KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Şubat 2026 Çarşamba
°C

Zazaca için çağrı!

Bingöl'de vatandaşlar, zazacanın unutulmaması için velilerin ve öğrencilerin okullarda zazacayı seçmeleri çağrısında bulundu.

Zazaca için çağrı!
24 OCAK 2023 SALI 19:22
50
5322
3
AA aa

Bingöl'de vatandaşlar, zazacanın unutulmaması için velilerin ve öğrencilerin okullarda zazacayı seçmeleri çağrısında bulundu.

Bingöl Çevre Geliştirme Derneği Başkanı ve Emekli Ziraat Mühendisi Cuma Karaarslan, “Teknolojinin gelişmesi ve yeni okulların açılması ile birlikte yeni jenerasyon dillerine çok aşina değiller. Bu dilde okuma ve yazma olmayınca kendine ait hissetmiyor, kendi diline uzaklaşıyor. Bu dili sanki ilkelmiş gibi görüyor ve modern olarak Türkçe öğrenmeyi öncelikli görüyor. Hükümet, açtığı bölümlerde mezun olan öğretmenleri köy okullarına ve diğer okullara atamasını yaparsa bu çocuklar dillerini unutmaz. Böylelikle Zazacanın yok olması engellenir ve Zazaca kendini toparlar.”

Bingöl'de vatandaşlarda kendi dillerine herkesin buna sahip çıkması gerektiğini belirtiyor.

“Zazaca çok güzel, dilimiz kültürümüz kaybolmasın”

Okulda Zazaca seçmeli dersi okuyan öğrencilerden Yusuf Kaya Okay, “Adım Yusuf Kaya Okay, ben Zazacayı çok seviyorum, Zazaca çok güzel” dedi.

Mehmet Dağ, “Zazaca güzeldir, dilimiz ve kültürümüz kaybolmasın, çocuklarımız kültürümüzü öğrensin, biz istiyoruz ki dilimizi öğrensinler” diye konuştu.

Akif Kara, “Biz bu dili evde çocukken öğretmezsek unutulur. Zazacayı unutmasınlar ve öğrenmeye devam etsinler. Zazaca'mız çok güzel” şeklinde konuştu.

Ramazan Bulut, “Ben Zaza ve Bingöllüyüm, ben istiyorum ki dilimiz kaybolmasın herkes dilini sürdürsün, dilimiz kaybolmak üzere çocuklarını okula göndersinler Zazacayı  öğretsinler” ifadesine yer verdi.

“İlkokuldan başlamak üzere bu dili alsınlar öğrensinler”

Mustafa Karaaslan, “Bizim nesilden sonrakiler dilini unuttular, umarım bu seçmeli dersler seçerlerse ve görürlerse bu dili öğrenir ve unutmazlar” diye konuştu.

Selahattin Aslan, “Biz Zaza'yız ama dilimiz kaybolmuş. Biz istiyoruz ki ilkokuldan başlamak üzere bu dili alsınlar öğrensinler, dilimiz ve kültürümüz bu sayede kaybolmasın” dedi.

Fahri Anıl ise “İlkokul, ortaokul, lise ve  Üniversite'de  Zazaca ders verilmesini istiyoruz, Zazacamız bu sayede gelişsin, gelenek ve göreneklerimiz kaybolmasın” diye konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97660)
25 Ocak 2023 Çarşamba 22:28
Herkes çok komik bu Bingöl'de, siyasetçisinden, bürokratına ve halkına kadar. Zazaca için çağrı yapılıyor ama ben daha zazaca öğretmeni ataması için aynı kişilerden bir tane çağrı görmedim. Dil niye kaybolmasın ki. Öğretmen ataması yok yahu. Dalga mı geçiyorsunuz. Dersi verilse ne yazar. Ne acayip bi dilemma. Cesaret bu halkın kıyısını terketmiş. Herkes terörize edilmekten korkuyor. Allah selamet versin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97648)
24 Ocak 2023 Salı 20:54
Yaw zazaca mi kaldi, hangi devirdeyiz Allah askina. Bizim ailede gencler cocuklar hicbiri bilmiyor, eksikligini mi hissediyoruz yook
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97646)
24 Ocak 2023 Salı 19:50
Bingöl Üniversitesinde Zazaca Dili diye bir bölüm olduğuna göre, bu bölüme yeterince araştırma ödeneği ayrılırsa, bütün köylerimiz dolaşılarak zazacanın yok olmaya yüz tutmuş kelimeleri kayıt altına alınabilir ve ayrıca üniversitede herkesin katkı yapabileceği bir Zazaca Kelimeler Sözlüğü bölümü internette açılarak Zazacaya hizmet edilebilir
11.02.2026
15:36
Bingöl`de halkoyunları il yarışması düzenlenecek
Bingöl'de halkoyunları il yarışması düzenlenecek
Okul Sporları ve Kulüpler arası il yarışmalarında dereceye girenler grup yarışmasında Bingöl'ü temsil edecekler. Bayram: 'Gelin, kültürümüzün renklerini birlikte yaşayalım, gençlerimizin emeğine ve heyecanına birlikte tanıklık edelim.'
11.02.2026
15:09
7 yıllık gönüllülük mücadelesi ilgisizliğe yenildi! Verilen sözler tutulmadı!
7 yıllık gönüllülük mücadelesi ilgisizliğe yenildi! Verilen sözler tutulmadı!
Bingöl'ü yaklaşık 7 yıldır sosyal sorumluluk alanında gönüllülük esasıyla temsil eden Genç İçin Bir Saat Derneği, yaşadığı maddi zorluklar ve verilen destek sözlerinin tutulmaması nedeniyle dernek ofisini kapatma kararı aldı. Dernek yönetimi, faaliyetlerin sona ermediğini ancak artık kira yükü olmadan konteyner alanında sürdürüleceğini duyurdu.
11.02.2026
14:45
Bingöl`de kar günlük yaşamı olumsuz etkiledi!
Bingöl'de kar günlük yaşamı olumsuz etkiledi!
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde yaklaşık 40 gündür aralıklarla devam eden yoğun kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkilerken, eğitime 1 gün ara verildi. Bingöl-Muş kara yolunda ise tipi nedeniyle mahsur kalan yaklaşık 80 kişi ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı.
10.02.2026
13:05
Bingöl boşanma oranında kaçıncı sırada?
Bingöl boşanma oranında kaçıncı sırada?
Türkiye genelinde boşanma oranlarının en düşük ve en yüksek olduğu iller belli oldu. Boşanmanın en yaygın görüldüğü il İzmir olurken, en düşük oran Hakkâri'de kaydedildi. Bingöl'ün listedeki yeri ise şöyle;
10.02.2026
12:43
Meteoroloji`den Bingöl için kar ve sağanak uyarısı!
Meteoroloji'den Bingöl için kar ve sağanak uyarısı!
Yoğun kar ve sağanak uyarısı yapılan Bingöl için çığ tehlikesi ve su baskınlarına karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı.
10.02.2026
12:11
Bingöl`de eTwinning Çalıştayı Ödül Töreniyle Sona Erdi
Bingöl'de eTwinning Çalıştayı Ödül Töreniyle Sona Erdi
Bingöl'de düzenlenen eTwinning Çalıştayı, ödül töreni ve proje sunumlarıyla sona erdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın