KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Bu savaşın bitmesi lazım

Gündeme dair değerlendirmelerde bulanan HDP Bingöl Milletvekili Özsoy, çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Özsoy; “Diplomasi alanında, basın alanında, yine halk ve ilişkiler, Sivil Toplum Örgütleriyle görüşerek bir şekilde bu rayından çıkmış gibi görünen süreci bir daha rayına oturtmaktan başka çaremiz yok. Bu savaşın bitmesi lazım”

Bu savaşın bitmesi lazım
05 AĞUSTOS 2015 ÇARŞAMBA 00:25
0
2594
6
AA aa

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelerek, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Suruç'ta 32 kişinin hayatına mal olan patlama ve akabinde iki polisin şehit edilmesiyle çözüm sürecinde yaşanan olumsuzluğu değerlendiren Özsoy, “Bu Suruç olayından sonra bir anda film koptu gibi ve inanılmaz bir şiddet sarmalına sürüklendik. Her gün F-16'lar bombalamalar yapıyor, karşı taraf suikastlar yapıyor. Ortalık şuan için hepimizin içini acıtan bir durumda. Ama genel olarak biz, ‘umutsuzluğa, karamsarlığa yer yoktur' diyoruz.  Çünkü tüm Türkiye'de savaş bayağı bir zamandır sürdürülebilir değil, bu savaşın bitmesi lazım. Barış süreçlerinde dönem dönem aksamalar olur, kırılmalar olur, dökülmeler olur, çatışmalar başlıyor, sonra müzakereler devam ediyor. Tabi ki bu çatışmaların hiç olmaması yâda minimize edilmesi, en alt seviyede olması için inanılmaz bir çaba sarf ediyoruz. HDP olarak hem genel merkez düzeyinde, hem yerelde bu barış söylemini bir daha canlandırmak ve müzakere masasını yeniden oluşturmak, tarafları oraya çekmek hususunda gerçekten elimizden geleni de, gelmeyeni de yapmaya çalışıyoruz. Diplomasi alanında, basın alanında, yine halk ve ilişkiler, Sivil Toplum Örgütleriyle görüşerek bir şekilde bu rayından çıkmış gibi görünen süreci bir daha rayına oturtmaktan başka çaremiz yok. Barış basit bir seçim yâda taktiksel bir söylem değil, bir stratejidir. Yaklaşık iki buçuk yıldır devam eden bir rahatlama süreci vardı burada. Bunu ciddi bir şekilde toplumda hissediyordu. Sanırım şuan bu çatışmalı durumun gösterdiği ilk önemli şey aslında barışın ne kadar değerli olduğu. Şuan insanlar hepsi gerçekten bir anda ‘biz ne kadar rahattık, her şey yolunda gidiyordu' diyor ama bir anda şoka girmiş durumdalar. Sadece halkımız değil siyasiler de bu işin şokuna girmiş durumda. Herkes bir şekilde çaba göstererek biz ne yapabiliriz, yeniden bu çatışmalı durumun önüne geçip müzakere sürecini başlatabiliriz demeli” dedi.

“MEMLEKET SEÇİM UĞRUNA KAN GÖLÜNE ÇEVRİLDİ”

Partisine yönelik hakarete varan durumlar ve itibarsızlaştırma politikasının yapıldığını ifade eden Özsoy, erken seçim uğruna memleketin kan gölüne çevrildiğini öne sürdü.

Son dönemlerdeki gerilim ve çatışma durumlarını seçime bağladıklarını kaydeden Özsoy, şöyle devam etti: “Bu Türkiye'yi erken seçime sürüklemek ve erken seçime sürüklerken de kaos ve savaşın faturasını da HDP'ye çıkarmak isteyen Recep Tayip Erdoğan'ın projesidir. Bu konuda son derece netiz. Niye netiz? Recep Tayip Erdoğan'ın söylemlerine bakın! Ak Parti'de demiyorum, Davutoğlu da demiyorum. Davutoğlu'na kalsa bir hafta içerisinde koalisyon hükümetini kurar. Kılıçdaroğlu'na kalsa oda kurar.”

“ERDOĞAN, KARARINI ANKETELERE GÖRE VERECEK”

Koalisyon görüşmelerini ‘hiçbir geçerliliği olmayan' görüşmeler olarak değerlendiren Özsoy, “Hiç kimse koalisyon kurulamamasının faturasını ödemek istemediği için birbirine kibar davranıyor.  Efendim çok verimli geçti, çok iyi geçti diyorlar. Hâlbuki üzerinde anlaştıkları hiçbir konu yok. Ama yarın öbür gün AKP diyecek ki ‘CHP işi yokuşa sürdü' , CHP diyecek ki ‘AKP işi yokuşa sürdü.' Hâlbuki ikisinin de karar verdiği bir durum değil. Recep Tayip Erdoğan önümüzdeki hafta bir anket yaptırıyor. Bu anket sonuçlarına göre ya erken seçim diyecek veyahut baktı durum kötü, oylar yükselmiyor bir daha onun faturasını ödememek için zorla da olsa en azından kısa dönemlik bir koalisyon seçeneğine gidecek.”

“SAVAŞI ÇIKARAN ERDOĞAN'DIR”

Son günlerde yaşananların faturasının HDP'ye kesilmek istendiğini kaydeden Özsoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi.

HDP'nin itibarsızlaştırılarak önünün kesilmek istendiğini savunan Özsoy; “Bu şiddet, gerilim, kaos durumunun faturası HDP'ye çıkarmak isteniyor. Savaşı sanki çıkaran biziz, 32 kişiyi sanki Suruç'ta öldüren biziz. Bize fatura etmeye çalışıyorlar, biz kabul etmiyoruz. Bu savaşı çıkaran Recep Tayip Erdoğan'dır. Seçimden önce B ve C planlarımız var demişti. Kaos ve gerilim yaratıp millete aslında şunu diyor; ‘Ben yoksam yaşayacağınız budur' diyor. 8 Nisan'dan bu yana Abdullah Öcalan üzerinde tecrit var. İki yıl görüştünüz, her türlü görüşmeyi yaptınız. Hatta bazı iktidara yakın gazetelerde Abdullah Öcalan'a methiyeler diziliyordu. Allah sizden razı olsun. Bir görüşme yaptınız, bu kötü bir şey değil. Genel Başkanımız Sayın Selahattin Demirtaş barış sürecinde emeği geçen bütün Ak Partililere teşekkür etti. Kötü bir şey yapmadınız, iyi bir şey yaptınız. Abdullah Öcalan'ı sevmeyebilirsiniz. Ama Türkiye'de Kürt siyaseti üzerinde sözü geçen, bütün hareket üzerinde sözü geçen tek insandır. Şuan artık kozları biraz açık oynamaya başladılar. Şuana kadar bunlar basınla paylaşılmıyordu. Nisan başında anlaşma şöyleydi;  Bunlar devletin karar altına aldığı şeylerdir. Abdullah Öcalan'ın yanına bir devlet heyeti, bir gözlemci heyet ve bir HDP heyeti olacaktı. Bunlar ortak bir şekilde gidecekti Abdullah Öcalan'ın yanına, orada PKK'nin silah bırakma kongresi toplaması için Abdullah Öcalan çağrı yapacaktı. Bu son görüştü. HDP heyeti gitti, ne gözlemci heyet geldi, ne de devlet heyeti. Yani 10 yıldır PKK silah bıraksın diyorsunuz. Burada silahsızlanma çağrısı yapılacak, niye göndermiyorsun? Dolmabahçe mutabakatı yaptınız Allah sizden razı olsun. Dolmabahçe'de yapılmasının sebebi Davutoğlu'nun şu düşünceydi;  “ ben o fotoğraf karesinde yer alamam ama Dolmabahçe'de yaparsanız herkes bilir ki ben bu işin arkasındayım.' Çünkü onun ofisi. Cumhurbaşkanının da rızası alınmış, Başbakanın da rızası var burada. Bu kadar önemli bir meselede Yalçın Akdoğan kendi başına karar almış değil. Barış sürecinin sekteye uğramasının sebebi, 2 puanlık oydur. Süreci, seçim sonuçlarına kurban ettiler” dedi.

“BARIŞ TESİS ETMEK CİDDİ BİR İŞTİR”

‘Barış tesis etmek ciddi bir iştir, böyle oturup seçim siyasetiyle bu mevzuya bakarsak heba ederiz' diyen Özsoy, “Ama biz bir söz verdik. Ne kadar zor olursa olsun biz barış diyoruz. Bu barış süreci bazen kırılganda olsa nihayete erecek. Türklerin, Kürtlerin Ortadoğu'da barış yapmaktan başka bir şansları yok. Mecburen barış yapacaklar. Barışı istemeyen, göreceksiniz çözülüp gidecek. Bu memlekette barışı kim istemezse o çözülür. Bizi itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Bizim barajı geçme dışında hiçbir suçumuz, günahımız yok. Meclise sadece 2 defa gitmişiz. Bu sıkıntılı durumu aşmak için halkın barış iradesini ortaya koyması lazım. Biz kimseye demiyoruz, gitsin devlete bağırsın, çağırsın. Barış istiyoruz. Desin. Bunu bizden isterken aynı şekilde AK Partili vekilden de istemesi lazım” diye konuştu.

“SAVAŞ İSTEMİYORUZ”

İki hafta öncesine kadar Suriye'de YPG saflarında çatışırken hayatını kaybeden Türkiye vatandaşlarının cenazelerinin ülkeye kabul edilmemesine sitem eden Özsoy, şunları söyledi: “20 yaşındaki çocuklar, bir tane tırın içerisine koymuşlar. Senin bir halkın ölüsüne saygı duymuyorsun. Dinde yeri yok, ahlakta yeri yok, siyasette yeri yok. Ailesi ver bir mezar taşı yapayım diyor. Toplumu geriyorlar. Bu rastgele bir şey değildir. Kürtleri bilinçli bir şekilde savaş alanına çekmek istiyorlar. Biz savaş istemiyoruz. Bizim barış sürecini bozmak için hiçbir sebebimiz yok çünkü bizim barışta çıkarımız var, biz barış istediğimiz için yüzde 13 oy aldık. Bir bakım bu gerilimden kim nemalanıyor. Biz AK Parti'nin de zarar gördüğünü düşünüyoruz. Ebediyete kadar bu savaşın sürdürülemez.  40 yıldır devam eden bu savaş, 40 yıl daha devam etse eninde sorunda müzakere masasına oturulacak. Dünyada hiçbir etnik sorun yoktur ki masa başında bitmemiş olsun. Oraya giden yolu kısaltmamız lazım. Mümkünse ölüm olmadan bu yapmamız lazım. Bu konuda herkesin barış sesini yükseltmesi lazım. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde taraflar bir frene basarlar ve çatışmasızlık başlar.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Derman (@Misafir_19122)
05 Ağustos 2015 Çarşamba 22:35
Söylediklerinize kendiniz inanmıyorsunuz.İfadelerinizden anlaşılan bu.PKK günlerdir barış süreci bitti.Savaşa devam diyor.S.Demirtaş halkı silahlanmaya davet ediyor.Siz günahı Recep Tayyip Erdoğan'a yüklüyorsunuz.Sizin bu gün siyaset yapmanızı Recep Tayyip Erdoğan sağladı.Bunu unutuyorsunuz.Adam bütün dünyayı karşısına almış.Seçim akşamı S.Demirtaş ne içeriden ne de dışarıdan AKP ile yokuz diye ilan etti.Bunlar millet tarafından görülüp bilinirken sizin söylediklerinizin ne kadar inandırıcı olabileceğini hesap edin.Yazık bu memlekete hem de çok
ali kılıç (@Misafir_19120)
05 Ağustos 2015 Çarşamba 17:27
barış süreci adı altında kürt halkına yapmadığınız kalMA. artık korkudan çarşıya gelemez olduk. yollara çıkamaz olduk . en ufak bir şeyde hemen kürt halkından haraç, ceza ve sizden olmayanı ajan ilan ettiniz. Bide kalkmış barıştan bahsediyorsunuz. di,kkat edin her barış kelimesinde illaki erdoğanın adı geçmek zorunda ve bunlar hep ezberlenmilş sözler başkada bişey bilmezsiniz. BİDE KALKMIŞ İLK ÖNERGESİNİ VERİYOR NEYMİŞ HAMDULLAH ÖĞE CİNAYETİ,EFENDİ BU SÜREÇTE KARLIOVADA ÖĞE TEK DEĞİL İKİ ,MAZLUM DAHA ÖLDÜRÜLDÜ HATIRLATIRIM, ONLARDA KÜRTTÜ..
memed çoligıj (@Misafir_19118)
05 Ağustos 2015 Çarşamba 12:05
Barış süreci kız gibi naz etmekle yürümez.Hiç sevmem ama Chpli biri dün güzel söyledi ''ELDE SİLAHla BARIŞ İSTENMEZ''efendi.Bir tarafta sırtınızı silahlara dayıyorsunuz diğer tarafta barış barış diye bağırıyorsunuz.Sizin samimiyetiniz bu kadar işte.
zaza zaza (@Misafir_19117)
05 Ağustos 2015 Çarşamba 11:41
Savaşı çıkaran siz asker polisi öldüren siz, araçları yakan yine siz birde çıkmış pişkin pişkin erdoğanı suçluyorsunuz. Evet barış istediğiniz için ve kırsalda tehditlen aldığınız oyların toplamı %13 doğru. Halkı iyi kandırdınız helal size . Bingölde yakalanan 9 kişi ve üzerlerinde çıkan bombalarıda biliyoruz. İnsanlar sayenizde kalabalık yerlerde gezemez oldu. Savaşı çıkaranları destekle sonrada barıştan bahset. hade ujara zurker.
Ali AY (@Misafir_19116)
05 Ağustos 2015 Çarşamba 08:47
Tutturmuş erdoğan sevdası ile yürür olmuşsunuz sizi siz eden erdoğandır.Size tüm kapıları acan erdoğandır.sizin komisere tokat atmanızı sağlayan erdoğandır sizin heticeyi dayı mehmeti yasini vurdurmanızı sağlayan erdoğandır sizi silahlı bir şekilde şehir merkezelerine indiren erdoğandır sizi adam
edende odur ama siz insan olmadığınızı bütün dünyaya ilan ettiniz siz bu kanda yok olacaksınız
yüzü karalar (@Misafir_19114)
05 Ağustos 2015 Çarşamba 00:51
Seçime kadar sessiz kal barajı geçtikten sonra araç yak uyuyan polisi öldür silahlanın de sonra pişmiş kelle gibi karşımıza çık savaşı başlatan erdoğan de. allah onuda senide bildigi gibi yapsın yalanlarınızda bogulacaksınız. araçlarıda mı erdogan yakıyor? uyuyan polisleri de mi karı gibi erdogan vuruyor size kalsa demirtaş jitem yüzünden menopoza girdi dahi dersiniz.. alllah yüzünüzü kara edeydi.

Seçime kadar sus barajı geçtikten sonra araç yak uyuyan polisi öldür silahlanın de sonra yüzsüzce..
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın