KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Haziran 2026 Pazar
°C

Zazaca ve Kurmanci tabela mecliste reddedildi!

HDP Grubu eş sözcüleri Ferhat Yıldırım ve Canan Baraç tarafından yapılan ortak açıklamada: 'şehir girişindeki il tabelasını Türkçe ile birlikte zazaki ve kurmanci dilinde de levhaların asılmasına ilişkin verdiğimiz önergemiz Belediye Meclisi'nde 'böyle bir çalışmaya gerek olmadığı' belirtilerek reddedilmiştir.'

Zazaca ve Kurmanci tabela mecliste reddedildi!
13 MAYIS 2022 CUMA 16:50
16
5726
16
AA aa

HDP Grubu eş sözcüleri Ferhat Yıldırım ve Canan Baraç, Bingöl Belediyesi Meclis toplantısında, şehir girişindeki Türkçe tabelanın yanına bir de Zazaca ve Kurmanci tabela asılması için bir önerge verdi.

Önergelerinin reddedildiğini belirten sözcüler, şu ifadelere yer verdi:

“Dilin başlı başına bireyin karakterini tanımlama noktasında oynadığı rolün yanında her halkın kendi coğrafyasında kullandığı "Anadili" de var olma-kendini var etme gibi nedenlerden dolayı çok önemlidir. Çünkü anadili, bir toplumun karakteristik özelliğini en güzel ve en tartışmasız bir şekilde yansıtır. Günümüzde özellikle toplumların uluslaşma kaygıları ve yapılan dilbilim çalışmaları, anadilinin öneminin bilimsel boyutta tartışılmasını sağlayarak toplumların kendini tanımlama ihtiyacı hissetmesinin bir sonucudur. Bu tanımlamanın da en etkili ve doğal olarak "anadili" ile yapılabileceği de açıktır. Daha önemlisi anadil toplumu ulus yapan öğelerin de en başta gelenidir.

Anadil bir toplum için ne kadar önemli olduğu bilimsel çalışmalar ile sabit iken ve bir dilin yaşaması için yazı dilinin olması gerektiğine olan inancımızdan dolayı da HDP GRUBU OLARAK 09.05.2022 pazartesi günü Bingöl belediyesi aylık meclis toplantısında,  şehir girişindeki il tabelasını Türkçe ile birlikte zazaki ve kurmanci dilinde de levhaların asılmasına ilişkin verdiğimiz önergemiz Belediye meclisi AKP ve Küçük ortağınca çok sığ bir anlayış ile gerekçelendirilemeden hiçbir dayanak gösteremeden "böyle bir çalışmaya gerek olmadığım" belirterek red etmişlerdir. Dönemsel kürt dil grubundan ayrıştırıp zazacılık hamaseti üzerinden sadece siyasi rant sağlamak amacıyla dil üzerinden güdülen siyaseti ahlaki bulmadığımız belirterek bir dilin bu anlayış ile yaşam bulmayacağına inanıyoruz.

Bu ülkede insanların birbirinin dillerini sevmesi ve öğrenmesi, insanların birbirini anlamasını sağlayabileceği gibi bir yakınlaşmaya da vesile olabilir. Belediye meclisinin bu hassasiyet ile yaklaşıp bu önergemizi tekrar gündeme almasını beklentimizi de belirterek HDP grubu olarak Bingöl kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92336)
15 Mayıs 2022 Pazar 12:35
lütfen bu güzel memlekete fitne fesat bulaştırmayın ortalığı karışmayalım terörün kökü gelmişken provakatörlükten vaz geçin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92335)
15 Mayıs 2022 Pazar 10:49
Bingöl'ün çoğu Zaza olmasına rağmen Kürtçe yi Zaza dilinin üstüne yazmış çok samimi oldukları gözüküyor. Diyarbakırda da Zaza Diline sahip çıkın
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92333)
15 Mayıs 2022 Pazar 00:53
HDP önce bir dönüp kendisine baksın, bu konuda bir özeleştiri versin. HDP şimdiye kadar kendi web sitesi de dahil olmak üzere, hangi tanıtım broşüründe, sitesinde, levhasında Zazaca'ya yer vermiş ki başkalarını yargılıyorlar. Samimi bir duruş değil. Bingöl Belediyesi 5 yıldır bütün hizmetlerini Zazaca olarak da halka aktarıyor. Sosyal medya hesapları ve diğer işleri de ortada. Bir de HDP'nin yaptıkları daha doğrusu yapmadıkları ortada. HDP şimdiye kadar Bingöl Belediyesi'nin çeyreğinin çeyreği kadar bile Zazaca'ya hizmet etmemiştir. Propagandanızı başka şeylerde deneyin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92331)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 21:01
Zazaca kurtce istemiuoruz, biz hepimiz turkuz!!!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92325)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 19:45
Yorumlara bakıyorum bir tane Zaza da çıkıp teklifi kabul etmiyenleri kinamamis neymiş efendim neden hem zazaca hem Kürtçe yazilsinmis yahu arkadaş bu şehirde Zaza da var kürt de var türkte var neden hükümete toz kondurmuyorsunuz? Şimdi orda anadiliniz olmayan Türkçe tabela var hangimiz çıkıp biz Türk değiliz neden Türkçe tabela var dediniz adamlar bu şehirde yaşayan herkese hitap etsin diye 3 dilinde eşit bir şekilde yazılmasını önerdi sadece Kürtçe yazilsin demedi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92320)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 17:08
Şehrin çoğunluğu zazalardan oluşuyor. Kurmanci niye olsun ki.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92319)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 17:04
İnsanın Yaratılış gayesi Yüce Allaha kulluk edip dert ve kederin söz konusu olmayacağı, aklın mantığın idrak edemeyeceği kadar önemli olan ebedi kurtuluş yurdu cenneti kazanmak, dayanılması mümkün olmayan derileri kavurup söküp atan azap yurdu cehennemdende korunmaktır. Bunun dışında peşinde koştuğunuz bu ve buna benzer boş beleş işler ve güttüğünüz bu şeytani davaların hepsi dünyada da ahirette hüsrandır. Allahutela size ve peşinizden sürüklediğiniz herkese hidayet etsin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92330)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 20:59
@Misafir Kullanıcı Allah insanları niye kavim kavim yaratmış tek bir dil, tek bir kavim yaratamazmıydı Allah'ın yarattığı bir dile sahip çıkmakmı yoksa inkar etmekmi günah.Allah sanada akıl fikir versin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92318)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 11:34
Zazayiz biz. Tabelada kurmanci niye
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92317)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 11:33
Kurmanci niye asiliyor zaza memleketi burası. Diyarbakır da zazaca tabela var mi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92315)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 08:13
seçimden önce kendileri yapacaklar o yüzden red etmişler. değişmeyen tırşık zihniyeti.
27.06.2026
20:40
Çotla Dağı`nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Çotla Dağı'nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR`de Yeni Dönem Heyecanı
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
27.06.2026
20:38
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 63. Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerde asli üyeliğe seçildi.
27.06.2026
20:36
Burkankulu`ndan `çekildi` iddialarına yanıt
Burkankulu'ndan 'çekildi' iddialarına yanıt
12 Bingölspor başkanlığına talip olduğunu açıklayan iş insanı Ahmet Burkankulu, kamuoyunda gündeme gelen 'adaylıktan çekildi' iddialarını yalanladı. Burkankulu, destek çalışmalarını sürdürdüğünü, yeterli desteğin sağlanması halinde ise başkan adaylığını resmen ilan edeceğini söyledi.
27.06.2026
20:36
Bingöl`e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Bingöl'e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Sağlık Bakanlığı'nın 129. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'e 11 uzman ve 2 pratisyen hekim atanacak. Yapılan atamalarla birlikte kentte ilk kez Çocuk Kardiyolojisi branşında uzman görev yapacak, üç ilçe de ilk kez yeni uzmanlık alanlarına kavuşacak.
27.06.2026
20:35
Bingöl Belediyesi`nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi'nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, yaz sıcaklıklarıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı vatandaşları uyardı. Açıklamada, küçük bir ihmalin büyük felaketlere yol açabileceği belirtilerek, yangınlara neden olanlar hakkında ağır yaptırımlar uygulandığı hatırlatıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın