KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Zazaca enstitü haftaya onaylanacak

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Kürtçenin 'öcü' olmaktan çıktığını belirterek, '10 yıl önce bir rektör, 'Kürt Dili Enstitüsü açmak istiyorum' diyemezdi' ifadelerini kaydetti.

Zazaca enstitü haftaya onaylanacak
18 ŞUBAT 2011 CUMA 08:56
0
3710
4
AA aa

Son 10 yılda Türkiye'de çok şeyin değiştiğini belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, "10 yıl önce bir üniversite rektörü, 'Kürt Dili Enstitüsü açmak istiyorum' deseydi işinden atılırdı. Fakat şimdi Bingöl, Muş, Mardin ve Tunceli Üniversiteleri 90 yıllık bir öcüyü yıktı. Biz de bir enstitü kurma talebinde bulunduk. Enstitümüz önümüzdeki hafta onaylanacak. Zaza Dili ve Kültür Araştırmaları Merkezi olacak. Buna 10 yıl önce kimse cesaret edemezdi. Hatta biz bunu YÖK'le görüştüğümüzde onlar bile ilk etapta şaşırdı. Fakat daha sonra bize destek verdiler. YÖK başkanının desteği olmadan biz bunu başaramazdık. YÖK Başkanı da bunu desteklediğini kamuoyuna deklare etti. En önemlisi devletin desteği lazım. Artık Türkiye'de üniversitelerin Kürdoloji talebi oluyor ve YÖK de bunu destekliyor. Bu çok önemli, bunu göz ardı etmemek lazım" dedi.

Türkiye'nin gün geçtikçe demokratikleşen bir ülke haline geldiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Baydaş, "Bizim en temel isteğimiz evrensel demokrasi ve hukuktur. Başka bir şey istemiyoruz. Biz evrensel insan hak ve özgürlükleri istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti gün geçtikçe demokratikleşen bir ülkedir. Bizim temel hedefimiz Zazaca'nın zenginleştirilmesi ve geliştirilmesidir, kaybolmasını engellemektir. Bir dilin kaybolması, o milletin yok olması demektir" ifadelerini kullandı.

Bir ilki gerçekleştirerek Zazaca sempozyum yapacağız

Bingöl Üniversitesi olarak yakın bir zamanda Zazaca sempozyum hazırlayacaklarını belirten Rektör Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, bunun da Türkiye'de bir ilk olacağını ifade etti.

Sempozyum sunum dilinin Türkçe olacağını ancak bazı çevrelerin buna tepki gösterdiğini belirten Rektör Baydaş, "Sunumu Zazaca sunmak isteyen sunabilir. Ancak kişisel kanaatim olarak Zazaca sunum yapabilecek kadar Zazaca bildiklerini sanmıyorum. Tepki gösterenler kendini bu anlamda Zazaca rahat ifade edemezler. 'Ben Zazaca biliyorum' demek yetmiyor. Bazı konuları Zazaca sunmak için Zazaca'yı çok iyi bilmeniz ve konuşmanız gerekiyor. Tebliğ konusunda Zazaca'yı profesyonel bilen kişi sayısı son derece azdır. Bütün çalışmasını sempozyumda Zazaca sunmak isteyen sunabilir. Ancak birçok kişi ifade etmek istediği şeyi ya tam anlamıyla ifade edemez, ya da ifade ettiği şeyi toplum anlamaz. O zaman yapılan çalışmaya yazık olur. Bu işi uzmanlarına bırakalım" ifadelerini kullandı.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
nebi (@Misafir_1919)
20 Şubat 2011 Pazar 20:07
çalışmaların zazaca sunulması güzel olurdu. ancak sayın Rektör'ün yukarıdaki sözlerine katılıyorum. zaza dilini bilimsel manada sunacak veya sunsa bile tercüme edebilecek (meramını güzel anlatabilecek) pek kimsenin olduğunu sanmıyorum.
m.b (@Misafir_1912)
19 Şubat 2011 Cumartesi 23:58
ma zon dadi xud ma ni eşken xıver bıd.en kar go ho ben weş yo xebata.ekera çim ma he in xeytıyayışıd ser.
mendolu nihat dağ (@Misafir_1902)
18 Şubat 2011 Cuma 09:22
TEK KELİMEYLE REKTÖRÜMÜZ SÜPER YAKIŞIR SANA ZAZACA SEMPOZYUMU SELAMLARIMI SUNARIM
nihat dağ (@Misafir_1901)
18 Şubat 2011 Cuma 09:19
bingölün gururu bingöl rektörü sayın gıyasetin baydaş mükamel bir insansın sen herşeye laiksin başarılarını bekliyoruz
24.08.2026
03:45
Seçim öncesi yeni hamle! Ortak listeler zorlaşacak mı?
Seçim öncesi yeni hamle! Ortak listeler zorlaşacak mı?
Bahçeli'nin seçim sistemi ve Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilmesi çağrısının ardından AK Parti kulislerinde yeni düzenleme iddiaları gündeme geldi. Resmi ittifak sisteminin korunması, ancak ortak liste ve çatı parti gibi seçim iş birliklerinin zorlaştırılması üzerinde durulduğu öne sürüldü.
24.08.2026
03:43
Bingöl`de peş peşe iki acı:
Bingöl'de peş peşe iki acı: 'Daha kaç can gidecek?'
Genç'te Murat Nehri'nde Mehmet Hazar'ın, ertesi gün Çevrimpınar'da Ahmet Kişeçok'un yaşamını yitirmesi Bingöl'ü yasa boğdu. Art arda gelen ölümlerin ardından sosyal medyada 'Bingöl'de neden dalgıç ekibi yok?', 'Baraj sirenleri çalışıyor mu?' ve 'Daha kaç can kaybedilecek?' tepkileri yükseldi.
24.08.2026
03:42
Akaryakıt zamlandı! Benzin 74 lirayı aştı
Akaryakıt zamlandı! Benzin 74 lirayı aştı
Motorinin ardından benzine de zam geldi. Benzinin litre fiyatı 2 lira 74 kuruş artarken, Bingöl'de benzin 74,08 TL, motorin ise 85,51 TL'den satılıyor.
24.08.2026
03:41
MHP`de delegelik krizi! Akça`dan sert tepki
MHP'de delegelik krizi! Akça'dan sert tepki
MHP Bingöl Merkez İlçe eski Başkanı Yusuf Akça, merkez ilçe delegeliğinin gerekçe gösterilmeden listeden çıkarıldığını belirterek karara tepki gösterdi. Akça, 'Bu karar üyelerin iradesine ve parti içi demokrasiye vurulmuş açık bir darbedir' dedi.
24.08.2026
03:40
Bingöl`de örtü yangını kontrol altına alındı
Bingöl'de örtü yangını kontrol altına alındı
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Bulgurluk köyünde çıkan örtü yangını, ekiplerin koordineli müdahalesiyle kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.
24.08.2026
03:38
Bingöl`de kayaların arasından kilo kilo bal buldu
Bingöl'de kayaların arasından kilo kilo bal buldu
Bingöl'de kayalıklar arasında doğal kaya balı bulundu. Hüseyin Anacur, yaptığı inceleme sırasında fark ettiği balı kayalıkların arasından çıkartarak o anları görüntüledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın