyonu Başkanı Murat Bukan, kaybolmaya yüz tutmuş Zaza Dilinin yaşatılması için Federasyon olarak ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini, bu çabanın ileriki süreçte çok daha güçlü şekilde sürdürüleceğini söyledi.

Zaza Dili hakkındaki talepleri de gündeme taşıyan Bukan: “Zaza Dili ve Zaza Dilinin Anayasal güvence altına alınması, Müfredat düzenleme veya personel tayininde Bingöl ve Tunceli Üniversitelerinin görüş ve mezunlarına öncelik tanınması,  Zaza Dili öğretmen atamalarındaki kontenjan sayısının artırılması, Zaza Dilinin özellikle okulöncesi ve ilköğretimde eğitim ve öğretim dili olarak kabul edilmesi, TRT bünyesinde Zazaca yayın yapan televizyon ve radyo kanallarının açılması öncelikli talep ve beklentilerimizdir. Gerek Hükümet, gerek devlet organları tarafından bu beklentilerimizin karşılık bulmasını ümit ediyoruz. Federasyon olarak tüm dillerin yaşatılmasını istiyor, kaybolmaya yüz tutan Zaza dilinin ve kültürünün yaşatılması için pozitif ayrımcılık beklediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

Federasyon yönetim kurulu üyeleri, yurtdışından katılanları ve programda emeği bulunanları sahneye alarak teşekkürlerini aktaran Bukan, katılımcı sanatçılara da ayrıca şükranlarını sundu.

Bukan, tüm kirli oyunlara rağmen güçlü bir aile olduklarını ve yarınlara dair çok daha başarılı organizasyonlara imza atacakları inancını da paylaştı.

Program, sanatçıların birlikte seslendirdiği türküler eşliğinde çekilen halayla sona erdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40508)
27 Şubat 2019 Çarşamba 17:12
öküz altinda buzagi aramanın manası yok
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40200)
25 Şubat 2019 Pazartesi 07:32
Allah askina bu sempozyuma katilanlardan kaci gunluk hayatinda toplam 5 dakika evde carsida sokakta zazaca konusuyor. Cok merak ediyorum.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_40546)
28 Şubat 2019 Perşembe 08:55
@Misafir Kullanıcı Bingöllür ne Zazaca konuşabiliyorlar ne de Türkçe konuşabiliyorlar.
13.05.2025
21:59
12Bingölspor`dan 3. Lig hazırlığı!
12Bingölspor'dan 3. Lig hazırlığı!
BAL 2024-2025 sezon şampiyonu olup 3. Lig'e yükselen 12 Bingölspor, yeni sezon hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kapsamda İstanbul ve Ankara'da çeşitli toplantılar ve görüşme yapacak olan kulüp yönetimi, birlik çağrısında bulundular.
13.05.2025
19:24
Bingöl Doğum Hastanesi eski binası yıkılıyor
Bingöl Doğum Hastanesi eski binası yıkılıyor
Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi eski binasının yıkım işi, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca 10,5 milyon lira muhammen bedel üzerinden açık teklif usulüyle ihale edilecek. İhale tarihi ve diğer detaylar şöyle;
13.05.2025
19:11
Vali Usta`dan yeni müdürlere mesajlı tavsiye!
Vali Usta'dan yeni müdürlere mesajlı tavsiye!
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ziyaretinde kurum ve yöneticilerinden beklentilerini aktaran Vali Usta, önceki dönem il müdürü Mustafa Loğoğlu'nun tutumlarına atıfta bulunarak uyarı mesajlarını net ifadelerle paylaştı!
13.05.2025
16:11
Bingöl`de üç ilçede FTR poliklinikleri açıldı
Bingöl'de üç ilçede FTR poliklinikleri açıldı
Yeni açılan poliklinikler; kas-iskelet sistemi hastalıkları, bel ve boyun fıtıkları, romatizmal rahatsızlıklar, felç sonrası hareket kayıpları, ortopedik ameliyatlar sonrası rehabilitasyon süreçleri ve spor yaralanmaları gibi çok sayıda fiziksel sorunun tanı ve tedavisinde önemli bir rol üstlenecek.
13.05.2025
15:50
Bingöl`de oto hırsızları yakalandı!
Bingöl'de oto hırsızları yakalandı!
Yakalanan 6 şüpheliden 2'si tutuklandı. Ayrıca ehliyetsiz araç kullanılması ile ilgili şüpheli şahıslara toplam 56 Bin TL idari para cezası uygulandı.
13.05.2025
14:38
Bingöl`de kamyonet takla attı: 1 yaralı
Bingöl'de kamyonet takla attı: 1 yaralı
Bingöl'de sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği kamyonet refüje çıkıp takla attı. Kazada 1 kişi yaralandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın