KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Ocak 2026 Pazar
°C

Zazaca enstitü haftaya onaylanacak

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Kürtçenin 'öcü' olmaktan çıktığını belirterek, '10 yıl önce bir rektör, 'Kürt Dili Enstitüsü açmak istiyorum' diyemezdi' ifadelerini kaydetti.

Zazaca enstitü haftaya onaylanacak
18 ŞUBAT 2011 CUMA 08:56
0
3139
4
AA aa

Son 10 yılda Türkiye'de çok şeyin değiştiğini belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, "10 yıl önce bir üniversite rektörü, 'Kürt Dili Enstitüsü açmak istiyorum' deseydi işinden atılırdı. Fakat şimdi Bingöl, Muş, Mardin ve Tunceli Üniversiteleri 90 yıllık bir öcüyü yıktı. Biz de bir enstitü kurma talebinde bulunduk. Enstitümüz önümüzdeki hafta onaylanacak. Zaza Dili ve Kültür Araştırmaları Merkezi olacak. Buna 10 yıl önce kimse cesaret edemezdi. Hatta biz bunu YÖK'le görüştüğümüzde onlar bile ilk etapta şaşırdı. Fakat daha sonra bize destek verdiler. YÖK başkanının desteği olmadan biz bunu başaramazdık. YÖK Başkanı da bunu desteklediğini kamuoyuna deklare etti. En önemlisi devletin desteği lazım. Artık Türkiye'de üniversitelerin Kürdoloji talebi oluyor ve YÖK de bunu destekliyor. Bu çok önemli, bunu göz ardı etmemek lazım" dedi.

Türkiye'nin gün geçtikçe demokratikleşen bir ülke haline geldiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Baydaş, "Bizim en temel isteğimiz evrensel demokrasi ve hukuktur. Başka bir şey istemiyoruz. Biz evrensel insan hak ve özgürlükleri istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti gün geçtikçe demokratikleşen bir ülkedir. Bizim temel hedefimiz Zazaca'nın zenginleştirilmesi ve geliştirilmesidir, kaybolmasını engellemektir. Bir dilin kaybolması, o milletin yok olması demektir" ifadelerini kullandı.

Bir ilki gerçekleştirerek Zazaca sempozyum yapacağız

Bingöl Üniversitesi olarak yakın bir zamanda Zazaca sempozyum hazırlayacaklarını belirten Rektör Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, bunun da Türkiye'de bir ilk olacağını ifade etti.

Sempozyum sunum dilinin Türkçe olacağını ancak bazı çevrelerin buna tepki gösterdiğini belirten Rektör Baydaş, "Sunumu Zazaca sunmak isteyen sunabilir. Ancak kişisel kanaatim olarak Zazaca sunum yapabilecek kadar Zazaca bildiklerini sanmıyorum. Tepki gösterenler kendini bu anlamda Zazaca rahat ifade edemezler. 'Ben Zazaca biliyorum' demek yetmiyor. Bazı konuları Zazaca sunmak için Zazaca'yı çok iyi bilmeniz ve konuşmanız gerekiyor. Tebliğ konusunda Zazaca'yı profesyonel bilen kişi sayısı son derece azdır. Bütün çalışmasını sempozyumda Zazaca sunmak isteyen sunabilir. Ancak birçok kişi ifade etmek istediği şeyi ya tam anlamıyla ifade edemez, ya da ifade ettiği şeyi toplum anlamaz. O zaman yapılan çalışmaya yazık olur. Bu işi uzmanlarına bırakalım" ifadelerini kullandı.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
nebi (@Misafir_1919)
20 Şubat 2011 Pazar 20:07
çalışmaların zazaca sunulması güzel olurdu. ancak sayın Rektör'ün yukarıdaki sözlerine katılıyorum. zaza dilini bilimsel manada sunacak veya sunsa bile tercüme edebilecek (meramını güzel anlatabilecek) pek kimsenin olduğunu sanmıyorum.
m.b (@Misafir_1912)
19 Şubat 2011 Cumartesi 23:58
ma zon dadi xud ma ni eşken xıver bıd.en kar go ho ben weş yo xebata.ekera çim ma he in xeytıyayışıd ser.
mendolu nihat dağ (@Misafir_1902)
18 Şubat 2011 Cuma 09:22
TEK KELİMEYLE REKTÖRÜMÜZ SÜPER YAKIŞIR SANA ZAZACA SEMPOZYUMU SELAMLARIMI SUNARIM
nihat dağ (@Misafir_1901)
18 Şubat 2011 Cuma 09:19
bingölün gururu bingöl rektörü sayın gıyasetin baydaş mükamel bir insansın sen herşeye laiksin başarılarını bekliyoruz
11.01.2026
00:07
Bingöl`de TOKİ sosyal konutların kurası çekildi
Bingöl'de TOKİ sosyal konutların kurası çekildi
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Bingöl'de yapılacak olan 2 bin 59 konutun kurası çekildi. İşte kura sonuçları;
11.01.2026
00:06
Bingöl esnafı yeni başkanını seçti
Bingöl esnafı yeni başkanını seçti
Sonuçların hayırlara vesile olması dileğinde bulunan ve uzun yıllar başkanlık göreviyle Bingöl esnafına hizmet eden Yılmaz Çapak'a teşekkür eden Bingöl Esnaf Sanatkârlar Odası'nın Yeni Başkanı Zülküf Alpay; 'Üstlendiğimiz sorumluluğun ve omuzladığımız yükün ağırlığının farkındayız' dedi.
11.01.2026
00:05
AK Gençlik Süper Kupa Heyecanını Birlikte Yaşadı
AK Gençlik Süper Kupa Heyecanını Birlikte Yaşadı
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları Başkanı Enes Aslan, salona yoğun ilgi gösteren gençlere ve etkinliği onurlandıran tüm katılımcılara teşekkür etti.
11.01.2026
00:02
Bingöl İtfaiyesi 2025`te 500`e Yakın Olaya Müdahale Etti
Bingöl İtfaiyesi 2025'te 500'e Yakın Olaya Müdahale Etti
Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, 2025 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Kent genelinde yıl boyunca 405 yangın, 46 trafik kazası ve 15 intihar vakasına müdahale eden ekipler; 40 vatandaşı ve 128 hayvanı kurtardı, 4 bin 300 kişiye de eğitim verdi.
10.01.2026
13:22
Bingöl`de 161 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de 161 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeniyle kent genelinde 161 köy yolu ulaşıma kapanırken, ekiplerin çalışması aralıksız sürüyor.
10.01.2026
11:35
Bingöl Firmasına Ait Yolcu Otobüsü Kaza Yaptı: 9 Yaralı
Bingöl Firmasına Ait Yolcu Otobüsü Kaza Yaptı: 9 Yaralı
Yetkililer, bölgede buzlanmanın etkili olduğunu belirterek sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Kazaya ilişkin inceleme başlatıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın