KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2024 Çarşamba
°C

'ZAZACA'YA DA DESTEK VERİLMELİ'

Türkçe Olimpiyatlarının düzenlenmesinden rahatsız olmadıklarının altını çizen Dernek Yönetimi: “Bir dil yok oluyorken takınılan bu tavır şık değildir. Bu organizasyona destek verenleri ana dilimiz Zazaca’ya da destek vermeye davet ediyoruz” beyanında bulundu.

`ZAZACA`YA DA DESTEK VERİLMELİ`
13 HAZİRAN 2013 PERŞEMBE 01:26
0
5271
6
AA aa

Zaza Dil Tarih ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamayla Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında 11 Haziran günü Bingöl Şehir Stadyumu'nda düzenlenen “Türkçe Olimpiyatları” organizasyonunu değerlendirdi.

“RAHATSIZLIK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Zaza halkının bu tür etkinliklerin varlığından asla rahatsız olmadığının vurgulandığı açıklamada: “Bingöl il sınırları içerisinde yaşayan nüfusun yüzde 80'nine yakınını Zaza halkının oluşturduğu ilimizin, Türkçe olimpiyatlarına yaklaşımı yine Zaza halkının misafirperverlik anlayışı çerçevesinde olmuştur. Zaza halkının ve Zaza coğrafyası mensuplarının bu tür etkinliklerin varlığından rahatsız olması söz konusu değildir” denildi.

BAŞKAN ATALAY'A SESLENDİLER

Bingöl Belediyesi'nin bu organizasyona verdiği desteğe dikkat çekilen açıklamada, neden destek verildiğini sorgulamadıklarını ancak yok olma tehlikesi yaşayan Zazaca varken takınılan bu tavrın şık olmadığının altı çizildi ve Başkan Atalay'a seslenildi:

“Unesco tarafından da yayınlanan “Yok Olmaya Yüz Tutan Diller” arasında gösterilen Zaza dilinin korunması ve geliştirilmesi noktasında herhangi bir çalışmaya imza atılmıyor olması ve söz konusu Türkçe Olimpiyatlarının maddi ve manevi destekçilerinin Zaza halkının bağrından kopan insanlar olması Türkçe'nin “sevgi ve barış” dili olduğuna dair iddialara gölge düşürmektedir. Sevgi ve barış dili olduğu sloganı ile yola çıkan bir dilin temsilcilerinin başka bir dilin (Zaza dili) yok olmasına aracı olması, söylemleriyle çelişmesi anlamına gelebilir. Bu noktada en basit söylem ile sokaklarımızın isimlerini “Zaza dili” ile ifade etmesi talep edilen Bingöl Belediyesi ve Bingöl Belediye başkanı –ki Zaza olduğundan hiç kimsenin şüphesi yoktur- Sayın Serdar Atalay'ın Türkçe Olimpiyatlarına verdiği desteği kendi anadiline vermesini de bekliyoruz. Yine bu beklentimiz bu organizasyona destek veren herkese iletiyoruz. Bu organizasyona destek verenleri “Neden Destek Veriyorsunuz” diye sorgulamamız söz konusu olmadığı gibi takdir ettiğimizi tekrar belirtmek istiyoruz. Şayet Zaza Dil Tarih ve Kültür derneğimizden bir katkı beklenmiş olsaydı onu da sunmaktan çekinmezdik. Ama bir dil yok oluyorken takınılan bu tavır şık değildir.”

“MİSAFİRLERİMİZİ AYRIM GÖZETMEKSİZİN KUCAKLIYORUZ”

Zaza Dil Tarih ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu olarak Dünya'nın dört bir yanından Bingöl'e gelmiş misafirleri din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin kucakladıklarının vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“Ama düzenlenen Türkçe olimpiyatlarının bir parçası olan bu gençlerimizin, bu kardeşlerimizin “yok olmaya yüz tutan” bir anadilin coğrafyasına ayak bastıklarını haykırmak isterken kendi anadillerine destek vermeyi ikinci plana atanları da duruşlarından vazgeçerek Zaza dilinin korunması ve geliştirilmesi noktasında çalışmalar yapmaya davet ediyoruz.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
palulu (@Misafir_13947)
14 Haziran 2013 Cuma 07:50
türkçeye saygımız var o organizasyonda çalışan arkadaşlara saygımız var ama neden bir zazaca şarkı söylenmedi? bizi çok yaraladınız
palulu (@Misafir_13946)
14 Haziran 2013 Cuma 07:50
türkçeye saygımız var o organizasyonda çalışan arkadaşlara saygımız var ama neden bir zazaca şarkı söylenmedi? bizi çok yaraladınız
murat bayram (@Misafir_13941)
14 Haziran 2013 Cuma 00:08
ZazaDER'in yaptığı olgun ve haklı eleştiri çok yerinde ve son derece haklı. Bingöl de gösterdiği misafirperverliği sonuna kadar hakediyor. Ancak bu etkinliği Bingölde düzenleyen resmi ve sivil yetkililerin tavırları amiyane tabirle 'yağcılık' kokuyor. Bingöl halkının kullandığı dilin yok olmasına seyirci kalıp Türkçeyi 'medeniyet ve sevgi dili' ilan eden değerli yöneticiler kusura bakmayın ama birilerine şirin görünme çabanızı yine Bingöl halkına havale ediyoruz..
Kaybolan Zazaca (@Misafir_13939)
13 Haziran 2013 Perşembe 23:03
Zaza şehirinin belediye başkanı, milletvekilleri ve işverenlerinin bu tutumuna çok Üzüldüm. Kaybolan Kendi dili Zazaca için Türk devletinden bir televizyon kanalını alamayan bu Zaza milletvekilleri, İşadamları ve Belediye başkanı Türkçe olimpiyat düzenliyor. Madem bu kadar imkanınız varda neden bir özel televizyon kanalını açmıyorsunuz? Neden Zazaca çocuk kreşlerini açmıyorsunuz? Zazaca için çok yapılacak çok iş varken Asker dili, asimilasyon dili, polis dilinin olimpiyatları yapmak hiçmi vicadanınızı sızlatmıyormu?
Asan Asanwar (@Misafir_13937)
13 Haziran 2013 Perşembe 19:24
Rahatsız olmamak ne kelime. Ben oldukça rahatsız oldum. Bingöl bilinçli olarak seçilmiştir.
Boşverin misafir perwerliği, Misafir perverlik gösterecek başka kimse kalmadı da Turancı Türkçü Cemaatin asimilasyonu sürdürme etkinliğine misafir perverlik gösteriyoruz.
Can çekişen bir dile darbe vurmayı hedefleyen, Zazaca ile ilgili son kalıntıları temizlemeye dönük bu etkinliği yapanı, yaptıranı, dolaylı dolaysız destek vereni, bunu hoş karşılayan herkesi kınıyorum.
Asan Asanwar
zazaye çoligıj (@Misafir_13925)
13 Haziran 2013 Perşembe 10:25
bir zaza olarak ben de karşı değilim bu etkinliğe fakat zaza dilimizle ilgili hiçbir şey yapmayan devlet yetkilileri ile bingöllü zaza yetkililerinin türkçe adı altında ona buna yağcılık yapmaları da beni kahretti desem yeridir. zaza dilimiz yok olmak üzereyken sizin başka bir dilin reklamını yapmanız utanç duyulacak bir davranıştır. zaza dil derin açıklamalarının içeriğini de çok hafif buldum. millete türkçe olimpiyatlarına katılın diye mesajlar gönderenlerin en sert biçimde eleştirilmesi gerekirdi.. !
14.05.2024
23:50
Bingöl`de uyuşturucu operasyonlarında 28 gözaltı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonlarında 28 gözaltı
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, son iki haftada gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında 28 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
14.05.2024
23:49
Bingöl dahil 62 ilde FETÖ operasyonu!
Bingöl dahil 62 ilde FETÖ operasyonu!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aralarında Bingöl'ün de bulunduğu 62 ilde FETÖ tarafından devletin farklı kademelerine yerleştirilmesi planlanan şahıslara yönelik düzenlenen 'KISKAÇ-15' operasyonlarında 544 şüphelinin yakalandığını belirtti.
14.05.2024
23:47
Bingöl`de Eğitimde Uluslararasılaşma ve Türkiye Konferansı
Bingöl'de Eğitimde Uluslararasılaşma ve Türkiye Konferansı
Bingöl'de, bölge üniversitelerinin rektörlerinin de katıldığı konferansta konuşan Maarif Vakfı Başkanı Akgün: 'Eğitimde uluslararasılaşma süreci başlatan Türkiye, son yıllarda gerek ticaretiyle gerek Maarif Vakfı gibi kurumlar ve gerek üniversiteleriyle dünya ile entegrasyonu seçerek yeniden bir bölgesel güç haline gelmeye çalışıyor' dedi.
14.05.2024
23:45
KOSGEB destek miktarını arttırdı!
KOSGEB destek miktarını arttırdı!
KOSGEB'in Girişimcilik Destek Programları'nda düzenleme yapıldı. Buna göre desteğin üst limitini 375 bin TL'den 2 milyon TL'ye çıkardı. İş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek. Hangi sektörler yararlanacak? İşte detaylar…
14.05.2024
23:42
Parklara zarar verenlere karşı birlik çağrısı!
Parklara zarar verenlere karşı birlik çağrısı!
Parklarda bakım ve onarım çalışmalarını sürdüren Bingöl Belediyesi, parkların korunması için kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu; 'Kasıtlı bir şekilde parklarımıza zarar veren, çocuklarımızın mutluluğunu çalan, ailelerimizin huzurunu bozan vandallara karşı duyarlı olup, park ve yeşil alanlarımıza zarar verilmesine müsaade etmeyelim. Olası durumlar karşısında Alo 112'yi arayıp ihbarda bulunalım.'
14.05.2024
23:41
Rektörler tecrübe paylaşımı için Bingöl`de buluştu
Rektörler tecrübe paylaşımı için Bingöl'de buluştu
Bölgedeki 18 üniversitenin uluslararası öğrenci koordinatörlerinin de katıldığı toplantıda, üniversitelerin uluslararasılaşma potansiyelllerin artırılması, nitelikli uluslararası öğrencilerin üniversitelerde eğitim görmesini sağlamak amacıyla fikir alışverişinde bulunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın