KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Zazaca için çağrı!

Bingöl'de vatandaşlar, zazacanın unutulmaması için velilerin ve öğrencilerin okullarda zazacayı seçmeleri çağrısında bulundu.

Zazaca için çağrı!
24 OCAK 2023 SALI 19:22
50
5493
3
AA aa

Bingöl'de vatandaşlar, zazacanın unutulmaması için velilerin ve öğrencilerin okullarda zazacayı seçmeleri çağrısında bulundu.

Bingöl Çevre Geliştirme Derneği Başkanı ve Emekli Ziraat Mühendisi Cuma Karaarslan, “Teknolojinin gelişmesi ve yeni okulların açılması ile birlikte yeni jenerasyon dillerine çok aşina değiller. Bu dilde okuma ve yazma olmayınca kendine ait hissetmiyor, kendi diline uzaklaşıyor. Bu dili sanki ilkelmiş gibi görüyor ve modern olarak Türkçe öğrenmeyi öncelikli görüyor. Hükümet, açtığı bölümlerde mezun olan öğretmenleri köy okullarına ve diğer okullara atamasını yaparsa bu çocuklar dillerini unutmaz. Böylelikle Zazacanın yok olması engellenir ve Zazaca kendini toparlar.”

Bingöl'de vatandaşlarda kendi dillerine herkesin buna sahip çıkması gerektiğini belirtiyor.

“Zazaca çok güzel, dilimiz kültürümüz kaybolmasın”

Okulda Zazaca seçmeli dersi okuyan öğrencilerden Yusuf Kaya Okay, “Adım Yusuf Kaya Okay, ben Zazacayı çok seviyorum, Zazaca çok güzel” dedi.

Mehmet Dağ, “Zazaca güzeldir, dilimiz ve kültürümüz kaybolmasın, çocuklarımız kültürümüzü öğrensin, biz istiyoruz ki dilimizi öğrensinler” diye konuştu.

Akif Kara, “Biz bu dili evde çocukken öğretmezsek unutulur. Zazacayı unutmasınlar ve öğrenmeye devam etsinler. Zazaca'mız çok güzel” şeklinde konuştu.

Ramazan Bulut, “Ben Zaza ve Bingöllüyüm, ben istiyorum ki dilimiz kaybolmasın herkes dilini sürdürsün, dilimiz kaybolmak üzere çocuklarını okula göndersinler Zazacayı  öğretsinler” ifadesine yer verdi.

“İlkokuldan başlamak üzere bu dili alsınlar öğrensinler”

Mustafa Karaaslan, “Bizim nesilden sonrakiler dilini unuttular, umarım bu seçmeli dersler seçerlerse ve görürlerse bu dili öğrenir ve unutmazlar” diye konuştu.

Selahattin Aslan, “Biz Zaza'yız ama dilimiz kaybolmuş. Biz istiyoruz ki ilkokuldan başlamak üzere bu dili alsınlar öğrensinler, dilimiz ve kültürümüz bu sayede kaybolmasın” dedi.

Fahri Anıl ise “İlkokul, ortaokul, lise ve  Üniversite'de  Zazaca ders verilmesini istiyoruz, Zazacamız bu sayede gelişsin, gelenek ve göreneklerimiz kaybolmasın” diye konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97660)
25 Ocak 2023 Çarşamba 22:28
Herkes çok komik bu Bingöl'de, siyasetçisinden, bürokratına ve halkına kadar. Zazaca için çağrı yapılıyor ama ben daha zazaca öğretmeni ataması için aynı kişilerden bir tane çağrı görmedim. Dil niye kaybolmasın ki. Öğretmen ataması yok yahu. Dalga mı geçiyorsunuz. Dersi verilse ne yazar. Ne acayip bi dilemma. Cesaret bu halkın kıyısını terketmiş. Herkes terörize edilmekten korkuyor. Allah selamet versin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97648)
24 Ocak 2023 Salı 20:54
Yaw zazaca mi kaldi, hangi devirdeyiz Allah askina. Bizim ailede gencler cocuklar hicbiri bilmiyor, eksikligini mi hissediyoruz yook
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97646)
24 Ocak 2023 Salı 19:50
Bingöl Üniversitesinde Zazaca Dili diye bir bölüm olduğuna göre, bu bölüme yeterince araştırma ödeneği ayrılırsa, bütün köylerimiz dolaşılarak zazacanın yok olmaya yüz tutmuş kelimeleri kayıt altına alınabilir ve ayrıca üniversitede herkesin katkı yapabileceği bir Zazaca Kelimeler Sözlüğü bölümü internette açılarak Zazacaya hizmet edilebilir
09.06.2026
22:55
Bingöl`de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl'de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl Belediyesi, Kültür Mahallesi ile Saray Mahallesi'ni birbirine bağlayacak betonarme araç köprüsü ve bağlantı yolları için ihaleye çıkıyor. İki yaka arasındaki ulaşım hem kısalacak hem de zamandan tasarruf sağlanacak. Özellikle Devlet Hastanesi bağlantısı önemli bir avantaj sunacak.
09.06.2026
22:24
Kiğı`da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı'da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı İlçesi'nde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kuruldu, bugün itibariyle hizmete başladı. Yeni Müdürlük, Kiğı, Yayladere ve Adaklı'ya hizmet verecek. Ayrıca Yayladere ve Adaklı Kaymakamlıklarında irtibat kişileri görevlendirildi. Bu sayede ilçelerdeki vatandaşların il merkezine gelmesine gerek kalmayacak.
09.06.2026
21:09
Kiğı Kerek Deresi Projesi`ne start verildi
Kiğı Kerek Deresi Projesi'ne start verildi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde önemli mesire alanlarından Kerek Deresi için yapılan ihalenin ardından çalışmalara başlandı. İnşaat alanında incelemelerde bulunan Kiğı Belediye Başkanı Özüağ; 'Bölge hem güvenli hem de cazip bir yaşam alanına dönüşecek' dedi.
09.06.2026
20:16
Bingöl Milli Eğitim`den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl Milli Eğitim'den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaz tatili öncesinde velilere önemli bir uyarıda bulunarak öğrencilerin yalnızca resmi izin ve ruhsata sahip özel öğretim kurumlarına yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
09.06.2026
19:50
LGS için adaylara kritik uyarı:
LGS için adaylara kritik uyarı: 'Bu Hafta Hiçbir Şeyi Değiştirmeyin'
LGS'ye sayılı günler kala Uzman Psikolojik Danışman Nihat Ekincioğlu, öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ekincioğlu, son haftada yeni çalışma yöntemleri denemek yerine mevcut düzenin korunması gerektiğini söyledi.
08.06.2026
19:26
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
Hakkında iki ayrı suçtan toplam 20 yıl 9 ay 2 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, Bingöl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yakalandı. Şahıs, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın