KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Eylül 2026 Çarşamba

Zazaca belgesel dewrano çekildi

Bingöl Üniversitesi öğrencisi Ahmet Hakan Vergi, Genç İlçesi Bayırlı Köyü’nde ‘Dewrano’ adlı kısa metrajlı Zazakî belgesel çekti.

Zazaca belgesel dewrano çekildi
29 MAYIS 2017 PAZARTESİ 08:30
5
2939
1
AA aa

Sinemanın içinde apayrı bir yere ve anlatıma sahip kısa metrajlı belgeselin, Zazakî'si çıktı. Bingöl Üniversitesi Medya İletişim Bölümü'nde okuyan Ahmet Hakan Vergi, Genç İlçesinde ‘Dewrano' adlı kısa metrajlı Zazakî belgesel çekimi yaptı.

Sanat alanına meraklı olan ve yaptığı birkaç amatör çalışmalarla kendinden söz eden Üniversite öğrencisi Vergi, okuduğu bölüm sayesinde film ve belgesel çekiminde de ilk adımını attı. Vergi, Genç İlçesine bağlı baba ocağı olan Bayırlı Köyü'nde ‘Dewrano' (Devir) adlı 7 dakika 42 saniyelik kısa metrajlı Zazakî belgesel çekti. Senaristliğini ve yönetmenliğini kendisinin yaptığı belgeselde, görüntü yönetmeniliğini, kurgucusu ve yapımcısı ise Radyo Televizyon ve Sinema mezunu Ramazan Fırat Yıldız oldu. Kısıtlı imkânlarla çektiği belgeseli, köyün yaşlısı Selim Bingöl'ün Zazaca anlatımıyla köyde geçmiş devirde yaşananları anlatıyor.

Radyo Televizyon ve Sinema mezunu yönetmen Ramazan Fırat Yıldız, “Ahmet arkadaşımız projesini getirdiğinde tereddütsüz yardımcı oldum. Görüntü yönetmenliği, kurgusu ve yapımcılığını üstlenerek “Dewrano” adlı Zazakî belgesel filmini tamamladık. Belgeseli çekmek için iki gün köyde kaldık, çekimlerimizi gerçekleştirdik. Hiçbir destek almadan kısıtlı imkanlarla ve sıfır bütçeyle güzel işler yapabileceğimizi ortaya koyduk. Belgeselin konusu, 70'lerine gelmiş bir adamın geçmişine ve kişisel tarihine tanıklık ediyoruz. Zamanın o devrine şiirsel görüntülerle yolculuk ediyoruz” dedi.

Zazakî'nın önemine değinen Yönetmen Yıldız, “Amacımız Zazakî film üretebileceğimiz bir film atölyesi kurmak. Daha iyi ekipmanlarla Zazakî film üretimini sürekli kılmak. Kaybolan diller arasında olan Zazakî'yi görüntüsel bir belge haline getirmek. Bingöl'deki kurumların sinemaya destek vermelerini bekliyoruz. Verilen desteklerle üretilen filmler, ulusal ve uluslararası film festivallerinde yarışarak ilimizin tanıtımına katkı sağlayacaktır” dedi.

Belgesel ile ilgili görüşlerini aktaran Vergi, ilk çekimi olması hasebiyle ilgi gördüğünü ve izleyenler tarafından beğenildiğini belirtirken, gelecekte imkân bulduğunda film ve belgesel alanda profesyonel çekimlere başlayacağını söyledi. Konuşmasına devam eden Vergi, “Elimizde iyi imkânlar olmadığı için video çekim fonksiyonlu fotoğraf makinesi ile çektik. Çekimler zordu. Yağmurdan dolayı biraz zorlandık. Ama sonunda çektik. Ve kimseden destek almadık. İlk projem olmasına rağmen insanlar tarafından çok beğenildi. Bir de Zazaki olunca daha çok ilgi gördü. Zazakî üzeri bir eser çıkartmak istedim ve az da olsa başardığımı inanıyorum. Dil için yapılan her çalışma bir kutsallık mahiyetindedir. Büyüklerimizden ve bu işin içinde olan değerli insanlardan bize destek vermelerini bekliyoruz” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_95026)
24 Ağustos 2022 Çarşamba 10:13
Mezra Solhan Aşiret-i Solhan ( Bayırlı Köyü )...Güzel Bir Çalışma Olmuş...Tebrikler...
23.09.2026
17:45
Bingöl`e kırsal kalkınma için 275 milyon TL`lik dev destek
Bingöl'e kırsal kalkınma için 275 milyon TL'lik dev destek
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı'nın 17. etap sonuçları açıklandı. Bingöl'de 20 proje hibe desteği almaya hak kazanırken, üreticilere sağlanacak toplam hibe tutarı 275 milyon 231 bin 674 TL oldu. Destek kapsamında 13 yeni tesis kurulacak, 7 projede ise kapasite artırımı ve modernizasyon yapılacak.
23.09.2026
15:54
Bingöl`de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Bingöl'de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Pansiyon yemekhanesinde kullanılan yük asansöründe meydana gelen kazada 15 yaşındaki bir öğrenci yaralandı. Öğrenci Bingöl Devlet Hastanesine sevk edildi. Bingöl Valiliği, kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla adli ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.
23.09.2026
15:24
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Türkiye'nin gündemindeki fon soruşturmasında 23 Eylül itibarıyla tutuklu sayısı 9'a yükseldi. 51 kişi hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve malvarlığı tedbirleri uygulanırken, bazı isimlerin tüm malvarlıklarına yönelik yeni tedbir kararları alındı. Öte yandan SPK'nın tasfiye kararı verdiği 131 fonda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor. Peki bu yatırımcıların parası geri ödenecek mi, ne zaman ve nasıl alınacak?
23.09.2026
14:55
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
3 Ekim 2026'da yapılacak Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) seçimlerine ilişkin açıklama yapan DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, seçimlerde herhangi bir adayı desteklemediklerini ve hiçbir adayın tarafında olmadıklarını açıkladı. Ormangören, sandıktan çıkacak sonuca ve üyelerin iradesine saygı göstereceklerini belirtti.
23.09.2026
14:39
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Akaryakıt piyasasında gözler motorin fiyatına çevrildi. Gece yarısından itibaren geçerli olması beklenen yeni fiyat değişikliğiyle motorin fiyatlarında 5 TL'yi aşan indirim yapılması öngörülüyor.
22.09.2026
17:27
Tanrıkulu; `Kontrollü muhalefete rıza göstermedik`
Tanrıkulu; 'Kontrollü muhalefete rıza göstermedik'
Yeni Parti'nin teşkilatlanma çalışmaları kapsamında Bingöl'e gelen Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İstanbul Milletvekili Doğan Demir, örgüt toplantısında partinin kuruluş sürecine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, CHP'den ayrılık sürecine ilişkin kendilerine 'konforlu' bir alan önerildiğini ve iktidarı değiştirme iddiasından vazgeçmelerinin istendiğini savunarak, 'Biz buna rıza göstermedik. Bize dayatılana evet demedik' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın