KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Nisan 2026 Cumartesi
°C

Zazaca dinletiye yoğun ilgi

UNESCO tarafından yapılan araştırmalarda kaybolan diller arasında yer alan Zazaca'ya dikkat çekmek için Genç Mevlana Ortaokulu tarafından şiir ve şarkı dinletisi yaptı. Kültür Merkezi'nde yapılan dinleti, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

Zazaca dinletiye yoğun ilgi
21 ARALIK 2018 CUMA 19:57
48
21653
1
AA aa

Zaza Diline dikkat çekmek için Mevlana Ortaokulu'nda Zazaca ders gören öğrenciler tarafından Zazaca şiir ve türkü dinletisi yaptı.

Şehit Hakan Akdere Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, Kaymakam Hasan Hüseyin Vural, Belediye Başkanı Mehmet Hadi Topraktan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Remzi Dinler, İlçe Emniyet Müdürü Şenol Toklu, kurum amirleri, öğrenci ve aileleri izledi. Yoğun geçen programda, öğrencilerinin okuduğu bir birinden güzel Zazaca şiir, türkü ve şarkılar izleyenlere sevinç ve duygu dolu anlar yaşattı.

Programda öncesi bir konuşma yapan Okul Müdürü Zülküf Zengin, Zaza Diline dikkat çekmek için konuşmasını Zazaca yaptı. Diller, Allah'ın birer ayeti olduğunu söyleyen Zengin, Zazaca bir Atasözü olan ‘Dil; konuşmayla, ot; sulamayla yeşerir' diyerek dillerin yaşaması için yapılması gereken çalışmaya vurgu yaptı.

Okulun Zazaca Dersi Öğretmeni Mahmut Kaya ise, “UNESCO tarafından yapılan araştırmalarda Zazaca, kaybolan diller arasında yer almaktadır. Hem bu konuda ufak da olsa bir şeyler yapmak hem de anadili eğitiminin (Zazaca) yöremizde yaygınlaşmasına dikkat çekmek amacıyla bu programı hazırladık.” Dedi.

“HALKIMIZIN DİKKATİNİ BU KONUYA ÇEKMEK İÇİN PROGRAMI YAPTIK”

Dilin yok olmaması için böyle bir program düzenlediklerini ifade eden Kaya, “Bingöl genelindeki ortaokullarda Zazaca'ya en çok talep Genç Mevlana Ortaokulu'ndaki öğrencilerdir. Mevlana Ortaokulunda iki tane Zazaca öğretmeni var. Her kademede Zazaca dersi veriyoruz. Derslerimiz çok eğlenceli ve çok güzel geçiyor. Hem dilimizi öğretiyoruz hem de kültürümüzü, türkülerimizi öğretiyoruz. Programda da görev alan öğrencilerimizin çoğu Zazaca'yı okuldaki dersleri sayesinde öğrendi. Tabi ki tarihi süreç içerisinde dilimiz yok olmayla karşı karşıya kaldı. Maalesef bu üzülmemiz gereken bir durum. Çünkü aileler bu konuda eskisi gibi değiller. Bizde istedik ki halkımızın dikkatini bu konuya çekelim. Devletimiz bu süreçte Zazaca dersini okullarda eğitim dersi vermesi de çok gurur verici bir durum. İnşallah halkımız dilimize sahip çıkacak. Umuyoruz, öğrencilerimiz, çocuklarımız Zazaca'ya karşı tutumlarının bu programdan sonra değişecek.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_35590)
24 Aralık 2018 Pazartesi 08:15
zaf weş biyu..harika olmuş
18.04.2026
02:59
Rektör Çelik:
Rektör Çelik: 'Diş Hekimliği Fakültemiz aynı zamanda üretim merkezi olacak'
IDEX Ağız ve Diş Sağlığı Fuarı'nı ziyaret ederek sektördeki son gelişmeleri yerinde inceleyen Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Bingöl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'nin yalnızca ileri teknolojik donanıma sahip bir sağlık merkezi olmayacağını, aynı zamanda dental malzeme üretim süreçlerinin yürütüldüğü bir merkez haline geleceğini belirtti.
18.04.2026
01:57
Bingöl`de Kavşakta Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl'de Kavşakta Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl'de Şehit Mustafa Gündoğdu Kavşağı'nda iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Yaralılardan 2'si ambulansla hastaneye kaldırıldı.
18.04.2026
01:43
Fırıncılardan zam savunması:
Fırıncılardan zam savunması: 'Sadece Fiyat Değil, Gramaj da Arttı'
Bingöl'de ekmek fiyatlarına ilişkin tartışmalar sürerken fırıncılar, 25 TL'ye satılan ekmeğin 310 gram değil 350 gram olduğunu belirterek, kamuoyuna yansıyan bazı bilgilerin eksik olduğunu savundu.
17.04.2026
20:16
Bingöl`de Çiftçiye 102 Milyon TL`lik Yem Desteği
Bingöl'de Çiftçiye 102 Milyon TL'lik Yem Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2025 yılı tarımsal destek ödemeleri kapsamında 6 bin 41 çiftçiye toplam 102 milyon 615 bin TL'nin üzerinde destekleme ödemesinin hesaplara aktarıldığını duyurdu.
17.04.2026
19:51
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Bayırlı Köyü grup yoluna düşen dev kaya bir ayı aşkın süredir kaldırılmadı. Yağışlarla birlikte yola biriken taşlar ulaşımı zorlaştırırken, vatandaşlar yetkililere 'Acil müdahale' çağrısı yaptı.
17.04.2026
19:27
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl çevrelerinde cumartesi sabah saatlerinden itibaren yerel olarak kuvvetli sağanak beklendiğini duyurdu. Ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalara karşı vatandaşların dikkatli olması istendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın