KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Ekim 2026 Cumartesi

‘ZAZACA SEÇMELİ DERS’ ÇAĞRISI

Nüfusun yüzde 90 Zaza olan Bingöl’de, 2015-2016 eğitim öğretim yılı birinci döneminde sadece Bin 167 aile Zazaca seçmeli dersi seçti. Aile ve okul yöneticilerini duyarlı olmaya davet eden Bukan, “19 Şubat’a kadar okullarda seçmeli ders seçenekleri öğrencilere sunulacaktır. Velilerin bu süreç zarfında öğrencisine seçmeli ders seçiminde Zazacayı tercih etmelerini ve bu konuda düşünmelerini diliyoruz” dedi.

‘ZAZACA SEÇMELİ DERS’ ÇAĞRISI
02 ŞUBAT 2016 SALI 23:23
0
3087
0
AA aa

Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, “Ana dilimi öğreniyorum” sloganıyla öğrenci velilileri ve okul yöneticilerine seslendi.

2015-2016 eğitim öğretim yılı birinci döneminde sadece Bin 167 ailenin Zazaca seçmeli dersi seçtiğini belirten Bukan, “İlimizin yüzde 90'sanı Zazaca konuşmasına rağmen birinci eğitim yılı döneminde seçmeli ders olarak, Zazacayı seçen öğrenci sayısı Bin 167 kişidir. Bir ilde nüfusun yüzde 90 Zazaca konuşan olması ve buna karşın bin öğrencinin Zaza'cayı seçmeli ders olarak seçmesi yeterli değildir. Bu konuda okul yöneticilerini de duyarlı olmaya davet ediyoruz. Velilere seçmeli ders listesi sunulurken listede Zazacanın da olduğu kontrol edilmelidir” dedi.

5 ZAZACA ÖĞRETMENİ ATANACAK

Şubat dönemi öğretmen atamaları kapsamında 5 Zazaca öğretmeni atanacağını belirten Bukan, şunları söyledi: “ Milli Eğitim Bakanlığı seçmeli ders taleplerine göre öğretmen atamaktadır. Daha fazla talep daha fazla Zazaca öğretmeninin atanmasını teşvik edecektir. Şubat dönemi öğretmen atamasında sadece 5 Zazaca öğretmeni atanmaktadır. Bu sayı oldukça azdır ve Bingöl'e bile yetmemektedir. Milli Eğitimin Müdürlüğü ve okul yönetimlerinin konuya ilişkin duyarlılık göstermelerini ve yok olmak üzere olan bir dili kurtarmaya katkı sunmalarını istiyoruz.”

19 Şubat'a kadar okullarda seçmeli ders seçeneklerinin öğrencilere sunulacağını anımsatan Bukan, “Konuya ilişkin öğrenci velilerinin de okul yönetimleri nezdinde girişimlerde bulunarak çocuklarının Zaza'cayı seçmeli ders olarak seçmeleri için işin takipçisi olmaları gerekir. 19 Şubata kadar okular da seçmeli ders seçenekleri öğrencilere sunulacaktır. Velilerin bu süreç zarfında öğrencisine seçmeli ders seçiminde Zaza'cayı tercih etmelerini ve bu konuda düşünmelerini diliyoruz. ‘Ana dilimi öğreniyorum' sloganıyla çocuklarımızın ana dillerini öğrenmeleri için evde ve yaşamın çeşitli alanlarında onlarla Zazaca konuşalım ve ana dillerini öğrenmeleri için onları teşvik edelim” ifadelerini kullandı.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın