KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Ağustos 2026 Pazar
°C

Zazaca'ya herkes katkı sunmalı

Ankara BİNYAR Derneği Genel Sekreteri İlhan Demir, 'Anadil Günü' nedeniyle yayımladığı mesajda Zazaca'ya her kesimin katkı sunması gerektiğini söyledi.

Zazaca`ya herkes katkı sunmalı
21 ŞUBAT 2015 CUMARTESİ 03:37
0
5450
0
AA aa

 Ankara BİNYAR Derneği Genel Sekreteri İlhan Demir yaptığı açıklamada, UNESCO'nun 21 Şubat gününü ‘Dünya Anadil Günü' olarak belirlediğini hatırlatarak, UNESCO'nun diller ile ilgili yayımladığı raporda dünyada konuşulan 6 bin dilin yarısının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını hatırlattı.


Zazaca'nın uygulanan asimilasyon politikaları neticesinde kaybolma tehlikesi ile baş başa bırakıldığını belirten Demir, şunları söyledi: “Ancak son yıllarda yapılan çalışmalarla Görsel ve yazılı basın da ve birçok kitap, dergi, müzik eserleri akademik çalışmalar ve diğer kültürel çalışmalar Zazaca'nın da gelişmesinin yolunu açmıştır. Zazaca ( Dımıli) Dilbiliminde Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran ana grubunun İran Koluna ait olarak sınıflandırılır. Dünya da 1.200.000 ile 2000.000 kişi Zazaca dilini konuşmaktadır. Ankara BİNYAR Derneği olarak bizde dilimizin kaybolmaması için ‘Zazaca Kursu' açarak eğitimi çalışmaları başlattık ve halen devam etmektedir. Zazaca başta olmak üzere tüm dillerin yaşamasının kültürel bir zenginlik olacağına inanıyor, Devlet başta olmak üzere Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları, basın yayın kuruluşlarının ayırım yapmaksızın ana dilimiz olan Zazaca'ya destek olmalarını temenni eder ve bu vesile ile tüm hemşerilerimizin ‘Dünya Anadil Günü'nü tebrik ediyorum” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın