Bu buluşmayı sadece bir ziyaret değil, aynı zamanda bir toplumsal aidiyet ve gelecek nesillere bırakılacak güçlü bir miras olarak değerlendiren Ataoğlu: 'Elbette yollar uzun, şehirler uzak olabilir. Fakat bizler biliriz ki, mesafe sadece haritalarda vardır. Gönüllere sınır çizilemez. Ne zaman ki birbirimizi unutur, aramıza fitne düşmesine izin veririz; işte o zaman asıl kaybımız başlar' dedi.
Bingöl'den Erzurum'un Hınıs ilçesi Güllüçimen/Peyik Köyü'ne giden Zıkte Aşireti mensupları, burada bölgedeki aşiret üyeleriyle tarihi bir buluşma gerçekleştirdi. Birlik, dayanışma ve ortak değerler etrafında gerçekleşen bu ziyarette konuşan Zıkte Aşireti Reisi İbrahim Ataoğlu, geçmişten bugüne taşıdıkları sorumluluğun altını çizerek önemli mesajlar verdi.
“Ulu çınarın dalları Anadolu'nun dört bir yanına yayılmıştır”
Ataoğlu, bu buluşmayı sadece bir ziyaret değil, aynı zamanda bir toplumsal aidiyet ve gelecek nesillere bırakılacak güçlü bir miras olarak değerlendirdi:
“Zıkte Aşireti, sadece bir soy bağı değil; yüzlerce yıllık bir kültürün, ahlakın, sadakatin ve kardeşliğin adıdır. Bizim hikâyemiz, dağların ardına sığmaz; her taşında bir hatıra, her deresinde bir dua saklıdır. Bizim kökümüz derin, gövdemiz sağlamdır. Bu ulu çınarın dalları Bingöl'den Erzurum'a, Diyarbakır'dan Muş'a, oradan Anadolu'nun dört bir yanına yayılmıştır. Nerede bir Zıkte evladı varsa, orası bizim yuvamızdır. Biz aynı kıbleye yönelen, aynı duayı eden, aynı lokmayı bölüşen bir milletiz. Bu birliktelik tesadüf değil; dedelerimizin, babalarımızın bizlere bıraktığı en büyük mirastır.”
“Bu buluşma sadece geçmişi yad etmek değil, geleceğin inşası için başlangıç olsun”
Ataoğlu, Hınıs'taki buluşmanın sadece nostaljik bir ziyaret olmadığını, aynı zamanda geleceğe dair güçlü bir irade beyanının ilk işareti olduğunu vurguladı:
“Bu buluşmalar, sadece geçmişi yad etmek için değil; ortak geçmişten ortak gelecek inşa edebilmek için önemlidir. Bu topraklar, nice yaslarımıza, davalarımıza, düğünlerimize şahitlik etti. Her derdimizi birlikte omuzladık, her sevincimizi birlikte çoğalttık. Bu yüzden Zıkte Aşireti, duvarı olmayan bir han gibidir; gönlü olan her kardeşe açıktır. Gençlerimize düşen görev büyüktür. Onları sadece akademik başarıyla değil, aynı zamanda ahlaki, kültürel ve insani değerlerle donatmak zorundayız. Kimliğini bilen, geçmişine sahip çıkan, elindeki değerleri geleceğe taşıyabilen bir gençlik bizim en kıymetli hazinemizdir. Çünkü biz iyi biliriz ki; geçmişini unutanın istikameti olmaz.”
“Araya mesafe girebilir ama gönüllerimize sınır çizilemez”
Ataoğlu, aşiret mensupları arasındaki coğrafi uzaklığın hiçbir zaman gönül bağlarını zayıflatamayacağını belirterek sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:
“Elbette yollar uzun, şehirler uzak olabilir. Fakat bizler biliriz ki, mesafe sadece haritalarda vardır. Gönüllere sınır çizilemez. Aynı inançla, aynı değerlerle yoğrulan yürekler; nerede olursa olsun, birbirine yakındır. Birliğimizin özü de tam buradadır. Biz bir oldukça, bu birliğin ışığı hem bize hem çevremize yol gösterecektir. Ne zaman ki birbirimizi unutur, aramıza fitne düşmesine izin veririz; işte o zaman asıl kaybımız başlar. Ama hamdolsun ki, biz her daim kenetlenmeyi başaran bir toplumuz.”
Kürt toplumunda aşiret şeklinde birliktelik tarih boyunca mevcuttur.Asur kaynaklarında bu günkü dağlık çoğrafyada yaşayan toplumlara hurri denmiş,umma manda denmiş.Bu hurrilerin umma mandaların çok krallarının olduğundan bahs edilmiş.Muhtemelen antik çağlardada bu toplumlarda aşiret şeklinde birliktelikler vardı.Asurilerde bunu yazılı kaynaklarında belirtmişler.Bu husus günümüzdede devam ediyor.İşte zıktı kabilesi.Hala yerel bir kıral reis arayışındalar.
Toplumda herkes soy sopunu merak ediyor.Kan bağıyla birliktelik yaşamak bütünsellik yaşamak istiyor.İnsanları birliktelik halinde hareket etmesini sağlayan bir unsur olmalı.Birisi oymak aşiret.Giderek bir ulus.Tüm uluslarda küçük birim aşiretçilik ailecilik var.Bölgedede bu söz konusu.En büyük aşiret biziz kabadaylılığı hakim.Tarihte bunun çatışmalarıda görülür.
Yıl olmuş 2025 bi 2025 yıl daha geçse kafa aynı kafa. Dünya üzerinde ki ülkeler bir dinin mensubu olarak birleşiyor. bizimkiler kutsal bir kitabın ve dinin peygamberini bırakmış ne kadar oy alırızın hesabını yapıyor. Zamanında aşiretçiliği savunanlar, aşiret liderleri şimdi toprağın altında. Allah akıl fikir versin.
RAHMETLİ KAZIM AĞABEY ÇOK KIYMETLİ ALÇAKGÖNÜLLÜ SAYGILI VE BEYEFENDİ KİMLİĞİYLE GÖNÜLLERİ FETHETMİŞTİ. KENDİSİNE BİR KEZ DAHA RAHMET DİLİYORUM. ÖLDÜĞÜ GÜNE KADAR ŞAHSEN BEN AĞZINDAN AŞİRET REİSİYİM İFADESİNİ HİÇ DUYMADIM. İBRAHİM ATAOĞLUNU BİRKAÇ GÜN ÖNCE BİR DÜĞÜNDE GÖRDÜM ADETA KİBİR ABİDESİ. ELİ AŞAĞIDA KAFASI GERİDE İNSANLARIN ALÇAKTAN ELİNE GELMESİNİ VE ÖPÜŞMEK İÇİN KAFALARINI ONA DOĞRU GÖTÜRMESİNİ BEKLEYEN KİBİRLİ KLASİK SİYASİ BİR KARAKTER OLARAK GÖRDÜM. İBRAHİM BEY BEN ZIKTELİ DEĞİLİM. AMA KAZI
@Misafir Kullanıcı İBRAHİM BEY BEN ZIKTELİ DEĞİLİM AMA KAZIM BEYE BÜYÜK HÜRMETİM VARDI. SEN NE KAZIM BEY OLABİLİRSİN NEDE SİYASETÇİ. UNUTMAKİ BİNGÖLDE SİYASETÇİLER ZIKTE OYLARI İLE KAZANMIYOR. BABANIZ İÇİN DÜZENLEDİĞİNİZ MEVLÜT PROĞRAMINIDA SİYASİ BİR ŞOVA ÇEVİRMENİZ ZATEN REZALET BİR DURUMDU..
Vali Usta; 'Köylerimizde Önemli Hizmetlere İmza Attık'
Bingöl İl Özel İdaresi'nin 2024–2025 Çalışmalarını Değerlendirdiği basın toplantısında Köy yollarından içme suyu projelerine, süt toplama araçlarından doğal yaşam alanına kadar birçok hizmeti anlatan Vali Usta, 2026 yılında köylerde şebekeli su ve atık su çalışmalarının hızlanacağını açıkladı.
15.01.2026
20:43
Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta'dan Bingöl'e Duygusal Veda
Yalova Valiliğine atanan Vali Ahmet Hamdi Usta, yayımladığı duygu yüklü mesajla Bingöllülere seslendi: 'Bu şehri ve insanını kalbimin en derin yerine koyuyorum. Bu toprakları ve sizleri asla unutmayacağız. Yalova'da sizlere daima açık bir kapınız var.'
15.01.2026
20:18
Hesarek'te Sezon Açılışı Sıkıntılı Başladı
Yetersiz yol çalışmaları nedeniyle kayak severler saatlerce yolda mahsur kaldı. Yaşanan sıkıntıların temelinde; kurumlar arası koordinasyon eksikliği, uygun olmayan lastiklere sahip araçların yolu kilitlemesi, kar temizleme çalışmalarının zamanında ve yeterli yapılmaması ve yer yer yalnızca bir araçlık geçiş sağlanması gösteriliyor.
15.01.2026
19:37
BÜ ile Arıcılar Birliği Arasında Önemli İş Birliği
Bingöl Üniversitesi ile Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği arasında Bingöl balının kalite ve marka değerini artırmaya yönelik üç yıllık protokol imzalandı.
15.01.2026
18:49
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 482 gram metamfetamin ele geçirilirken 1 şüpheli ise tutuklandı.
15.01.2026
18:43
Bingöl'de karla mücadele çalışmaları sürüyor
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeniyle kent genelinde kapanan yüzlerce köy yolu ulaşıma açılırken 77'sinde ise çalışmalar sürüyor.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın